Stora julklappslistan! Vi hjälper dig att hitta rätt bok till rätt person
Böckerna

Stora julklappslistan! Vi hjälper dig att hitta rätt bok till rätt person

Boken hör till en av de mest tidlösa gåvorna under granen. Den passar som julklapp till de flesta – men det gäller förstås att titeln går hem. Vi sprider lugn i julhetsen genom att matcha rätt bok till rätt person!

Av: SelmaStories
Publicerad: 04 oktober 2021

Boken hör till en av de mest tidlösa gåvorna under granen. Den passar som julklapp till de flesta – men det gäller förstås att titeln går hem. Vi sprider lugn i julhetsen genom att matcha rätt bok till rätt person!

Till familjens litteratursnobb med koll:

Bok 1

Små dygder av Natalia Ginzburg

Små dygder (visst är omslaget vackert?) går med största sannolikhet hem hos familjens litteraturkuf. Natalia Ginzburgs essäer kretsar kring vänskap, äktenskap och föräldraskap i efterkrigstidens Europa. Från den italienska landsbygden, där Ginzburg levde i exil under fascismen, rör sig texterna vidare till sextiotalets London.

Till pappan som alltid gör en fond på matresterna:

Bok 1

Middagskompassen av Paul Svensson och Zeina Mourada

Hur använder man hela råvaran? Och hur kan man minska matsvinnet? Paul Svensson och Zeina Mourtada har skrivit en matbok med Naturskyddsföreningen. Här hittar du 80 klimatsmarta recept och tips på hur man lagar mat på ett hållbart sätt.

Till dottern som är lite… ”gymnasieintellektuell”

Bok 1

Brott och straff av Fjodor Dostojevskij

Fjodor Dostojevskijs Brott och straff har kallats ”världens mest berömda roman”. Den kretsar kring ett moraliskt dilemma om huruvida ett mord kan vara försvarbart om resultaten blir positivt för många. Hundratals miljoner har sedan boken kom ut 1866 läst om den fattige studenten och mördaren Raskolnikov och hans febervandring genom S:t Petersburg.

Till mormodern som nog inte missat ett avsnitt av Allsång på Skansen:

Bok 1

Hej livet! av Lasse Berghagen

En biografi med blandning av sött och salt! Med hjälp av Marcus Birro berättar Lasse Berghagen personligt om livets både toppar och dalar.

Det handlar om relationen till artistkollegor, familjen och det älskade Dalarna. Om Svensktoppen och krogshower. Om kärleken till livskamraten, Eva. Men också om stalkers, förtal och lögner i media. Och om ögonblicket strax före pandemin då Lasse sjöng Teddybjörnen Fredriksson inför ett fullsatt Globen – och möttes av en vägg av kärlek.

Till sonen som redan köpt biljetter till Summerburst 2022:

Bok 1

Tim: biografin om Avicii av Måns Mosesson

Avicii var en av giganterna inom elektronisk musik och han påverkade både musikindustrin och fans över hela världen. Nu kommer biografin om Tim Bergling – en berättelse om en musikalisk visionär som inte väjer för de svårigheter som artisten gick igenom. Den undersökande journalisten Måns Mosesson har under arbetet med biografin intervjuat Tim Berglings familj, vänner och musikerkollegor och rest i Tims fotspår jorden runt, från barndomens gator i Stockholm till Miami, Ibiza och Los Angeles.

Till väninnan som pratar om ”själsligt växande” och att ”möta sig själv på ett retreat”:

Bok 1

Skriv och bränn av Sharon Jones

En fin julklapps- och presentbok till den som älskar personlig utveckling.

"Skriv och bränn är som en djupintervju med dig själv. Boken ställer frågor för att du ska förstå vem du varit, vem du är och vem du vill bli. Utforska de hemliga låsta dörrarna i ditt sinne och var beredd att känna det hjärtat vill. När du skrivit klart skulle du kunna bränna boken. Eller så gömmer du den längst in i byrålådan."

Till flickvännen som tar med dig på konstutställningar:

Bok 1

Mänskligheten kommer att förundras: en biografi om Hilma af Klint av Julia Voss

En intressant biografi om Hilma af Klint – den abstrakta konstens urmoder som tog världen med storm när hon återupptäcktes på 80-talet. Himla af Klint visste att hon var före sin tid; vid sjuttio års ålder bestämde hon att hennes bilder skulle få visas först tjugo år efter hennes död. I boken berättar forskaren Julia Voss om en ovanlig konstnärs liv under en omvälvande epok.

Till pappan som alltid hävdar att Beatles är ”historiens bästa band”

Bok 1

One, two, three, four av Craig Brown

Beatles var störst! Craig Brown har skrivit en hyllad biografi över det mest inflytelserika bandet i pop- och rockhistorien. Boken är en mix av berättelser, scener, minnen och dokument som ger en autentisk bild av Beatles – både av bandet och eran. Här finns saker som även det insnöade Beatlesfanet inte visste!

