Stora julklappslistan! Vi hjälper dig att hitta rätt bok till rätt person
Boktips

Stora julklappslistan! Vi hjälper dig att hitta rätt bok till rätt person

Boken hör till en av de mest tidlösa gåvorna under granen. Den passar som julklapp till de flesta – men det gäller förstås att titeln går hem. Vi sprider lugn i julhetsen genom att matcha rätt bok till rätt person!

Av: SelmaStories
Publicerad: 07 december 2021

Boken hör till en av de mest tidlösa gåvorna under granen. Den passar som julklapp till de flesta – men det gäller förstås att titeln går hem. Vi sprider lugn i julhetsen genom att matcha rätt bok till rätt person!

Till familjens litteratursnobb med koll:

Bok 1

Små dygder av Natalia Ginzburg

Inbunden
Köp boken

Små dygder (visst är omslaget vackert?) går med största sannolikhet hem hos familjens litteraturkuf. Natalia Ginzburgs essäer kretsar kring vänskap, äktenskap och föräldraskap i efterkrigstidens Europa. Från den italienska landsbygden, där Ginzburg levde i exil under fascismen, rör sig texterna vidare till sextiotalets London

Till pappan som alltid gör en fond på matresterna:

Bok 1

Middagskompassen av Naturskyddsföreningen , Zeina Mourtada, Paul Svensson

danskt band
Köp boken

Hur använder man hela råvaran? Och hur kan man minska matsvinnet? Paul Svensson och Zeina Mourtada har skrivit en matbok med Naturskyddsföreningen. Här hittar du 80 klimatsmarta recept och tips på hur man lagar mat på ett hållbart sätt.

Till dottern som är lite… ”gymnasieintellektuell”

Bok 1

Brott och straff av Fjodor Dostojevskij

Fjodor Dostojevskijs Brott och straff har kallats ”världens mest berömda roman”. Den kretsar kring ett moraliskt dilemma om huruvida ett mord kan vara försvarbart om resultaten blir positivt för många. Hundratals miljoner har sedan boken kom ut 1866 läst om den fattige studenten och mördaren Raskolnikov och hans febervandring genom S:t Petersburg.

Till mormodern som nog inte missat ett avsnitt av Allsång på Skansen:

Bok 1

Hej livet! av Lasse Berghagen, Marcus Birro

Storpocket
Köp boken

En biografi med blandning av sött och salt! Med hjälp av Marcus Birro berättar Lasse Berghagen personligt om livets både toppar och dalar.

Det handlar om relationen till artistkollegor, familjen och det älskade Dalarna. Om Svensktoppen och krogshower. Om kärleken till livskamraten, Eva. Men också om stalkers, förtal och lögner i media. Och om ögonblicket strax före pandemin då Lasse sjöng Teddybjörnen Fredriksson inför ett fullsatt Globen – och möttes av en vägg av kärlek.

Till sonen som redan köpt biljetter till Summerburst 2022:

Bok 1

Tim av Måns Mosesson

Inbunden
Köp boken

Till väninnan som pratar om ”själsligt växande” och att ”möta sig själv på ett retreat”:

Bok 1

Skriv och bränn av Sharon Jones

En fin julklapps- och presentbok till den som älskar personlig utveckling.

Skriv och bränn är som en djupintervju med dig själv. Boken ställer frågor för att du ska förstå vem du varit, vem du är och vem du vill bli. Utforska de hemliga låsta dörrarna i ditt sinne och var beredd att känna det hjärtat vill. När du skrivit klart skulle du kunna bränna boken. Eller så gömmer du den längst in i byrålådan.”

Till flickvännen som tar med dig på konstutställningar:

Bok 1

Mänskligheten kommer att förundras: en biografi om Hilma af Klint av Julia Voss

En intressant biografi om Hilma af Klint – den abstrakta konstens urmoder som tog världen med storm när hon återupptäcktes på 80-talet. Himla af Klint visste att hon var före sin tid; vid sjuttio års ålder bestämde hon att hennes bilder skulle få visas först tjugo år efter hennes död. I boken berättar forskaren Julia Voss om en ovanlig konstnärs liv under en omvälvande epok.

