10 boktips som bjuder på drama i konstvärlden
Boktips

10 boktips som bjuder på drama i konstvärlden

En retrospektiv utställning i Göteborg, en mystisk målning från Metropolitan Museum of Art och ett anrikt auktionshus i Stockholm. SelmaStories har samlat tio bra romaner som på olika sätt utspelar sig i konstvärlden.

Av: SelmaStories
Publicerad: 14 februari 2023

En retrospektiv utställning i Göteborg, en mystisk målning från Metropolitan Museum of Art och ett anrikt auktionshus i Stockholm. SelmaStories har samlat tio bra romaner som på olika sätt utspelar sig i konstvärlden.

Bok 1

Nödvändigt ont av Maria Adolfsson

Inbunden
199 kr 229 kr
Köp boken

Äntligen – sjätte boken i serien Doggerland om mord på den fiktiva ögruppen i Nordsjön. Den excentriske konstnären Raymond Osse försvinner hemifrån i vredesmod strax innan julen. Karen Eiken Friis får i uppdrag att hålla kontakt med de anhöriga i avvaktan på att en formell efterlysning kan göras. Uppdraget visar sig påfrestande i flera avseenden, och långsamt börjar hon misstänka att försvinnandet inte varit frivilligt. Samtidigt får Karens syster Helena ett brev som både förbryllar och förskräcker.
Bok 2

Den store konstnären av Hanna Jedvik, Emmy Abrahamson

Inbunden
219 kr
Köp boken

En mysdäckare med spänning och humor med konsten som tema. Radiojournalisterna Ann Ek och Esti Przybyszewski har äntligen fått sin stora chans. De ska göra ett reportage om konstnären Niki Falc som begått självmord i sitt hem på Österlen. Den bullälskande Ann och den organiserade Esti skulle bli ett bra team bara de kunde samarbeta. Och hur ska de göra när Falcs släktingar inte vill bli intervjuade?

Bok 3

Det sista konstverket av Sofia Lundberg

Inbunden
219 kr
Köp boken

Sofia Lundbergs nya roman visar än en gång författarens förmåga att kunna väcka tankar och känslor hos läsaren på ett unikt sätt. Hanna Stiltje, den världsberömda konstnären ska precis avtäcka sitt senaste verk på Modern museet. Men istället för de tavlor och statyer som hon blivit känd för, visar hon upp en byrå som är sammanfogad av diverse bråte. Bit för bit avtäcks en gripande berättelse om föräldrars svek mot sina barn och myndigheternas blindhet inför vad som är bäst. Det är ett sätt att uppmärksamma eländet, om att kärlekens band är starkare än blodets och om det går att göra skillnad i en människas liv. Det hela blir en chock för publiken. Vilken gärning är egentligen viktigast att uppmärksamma? Konstnärens eller medmänniskans?

 

Bok 4

Den gråtande violinisten av Veronica Sjöstrand

Inbunden
219 kr
Köp boken

Mord och mystiska antikviteter! Nu kommer den andra delen i deckarserien om konstexperten Stella Rodin! Den här gången har en hyllad violinist och världsstjärna vid namn Angela Yin hittats mördad i Paris. I hennes hem finner man även hennes Stradivarius som har slagits i småbitar. Samtidigt försvinner Angelas syster Sophie spårlöst och den franska polisen gör allt för att hitta gärningsmännen i tid. Stella Rodin kallas till Paris för att utreda brottet åt försäkringsbolaget och inser allt inte är vad det synes vara. Under tiden råder det kaos hos familjen Rodin i Stockholm då Stellas far gått bort och familjehemligheter uppdagas..

PS. Lyssna på vår podd Samtal om böcker där Veronica Sjöstrand medverkat.

Bok 5

Gryning.Falsk. av Lou Berg

Spänning i konstvärlden! Vid ett tillslag i en Stockholmsförort hittar polisen en värdefull målning av en rysk konstnär. Samma vecka hittar Konstfacksläraren Nea Hallberg sin man misshandlad och blodig hemma i soffan. I romanen möter vi också den talangfulla konststudenten Nadezhd. Hon vill skapa sin egen konst, men det finns dem som förstått hur duktig hon är på att återskapa andras och som vill dra nytta av det…

Bok 6

Steglitsan av Donna Tartt

Pocket
69 kr
Köp boken

Donna Tartts tegelsten till roman hyllades när den kom 2013. Det handlar om den 13-årige Theo Decker som mirakulöst överlever ett bombdåd på Metropolitan Museum of Art i New York. Dådet dödar hans mamma, och med en frånvarande pappa blir Theo närmast föräldralös. Han får med sig en liten, mystisk målning från museet som under åren påminner honom om hans mamma. Målningen drar till slut in Theo i konstens kriminella baksida.

Läs mer: VA!? Har du inte läst den?

Bok 7

Samlade verk av Lydia Sandgren

Pocket
79 kr
Köp boken

Lydia Sandgrens succédebut och Göteborgsskildring från 2020. Den 700-sidor långa romanen utspelar sig under tre decennier och kretsar kring förläggaren Martin Berg som på 80-talet träffar sin vän, konstnären Gustav Becker, och den geniala Cecilia som han gifter sig med. De får två barn och när dessa är små försvinner hon spårlöst. Parallellt får vi följa deras dotter, den 20-åriga psykologistudenten Rakel, i nutid. Det förbereds ett retrospektiv över konstnären Gustav Beckers verk och på utställningsaffischen som är tapetserad över stan möter hon var hon än vänder sig sin försvunna mammas ansikte.

Läs mer: Bland långgator och lyftkranar – 12 romaner som utspelar sig i Göteborg

Bok 8

Den lysande världen av Siri Hustvedt

Siri Hustvedts feministiska bok Den lysande världen beskrivs som en intellektuell deckare i konstvärlden. Det handlar om en avliden och sedan länge bortglömd konstnärinna vars verk plötsligt uppmärksammas på nytt. Man försöker ringa in henne genom anteckningar, dagböcker och artiklar – och både barn, ex och vänner får ge sin bild av henne. Fram träder en kvinna vars psykologiska dubbelspel fick tragiska konsekvenser.

 

Bok 9

Målarens döttrar av Anna-Karin Palm

Pocket
69 kr
Köp boken

Det var med Målarens döttrar från 2013 som Anna-Karin Palm fick sitt stora genombrott. I romanen får Maria och hennes bror en dag en målning skickad till sig från en okänd kvinna i England. Målningen är gjord av deras pappa som försvann när de var barn. De reser till England och får snart upp spåren på fadern. Nästan hundra år tidigare växer Laura upp på den engelska landsbygden tillsammans med sin syster och sin far konstnären. Författaren berättar växelvis om Laura och Maria, och om deras uppgörelse med både tabun sig själva.

Bok 10

Andra stället av Rachel Cusk

Inbunden
229 kr
Köp boken

Hyllade Rachel Cusk är aktuell med romanen Andra stället. Det handlar om en kvinna som bjuder in en berömd konstnär att bo i hennes gäststuga, belägen i det isolerade träskområdet vid kusten. Men under den heta sommaren blir hans närvaro allt mer provocerande för värdinnan, som tvingas omvärdera fler saker än sin syn på konstnären.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

Läs mer