10 fängslande böcker i Donna Tartts anda
Boktips

10 fängslande böcker i Donna Tartts anda

Är du en av dem som älskade Donna Tartts Den hemliga historien eller Steglitsan? En blandning av akademisk miljö, kultur, litteratur, filosofi och framförallt starka men destruktiva vänskapsband utgör kärnan i verken. Har du redan avverkat Tartts reportrar? Frukta inte, för det finns fler. Här har vi samlat böckerna som går i samma fotspår.

Av: Moa Dahlgren
Publicerad: 05 april 2022

Är du en av dem som älskade Donna Tartts Den hemliga historien eller Steglitsan? En blandning av akademisk miljö, kultur, litteratur, filosofi och framförallt starka men destruktiva vänskapsband utgör kärnan i verken. Har du redan avverkat Tartts reportrar? Frukta inte, för det finns fler. Här har vi samlat böckerna som går i samma fotspår.

1. Skarp av Helena Dahlgren

10 fängslande böcker i Donna Tartts anda

Litteraturvetaren Emma Wijkman har haft ett stökigt liv och får äntligen en chans att börja sitt liv på nytt. Hon ska flytta till Norrbotten vid samma gård hennes favoritförfattare Beata Skarp bott på, för att skriva klart sin avhandling om henne. Skarp dog under mystiska omständigheter, och Emmas liv tar en tvistad vändning när hon gräver sig djupare i mysteriet. Gränsen mellan henne själv och Skarp blir allt svårare att urskilja.

Köp Skarp här
Lyssna på Skarp här

Läs mer: Dark Academia – genren som innehåller alla de bästa böckerna

2. Skolan av Karin Wik

10 fängslande böcker i Donna Tartts anda

I Karin Wiks spänningsdebut hittas två elever mördade på den prestigefyllda internatskolan Axelsons. Ida Rossi, en före detta elev som nu är krimreporter, skickas mot sin vilja tillbaka till den isolerade internatskolan för att göra ett grävande reportage. Men på skolan, där traditioner och lojalitet är viktigaste än allt annat, möts hon av tystnad och misstänksamhet. Ida dras in i ett psykologiskt spel där hon tvingas möta sina egna traumatiska minnen allt medan en dubbelmördare går fri.

Köp Skolan här
Lyssna på Skolan här

10 fängslande böcker i Donna Tartts anda

Året är 1978 och Julie bor i en förort till San Diego. En natt knackar B på hennes fönster. Hon släpper in doften från akacieträd, rusiga cykelturer och kyssar med smak av kanel, whisky och salt. Men också döda fåglar, vapen och män med smutsiga hårda händer. 40 år senare försvinner B från sin anstalt, och Julies minnen kommer tillbaka. Minnen från sommaren när B tog med henne på en hämningslös road trip där gränserna var farligt dunkla. Kommer B att hitta Julie den här gången? Mot San Francisco är en kristallklar och poetisk kärleksroman, löst baserad på Brenda Ann Spencer, och den ökända skolskjutningen i San Diego 1979.

Köp Mot San Francisco här
Lyssna på Mot San Francisco här

4. Samlade verk av Lydia Sandgren

10 fängslande böcker i Donna Tartts anda

I Göteborg håller man på att förbereda en utställning av Gustav Beckers verk från 80-talet och framåt. På alla planscher syns en kvinna, Cecilia Berg. Rakel Berg pluggar till psykolog och vart hon än vänder sig ser hon planscher med sin mammas ansikte. Sin gåtfulla och försvunna mamma. I samma veva går Rakels pappa Martin igenom en livskris.

I denna debutroman får vi följa två historier. Det är Rakel och Martin som försöker ta sig igenom vardagen med Cecilias ansikte var de än vänder sig. Men det är också Göteborg på 80-talet. Där vi får följa två unga killar som drömmar om att skapa konst, Gustav och Martin.

Lydia Sandgren har fått med allt från den akademiska miljön till den destruktiva vänskapen och vi är säkra på att om du tyckte om Den hemliga historien kommer du sluka även denna bok.

Köp Samlade verk här
Lyssna på Samlade verk här

 

5. En nästan sann historia av Mattias Edvardsson

10 fängslande böcker i Donna Tartts anda

Det är 90-tal när Zackarias Levin böjar en skrivarutbildning i Lund. Här träffar han tre personer som kommer att ha en stor påverkan på hans liv. De alla delar samma dröm om att skriva och de är alla på flykt från något. Men deras bild av skrivandet och av livet självt förändras i takt med att de kommer närmre sin lärare, poeten Li Karpe, och lär känna den legendariska författaren Leo stark.