Till pappan som alltid hävdar att Beatles är ”historiens bästa band”

Bok 1

One, two, three, four – När Beatles förändrade världen av Craig Brown

Inbunden
Köp boken

Till pojkvännen som läser poesi och inte räds det absurda:

Bok 1

Saddam Husseins nya roman av Ali Derwish

Kartonnage
Köp boken

Ali Derwish blandar både sanning och fiktion i sin poesidebut. Författaren lever med Saddam Hussein vid sin sida, en diktator som är lika mycket vålnad som faktisk person, lika fruktansvärd som mänsklig. Med absurd, våghalsig humor skrivs Saddam Hussein fram. För att Ali ska stå ut med att möta denne fruktade diktator skapas vännen Samir, i vilken Ali kan lägga allt sitt tvivel.

Till vännen som sträckläste eller -tittade på ”Normala människor”:

Bok 1

Vackra värld, var är du av Sally Rooney

Till sonen som lyssnar på podden Snedtänkt (eller bara att nörda ner sig i saker): 

Bok 1

HasseåTage av Kalle Lind

Inbunden
Köp boken

Kalle Lind, som tidigare skrivit biografin om Hasse Alfredson, har nu grottat ner sig i humorduon HasseåTage. I den här boken guidar han läsaren genom deras gemensamma produktion. Han gör nedslag i flera av deras verk och studerar vad som formade ett nittonhundratalets viktigaste svenska konstnärskap.

Till systern som var besatt av Bridgerton och nog helst skulle vilja gå runt i en empireklänning och vara kär i en greve:

Bok 1

En natt som denna av Julia Quinn

Julia Quinn, författaren till succéserien om Familjen Bridgerton, är aktuell med ny bokserie som utspelar sig i 1800-talets London. I den andra delen i kvartetten får vi läsa om barnflickan Anne Wynter som inte är den hon utger sig för att vara. Efter år av oönskade närmanden från andra män är den stilige greven av Winstead den förste som frestar henne, men en barnflicka ska väl inte flirta med en adelsman… eller?

Till pappan som envisas med att bara läsa biografier:

Bok 1

Renegades – Born in the USA (svensk utgåva) av Barack Obama, Bruce Springsteen

Inbunden
Köp boken

Till familjens boknörd som aldrig missar ett Babel-avsnitt:

Bok 1

Hunter i Huskvarna av Sara Stridsberg

Sara Stridsberg, en av våra främsta författare och dramatiker, är tillbaka med en novellsamling. I Hunter i Huskvarna får vi ta del av elva öden som på olika sätt berättar om kärlek och överlevnad.

”Det är valar och barer och nedlagda fabriker, det är städer och familjer i ruiner, ensamma divaner och näckrosor och rovdjur, begravningar och hämndbegär och hemliga sällskap och den eviga frågan om förlåtelse.”

Till hen som verkar ha svårt att komma till ro:

Bok 1

Godnattsagor för vuxna av Kathryn Nicolai

Inbunden
Köp boken

En julklappsbok till den som du vet kämpar med sömnen. Kathryn Nicolai har skrivit korta och lugnande berättelser att läsa vid sänggåendet: Att påta i trädgården den första soliga vårdagen. Att sitta uppkrupen i en fåtölj med en spinnande katt i knät. Att laga pasta och lyssna på jazz i ett varmt kök medan regnet smattrar mot rutorna.

Till mamman som alltid går runt med en deckare i lurarna:

Till familjens fotbollsnörd som slukade Jag är Zlatan-biografin:

Bok 1

Adrenalina av Zlatan Ibrahimovic, Luigi Garlando

Inbunden
Köp boken

När David Lagerkrantz biografi om Zlatan kom för tio år sedan fick den personer som aldrig läser att göra det. Nu kommer en ny bok om Zlatan Ibrahimovic som fotbollslegenden skrivit tillsammans med sportjournalisten Luigi Garlando. I Adrenalina berättar Zlatan öppet om fotbollen, framtiden och den svåra konsten att låta adrenalin och balans ta lika stor plats i såväl vardagen som på fotbollsplanen.

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!