Till pojkvännen som läser poesi och inte räds det absurda:

Bok 1

Saddam Husseins nya roman av Ali Derwish

Ali Derwish blandar både sanning och fiktion i sin poesidebut. Författaren lever med Saddam Hussein vid sin sida, en diktator som är lika mycket vålnad som faktisk person, lika fruktansvärd som mänsklig. Med absurd, våghalsig humor skrivs Saddam Hussein fram. För att Ali ska stå ut med att möta denne fruktade diktator skapas vännen Samir, i vilken Ali kan lägga allt sitt tvivel.

Till vännen som sträckläste eller -tittade på ”Normala människor”:

Bok 1

Vackra värld, var är du av Sally Rooney

Irländska Sally Rooney slog igenom med dunder och brak med debuten Samtal med vänner. Succén fortsatte med Normala människor som dessutom blev en hyllad tv-serie. Nu är hon aktuell med Vackra värld, var är du där hon återigen utforskar relationer, sex och vår samtid.

Till sonen som lyssnar på podden Snedtänkt (eller bara att nörda ner sig i saker): 

Bok 1

HasseåTage: Humorparet som roade och retade Sverige av Kalle Lind

Kalle Lind, som tidigare skrivit biografin om Hasse Alfredson, har nu grottat ner sig i humorduon HasseåTage. I den här boken guidar han läsaren genom deras gemensamma produktion. Han gör nedslag i flera av deras verk och studerar vad som formade ett nittonhundratalets viktigaste svenska konstnärskap.

Till systern som var besatt av Bridgerton och nog helst skulle vilja gå runt i en empireklänning och vara kär i en greve:

Bok 1

En natt som denna av Julia Quinn

Julia Quinn, författaren till succéserien om Familjen Bridgerton, är aktuell med ny bokserie som utspelar sig i 1800-talets London. I den andra delen i kvartetten får vi läsa om barnflickan Anne Wynter som inte är den hon utger sig för att vara. Efter år av oönskade närmanden från andra män är den stilige greven av Winstead den förste som frestar henne, men en barnflicka ska väl inte flirta med en adelsman… eller?

Till pappan som envisas med att bara läsa politikerbiografier:

Bok 1

Om att aldrig ge upp av Barbro Westerholm

I boken Om att aldrig ge upp berättar Barbro Westerholm för journalisten Ingrid Kinne Lindgren om händelser ur sitt långa liv som politiker och ämbetskvinna. Westerholm är historisk för flera viktiga händelser, inte minst för när hon som generaldirektör för Socialstyrelsen tog bort sjukdomsstämpeln på homosexualitet. Men i boken beskrivs också händelser som det aldrig tidigare skrivits om.

Till familjens boknörd som aldrig missar ett Babel-avsnitt:

Bok 1

Hunter i Huskvarna av Sara Stridsberg

Sara Stridsberg, en av våra främsta författare och dramatiker, är tillbaka med en novellsamling. I Hunter i Huskvarna får vi ta del av elva öden som på olika sätt berättar om kärlek och överlevnad.

"Det är valar och barer och nedlagda fabriker, det är städer och familjer i ruiner, ensamma divaner och näckrosor och rovdjur, begravningar och hämndbegär och hemliga sällskap och den eviga frågan om förlåtelse."

Till hen som verkar ha svårt att komma till ro:

Bok 1

Godnattsagor för vuxna av Kathryn Nicolai

En julklappsbok till den som du vet kämpar med sömnen. Kathryn Nicolai har skrivit korta och lugnande berättelser att läsa vid sänggåendet: Att påta i trädgården den första soliga vårdagen. Att sitta uppkrupen i en fåtölj med en spinnande katt i knät. Att laga pasta och lyssna på jazz i ett varmt kök medan regnet smattrar mot rutorna.

Till mamman som alltid går runt med en deckare i lurarna:

Bok 1

Isbrytare av Kristina Ohlsson

Efter deckarsuccén Stormvakt är Kristina Ohlsson tillbaka med Isbrytare, den andra delen i Strindbergserien.

Under en iskall januarinatt ödelägger en brand två sjöbodar. Den ena är Augusts och den andra ägs av Axel Ehnbom, en äldre man som bott på Hovenäset i hela sitt liv. Kriminalinspektören Maria Martinsson sliter med utredningen som snabbt utvidgas till att även omfatta ett mord. Någon på Hovenäset ruvar på riktigt mörka hemligheter. Samtidigt närmar sig faran från ett helt annat håll..

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Jag accepterar villkoren.

En sida till? Fortsätt läs!