Stora julklappslistan! Vi hjälper dig att hitta rätt bok till rätt person
Boktips

Stora julklappslistan! Vi hjälper dig att hitta rätt bok till rätt person

Boken hör till en av de mest tidlösa gåvorna under granen. Den passar som julklapp till de flesta – men det gäller förstås att titeln går hem. Vi sprider lugn i julhetsen genom att matcha rätt bok till rätt person!

Av: SelmaStories
Fotograf: Getty
Publicerad: 14 december 2023

Boken hör till en av de mest tidlösa gåvorna under granen. Den passar som julklapp till de flesta – men det gäller förstås att titeln går hem. Vi sprider lugn i julhetsen genom att matcha rätt bok till rätt person!

Till familjens litteratursnobb med koll:

Bok 1

Genom blå hagar av Claire Keegan

Genom blå hagar  går med största sannolikhet hem hos familjens litteraturkuf. En ny bok av Claire Keegan är alltid en kulturhändelse som åker upp på kritikerlistorna, så också den här novellsamlingen.

Översättare: Erik Andersson

Till pappan som alltid gör en fond på matresterna:

Bok 1

Bistro hemma av Christopher Åström

Vem vill inte kalla sig matekvilibrist? Det gör nämligen tiktok-sensationen Christopher Åström, som i boken Bistro hemma  bjuder på ett femtiotal recept på varmrätter och desserter att laga till sig själv och andra. Ett måste för köks-besserwissern!

Till dottern som är lite… ”gymnasieintellektuell”

Bok 1

Brott och straff av Fjodor Dostojevskij

Fjodor Dostojevskijs Brott och straff har kallats ”världens mest berömda roman”. Den kretsar kring ett moraliskt dilemma om huruvida ett mord kan vara försvarbart om resultaten blir positivt för många. Hundratals miljoner har sedan boken kom ut 1866 läst om den fattige studenten och mördaren Raskolnikov och hans febervandring genom S:t Petersburg.

Till mormodern och alla andra som älskar det folkkära:

Bok 1

Hej livet! av Lasse Berghagen, Marcus Birro

Storpocket
Köp boken

En biografi med blandning av sött och salt! Med hjälp av Marcus Birro berättar nyligen bortgångne Lasse Berghagen personligt om livets både toppar och dalar.

Det handlar om relationen till artistkollegor, familjen och det älskade Dalarna. Om Svensktoppen och krogshower. Om kärleken till livskamraten, Eva. Men också om stalkers, förtal och lögner i media. Och om ögonblicket strax före pandemin då Lasse sjöng Teddybjörnen Fredriksson inför ett fullsatt Globen – och möttes av en vägg av kärlek.

Till sonen som redan köpt biljetter till Way out west 2023:

Bok 1

Vemod undercover av Jan Gradvall

Visst, Way out west är trendigt och det kommer massor av nya band – men en äkta musikälskare bör veta var grunden lades. Det gjorde den hos ABBA och ingen är bättre på att berätta det än just Jan Gradvall.

Till väninnan som pratar om ”själsligt växande” och att ”möta sig själv på ett retreat”:

Bok 1

Förstå, acceptera och hantera dina mindre trauman av Meg Arroll

En fin julklapps- och presentbok till den som älskar personlig utveckling och att utforska minsta skrymse i själens djup. Den här boken handlar och utforskar det som kan tyckas vara småsaker, men som kan ha stor påverkan på våra liv.

Översättare: Susanne Nobel

Till flickvännen som tar med dig på konstutställningar:

Bok 1

Zorn – ett liv, en tid av Per Svensson

Intressant och Augustpris-belönad biografi om Anders Zorn – en av världens mest eftersöka porträttmålare på sin tid. Biografi i helfigur av denne Sveriges mest kände konstnär, bortom myterna och schablonerna.

Till pojkvännen som läser poesi och inte räds det svåra:

Bok 1

Det röda är det gränslösa av Judith Kiros

Judith Kiros går bakåt genom historien i sin andra bko efter hyllade debuten O. Här utgår hon från den medeltida anakoreten Julian av Norwich, som levde inmurad vid kyrkan i Norwich, och vars bok The Revelations of Divine Love beskriver de uppenbarelser Julian fått av Kristus. Drabbande, smärtsamt men även roligt!

Kiros visar att poeter kan göra guld av vilken skit som helst. Därför är poesin livsviktig.

/Aase Berg, Dagens Nyheter

Till vuxna sonen som älskar podden Snedtänkt (eller bara att nörda ner sig i saker): 

Bok 1

Galenskaparna och After Shave av Kalle Lind och Henrik Jutbring

Kalle Lind, som tidigare skrivit biografin om Hasse Alfredson och HasseåTage har nu grottat ner sig i den klassiska svenska humorgruppen Galenskaparna och after shave. Detta tilsammans med Galenskaparna. entusiasten Henrik Jutbring.  Det är den första boken som försöker täcka hela gruppens produktion –  en berättelse om gruppdynamik, meningsskiljaktigheter, entreprenörskap, underifrånperspektiv, underbett, stämsång, satir och en ständig strävan framåt.

Till systern som var besatt av Bridgerton och nog helst skulle vilja gå runt i en empireklänning och vara kär i en greve:

Bok 1

Familjen Rokesby: På grund av Billie Bridgerton av Julia Quinn

Julia Quinn, författaren till succéserien om Familjen Bridgerton, är aktuell med ny bokserie som är en föregångare till Bridgerton.  Exakt alla förväntar sig att Billie Bridgerton ska gifta sig med någon av bröderna i grannfamiljen Rokesby – något hon inte alls har lust med. Men när Billie och George bokstavligen blir tvungna att umgås börjar en gnista tändas. Och snart inser de att den person de inte klarar av också visar sig vara den de inte klarar sig utan…

Översättare: Anna Thuresson

Till familjens boknörd som aldrig missar ett Babel-avsnitt:

Bok 1

De anställda av Olga ravn

Satirisk roman om modern arbetsplatskultur av en av höstens mest ompratade litterära författare: Olga Ravn.  Ett hundratal korta texter utformade som vittnesmål inför en anonym kommitté, berättar besättningen på en rymdfarkost et om sig själva. Det må låta märkligt, men har hyllats av enig kritikerkår världen över!

Till hen som verkar ha svårt att komma till ro:

Bok 1

Godnattsagor för vuxna av Kathryn Nicolai

Inbunden
Köp boken

En julklappsbok till den som du vet kämpar med sömnen. Kathryn Nicolai har skrivit korta och lugnande berättelser att läsa vid sänggåendet: Att påta i trädgården den första soliga vårdagen. Att sitta uppkrupen i en fåtölj med en spinnande katt i knät. Att laga pasta och lyssna på jazz i ett varmt kök medan regnet smattrar mot rutorna.

Till mamman som alltid går runt med en deckare i lurarna:

Bok 1

Tjuv och polis av Johan Eriksson

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!