Yuzu, protein och sexigt immunförsvar: här är hälsotrenderna 2022
Boktips

Yuzu, protein och sexigt immunförsvar: här är hälsotrenderna 2022

Under pandemin har vi börjat se hälsa på ett nytt sätt. Cecilia Viklund, trendspanare i hälsofrågor och förläggare på Bonnier Fakta, har spanat in vilka hälsotrender som kommer gälla under 2022. Läs och lär!

Av: Cecilia Viklund
Cecilia Viklund
Fotograf: Shutterstock
Publicerad: 03 januari 2022

Under pandemin har vi börjat se hälsa på ett nytt sätt. Cecilia Viklund, trendspanare i hälsofrågor och förläggare på Bonnier Fakta, har spanat in vilka hälsotrender som kommer gälla under 2022. Läs och lär!

1. Psykisk hälsa i fokus

Tidigare när vi pratade mental och psykisk hälsa tänkte vi i termer av friskt eller sjukt, diagnoser som depression och bipolaritet eller …. inget. Idag är alla högst medvetna om hur vi mår där uppe, och hur det i sin tur påverkar hela vårt liv och vår hälsa.

Ett ”vanligt” år hade många av oss bara sprungit på i vardagen, jobbat, umgåtts och slitit. Förra året blev i stället året då man reflekterade över hur man mådde, och hur andra mådde. Eller vad ensamhet gör med oss. Det kommer vi se effekterna av nu. Ett öppnare klimat när vi pratar psykisk hälsa, och från och med nu är det också lika viktigt att vårda sin mentala hälsa som att underhålla sin kondition. Att fundera över, och ta hand om, sin psykiska hälsa har blivit var mans jobb.

Boktips: Psykisk hälsa

Depphjärnan

Depphjärnan

Anders Hansen
Tillsammans-effekten

Tillsammans-effekten

Katarina Blom
Känslofällan

Känslofällan

Siri Helle

2. Det sexiga immunförsvaret

Inget är så hett som kunskapen om vårt immunförsvar. Och hur är det egentligen, går det att boosta? Tja, kanske ska man snarare prata om att balansera sitt immunsystem. Alla vill vi nu veta vad vi kan göra för att hålla oss friska och mota baciller – oavsett om det handlar om covid, kräksjukan eller säsongsinfluensan. Är det maten, tillskott av t ex probiotika, minskad stress eller träningen vi ska satsa på? Troligtvis lite av varje. Och klokast är kanske att välja en helhetsguide.

Boktips: Immunförsvaret

Hälsogåtan

Hälsogåtan

Anders Wallensten
Hälsorevolutionen: 12-veckorsprogra...

Hälsorevolutionen: 12-veckorsprogra...

Maria Borelius, Rita Catolino
Inbunden
Köp boken

3. Hälsounderhållning – när du inte kan få nog!

Efter en lång dags arbete är man inte alltid sugen på att rulla ut yogamattan eller plocka upp hantlarna. Inga problem, du kan fortfarande ”hälsokonsumera”. Slå dig ner i soffan,  kasta dig över Netflix – där finns idag gott om hälsounderhållning så som (Un)well, Headspace gudie to sleep, The goop Lab. Eller låt Youtube servera dig lättsmält utbildning inom området. Men glöm inte att även böcker kan avnjutas från soffan. Läs en klassiker som Hjärnstark, eller våga närma dig de lite tyngre frågorna i Hantera döden.

Boktips: Hälsounderhållning

Hantera döden – en handbok

Hantera döden – en handbok

Jakob Ratz Endler
Kartonnage
Köp boken
Hjärnstark

Hjärnstark

Anders Hansen

4. Upplevelseträning

De som framför allt tar sig tillbaka till gymmen är seniorerna, eftersom mötet där inte bara innebär kroppslig träning utan även är en mötesplats och därmed bidrag till bättre mental hälsa. Vi kommer framöver benämna gruppträning live-träning, eftersom den digitala träningen (på både gym och hemma) numer är som vardagsmat. För att fortsätta att vara relevanta kommer anläggningarna satsa mycket mer på upplevelsen, det ska vara något mer än bara ett träningspass. Musik, dofter, färger – hur trivs du bäst?

Men, vi kommer också fortsätta tillbringa mycket tid i naturen. Vi har hittat ut under pandemin. Vi har insett hälsofördelarna och vilken själslig ro det kan ge – det vill vi såklart behålla.

Boktips: Upplevelseträning

Till fots

Till fots

Emma V. Larsson
Inbunden
Köp boken

5. Superdigitalt och anti-digitalt

Vi mäter allt vi kan (sömn, hjärtslag, stress) och i vården kommer tech verkligen explodera (tänk bara på Internet of Medical Things, fjärrövervakning av patienter mm)  – samtidigt som vi har fått mersmak för natur, meditation och digital detox. Det är liksom antingen eller i framtiden. Välj ytterlighet efter tillfälle och syfte.

Boktips: Digitalt och anti-digitalt

Skärmhjärnan junior

Skärmhjärnan junior

Mats Wänblad, Anders Hansen
Digital tsunami

Digital tsunami

Katarina Gospic
Inbunden
Köp boken
Få de bästa boktipsen direkt i mejlen

Prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

6. Protein och muskler är hett

Efter en tidig fettfobi och kolhydrattankning till kolhydratskräck och bullet proof coffe läggs nu mer och mer vikt vid proteinet. Framför allt för kvinnor (männen har alltid kamperat i proteinland). Smart för mättnad och viktminskning är en aspekt, men desto större är den att protein behövs för att bygga muskler – och äntligen har vi insett vilka hälsoeffekter det ger, till exempel antiinflammatoriska egenskaper, stärker immunförsvar, stabiliserar blodtryck, påverkar hormoner håller oss yngre och bränner fett.

Självklart ska det dock vara kvalitativt protein, och en stor fråga på agendan är: Är vegetabilier alltid bättre än animalisk föda? Idag skövlas artrika regnskogar och stora savannområden för att ge plats åt expanderande odlingar (leder till artutdöende, problem med vattenförsörjning och utsläpp av växthusgaser). Nu höjs fler och fler röster som säger att det är bättre att äta inhemskt kött, helst från gräsbetande djur. Regenerativt jordbruk är hett, och kanske hör vi fler ”jag är reduktarian” framöver?

Boktips: Protein och muskler

Middagskompassen

Middagskompassen

Naturskyddsföreningen , Zeina Mourtada, Paul Svensson
danskt band
Köp boken
The new green protein

The new green protein

Therese Elgquist
danskt band
Köp boken

Hälsobubblare

Har du koll på din andning? Andetaget knuffar nämligen meditationen av scenen i takt med att rena andningsstudios växer fram. Vi hör om bredare försök till att behandla olika typer av psykisk ohälsa med psykedeliska droger och vi återgår till mindful drinking efter ett par pandemiår då alltför många tittat väl djupt i glaset. Vår hy sköter vi om med de renaste produkterna i minsta möjliga omfattning – skinimalism. Vi för dessutom journal över hur vi mår som aldrig förr (helst i fysisk form!), och om någon undrar vilken som är 2022 års superfruit, jo då kan jag berätta att det är Yuzu.

Cecilia Viklund
Cecilia Viklund

Cecilia Viklund är förläggare för hälsoböcker på förlaget Bonnier Fakta.

Läs mer om hälsa