12 böcker om konstnärer – både verkliga och fiktiva
Boktips

12 böcker om konstnärer – både verkliga och fiktiva

Litteraturen är full av konstnärer. Gustav Becker i "Samlade verk" och Oskar Kokoschka i "Dubbelporträtt" är några exempel från de senaste åren. Här har vi listat tolv bra böcker om både verkliga och fiktiva konstnärer.

Av: SelmaStories
Publicerad: 01 augusti 2022

Litteraturen är full av konstnärer. Gustav Becker i "Samlade verk" och Oskar Kokoschka i "Dubbelporträtt" är några exempel från de senaste åren. Här har vi listat tolv bra böcker om både verkliga och fiktiva konstnärer.

Bok 1

Warhol av Blake Gopnik

Inbunden
329 kr
Köp boken

Blake Gopniks biografi över Andy Warhol baseras på ett omfattande arkivarbete och hundratals intervjuer med vänner, älskare och fiender till den mytomspunna konstnären. Gopniks har till och med rotat fram gamla taxikvitton för att komma så nära Andy Warhol som möjligt. Ur detta framträder hans liv från son till fattiga östeuropeiska invandrare, till att han blir societetens avbildare och kulturkändis på 70-och 80-talet. Mot ett splittrat personporträtt – Warhol är både radikal och blyg, ytlig och sofistikerad – reflekterar Gopnik över dynamiken mellan kommers och kultur.

Översättare: Peter Samuelsson

Bok 2

Kvinna sedd bakifrån av Jesper Wung-Sung

Inbunden
199 kr 229 kr
Köp boken

Vilhelm Hammershøi  var en bred porträttkonstnär, en av Danmarks mest kända. Men den här romanen handlar inte främst om honom utan om hans hustru och motivet i många av hans målningar: Ida. Kvinna sedd bakifrån är en episk roman om ett kvinnoöde som för tankarna till Kristina Sandberg eller Majgull Axelsson och boken har varit en enorm succé i hemlandet.

Bok 3

Fredagsklubben av Sofia Lundberg, Alyson Richman, M.j Rose

Inbunden
239 kr
Köp boken

Författarna Sofia Lundberg, Alyson Richman och M.J. Rose bestämde sig, inspirerade av en Hilma af Klint-utställning, för att ge fem historiska konstnärskvinnor liv i en roman. Resultatet blev den kollektivt skrivna Fredagsklubben. Genom konstcuratorn Eben, som jobbar på en utställning om den alltför bortglömda Hilma af Klint, kastas läsaren tillbaka till det sena 1800-talets Stockholm. Där träffas Hilma och fyra konstnärsvänner för att tillsammans samtala om konstnärskapets andliga dimensioner.

Bok 4

Tusen år av glädje och sorg av Ai Weiwei

Inbunden
249 kr
Köp boken

Ai Weiwei är världskänd kinesisk konstnär, hyllad för sin fria uttrycksform.  I Tusen år av glädje och sorg skildras både en del av kinesisk historia och konstnärens eget fascinerande liv. Men även om pappan, som var Kinas mest hyllade poet.

Bok 5

Mänskligheten kommer att förundras av Julia Voss

Inbunden
329 kr
Köp boken

En biografi om den abstrakta konstens urmoder som tog världen med storm när hon återupptäcktes på 80-talet. Himla af Klint visste att hon var före sin tid; vid sjuttio års ålder bestämde hon att hennes bilder skulle få visas först tjugo år efter hennes död. I boken berättar forskaren Julia Voss om en ovanlig konstnärs liv under en omvälvande epok.

Läs mer: Stora julklappslistan! Vi hjälper dig att hitta rätt bok till rätt person

Bok 6

Samlade verk av Lydia Sandgren

Pocket
79 kr
Köp boken

En roman om kärlek, konst och bildning! Lydia Sandgrens Augustprisbelönade debut hyllades unisont när den kom förra året. Den 700-sidor långa romanen utspelar sig under tre decennier och kretsar kring förläggaren Martin Berg som på 80-talet träffar sin vän, konstnären Gustav Becker, och den geniala Cecilia som han gifter sig med. De får två barn och när dessa är små försvinner hon spårlöst. Parallellt får vi följa deras dotter, den 20-åriga psykologistudenten Rakel, i nutid. Det förbereds ett retrospektiv över konstnären Gustav Beckers verk och på utställningsaffischen som är tapetserad över stan möter hon var hon än vänder sig sin försvunna mammas ansikte.