Tolv år senare rasar Zackarias liv ihop. Han förlorar både jobb och flickvän. Därför bestämmer han sig för att flytta tillbaka till Skåne och skriva en bok om det där som hände på 90-talet. När en av Sveriges största författare försvann och när Zackarias kompis dömdes för mord.

Den akademiska miljön, Lund,  och litteraturen löper som en röd tråd genom denna bok och har alla komponenter för att kunna mäta sig med spänningen i Donna Tartts böcker.

Köp En nästan sann historia här
Lyssna på En nästan sann historia här

 

10 fängslande böcker i Donna Tartts anda

Sextonåriga Blue har aldrig bott på ett ställe en längre tid. Hon har fått nästan all sin utbildning i bilen när hon fått följa sin pappa, den erkände gästprofessorn, genom USA. Trots detta är hon en toppstudent som kan allt om klassisk litteratur. Men plötsligt bestämmer sig hennes pappa för att hon ska stanna på ett ställe. Hon ska tillbringa sitt sista skolår på den anrika St. Gallway School. Här blir hon indragen i en grupp studenter som kallas ”de blåblodiga”. Deras tillvaro kretsar kring den karismatiske läraren Hannah Schneider. Men så småningom finner Blue sig själv i en härva av svek, konspirationer och död.

Boken finns inte längre att köpa men kan finnas på antikvariat och bibliotek.

7. En hemlig plats av Tana French

10 fängslande böcker i Donna Tartts anda

Christopher Harper hittades död innanför murarna på flickinternatet St Kilda’s. Han gick på pojkinternatet i närheten. Det har gått ett år sedan dess när en av flickorna från St Kilda’s dyker upp på polisstationen med ett foto i handen. Hon har hittat bilden på skolans anslagstavla. Fotot föreställer en bild av Christopher med texten ”Jag vet vem som dödade honom”. Hennes upptäckt ger nytt liv åt fallet och det udda paret kriminalpoliser, Moran och Conway, tar sig an fallet.

Denna bok har inte bara den akademiska miljön utan också ett brott som ska utredas. Det ger hela berättelsen ett febrigt tickande och en känsla som påminner om Den hemliga historien.

Köp En hemlig plats här
Lyssna på En hemlig plats här

10 fängslande böcker i Donna Tartts anda

När Frankie kommer tillbaka efter sommarlovet har hon förändrats. Hon blir tillsammans med den populära Matthew och dras in i en helt ny värld. Hon får ny status och nya vänner men också ett liv fyllt av hemligheter. Hon får veta att Matthew är del av ett sällskap. Ett sällskap där bara killar får vara med. Hon bestämmer sig för att inte låta sig nedvärderas eller uteslutas på grund av sitt kön. för att visa att hon är smartare än killarna börjar hon smida hemliga planer.

Mystiska sällskap, udda relationer och hemliga planer: alla komponenter som gör att man vill slänga sig på denna bok om man är ett fan av Donna Tartt.

Köp Den ökända historien om Frankie Landau-Banks här
Lyssna på Den ökända historien om Frankie Landau-Banks här

9. Gruppen av Mary McCarthy

10 fängslande böcker i Donna Tartts anda

Denna bok ansågs chockerande och frispråkig när den publicerades första gången 1963. Men idag anses den vara en klassiker. Den skildrar åtta nyexaminerade studenters liv när de ska möta livets nya villkor, ett hårt liv i 1930-talets New York.

Mary McCarthys Gruppen är ett måste om man är intresserad av gruppdynamiken och unga människors strävan om att bli något.

Köp Gruppen här
Lyssna på Gruppen här

10.The lessons av Naomi Alderman

10 fängslande böcker i Donna Tartts anda

Den lite udda James börjar på Oxford, anrikt med privilegium, makt och ambition. Här träffar han Mark Winters. Mark är bilden av Oxford; stenrik, uppseendeväckande, utsvävande och framförallt grym. Runt omkring sig har han en grupp människor, där James blir en i gruppen. James kastas in i en värld han alltid drömt om men inte riktigt vågat hoppas på. Vänskaper byggs och bryts. Nya älskare hittas för att bytas ut. Allt är bedrägligt men samtidigt förtrollande.

När skolan är slut finner de sig förlorade åt varandra, nu när Marks mörka grepp om dem lossnat. Men en natt sker katastrofen.

Oxford känns som de akademiska miljöernas ursprung och är en perfekt miljö för en bok i denna anda.

Köp The lessons här

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

Läs mer