Läs mer: Bland långgator och lyftkranar – 12 romaner som utspelar sig i Göteborg

Bok 7

Var vid gott mod av Annika Persson

Inbunden
259 kr
Köp boken

En biografi av den mytomspunna Märta Måås-Fjetterström. Hon var en stor textilkonstnär redan under sin livstid, men eftersom alla brev, foton och skisser brändes efter hennes död på 40-talet har vi inte vetat så mycket om henne. Men så dök en bevarad brevsamling upp, med brev till hennes nära väninna. I Var vid gott mod har Annika Persson använt sig av breven (men också artiklar, böcker, foton, mötesprotokoll och en gammal vit resväska) för att återskapa hennes historia.

”Annika Perssons förra bok var en biografi över skådespelaren Lena Nyman. Den väckte stor uppmärksamhet och respekt. ‘Var vid gott mod’ har samma kapacitet och en ljus energi som bär boken.” – Gunilla Kindstrand, Svenska Dagbladet

 

 

Bok 8

Dubbelporträtt av Agneta Pleijel

I romanen Dubbelporträtt skriver Agneta Pleijel om ett udda möte mellan deckardrottningen Agatha Christie och konstnären Oskar Kokoschka. Det är inför sin 80-årsdag som Agatha blir övertalad av sin familj att sitta porträtt för den österrikiske expressionisten. De båda konstnärerna går båda motvilligt med på projektet. I sex sittningar i 60-talets London närmar de varandra – och det blir ett samtal om döden, kärleken och konsten.

Bok 9

Vädermannen av Ulf Lundell

Kartonnage
229 kr
Köp boken

Ulf Lundells Vädermannen från 2008 utspelar sig framför allt på Österlen. Boken är skriven i dagboksform och handlar om den 57-årige konstnären Georg. Han försöker leva i nuet och acceptera saker som de är – men det är komplicerat att åldras.

Läs mer: Ulf Lundell – renässansman och rockstjärna

 

 

Bok 10

Målarens döttrar av Anna-Karin Palm

Pocket
69 kr
Köp boken

Det var med Målarens döttrar från 2013 som Anna-Karin Palm fick sitt stora genombrott.

I ett nutida Stockholm får Maria och hennes bror en dag en målning skickad till sig från en okänd kvinna i England. Målningen är gjord av deras pappa som försvann när de var barn. De reser till södra England och får snart upp ett spår efter fadern. Nästan hundra år tidigare växer Laura upp på den engelska landsbygden tillsammans med sin syster och sin far konstnären. Författaren berättar växelvis om Laura och Maria, om deras uppgörelse med sig själva och med de tabun som rests åt dem i generationer.

”En bok att sträckläsa” – Kvällsposten

Bok 11

Kring denna konst av Stina Wollter

Inbunden
389 kr
Köp boken

Om livet i konsten och konsten i livet! Stina Wollter har varit verksam som konstnär i över trettio år och i boken får vi en inblick i hennes konstnärskap. Hon skriver om skapande och kreativitet och beskriver hur konsten och livets händelser vävs samman. I Kring denna konst finns ett rikt urval av Stinas verk – från måleri, teckningar och kollage till skulpturer och foton.

Bok 12

Kvinnor jag tänker på om natten av Mia Kankimäki

Inbunden
239 kr
Köp boken

Finska Mia Kankimäkis bok om kvinnor, resande och skapande genom historien. När författaren är i 40-årsåldern säger hon upp sig från sitt jobb för att gå i modiga kvinnors fotspår. Kankimäki är förvirrad och söker svar hos historiska kvinnor som Karen Blixten och Nellie Bly, och en av hennes resor går till Japan där hon studerar hur den världsberömda konstnären Yayoi Kusama lever.

”Sommarens underbaraste läsning” – Jenny Lindh, DN

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!