Ur spår! 7 böcker för nya och erfarna längdskidåkare
Boktips

Ur spår! 7 böcker för nya och erfarna längdskidåkare

Finns det något mer uppfriskande än en tur ute i längdskidspåren? Oavsett om du är på jakt efter de bästa knepen för att ta dig igenom Vasaloppet eller bara vill inspireras, finns det en bok för dig.

Av: Linnea Ivares
Fotograf: Getty
Publicerad: 28 februari 2022

Finns det något mer uppfriskande än en tur ute i längdskidspåren? Oavsett om du är på jakt efter de bästa knepen för att ta dig igenom Vasaloppet eller bara vill inspireras, finns det en bok för dig.

Bok 1

Vasaloppet av Petter Karlsson

Inbunden
Köp boken

Vasaloppet fyller 100 år!

När Vasaloppet startades 1922 var det som en sporre till rörelse. Idag, 100 år senare, är tävlingen inte enbart ett av världens längsta skidlopp utan också vår mest älskade sportsliga folkfest. Författaren Petter Karlsson har skapat en bred, underhållande och spännande skildring av det som gör Vasaloppet till allt det är idag.

Bok 2

Charlotte Kalla - styrka, teknik och pannben av Charlotte Kalla

Inbunden
Köp boken

Charlotte Kallas bästa tips och knep…

Följ med Charlotte Kalla ut i spåret. Kör hennes rörlighetsprogram som morgonträning och ta del av hennes bästa knep för att hålla motivationen på topp. Hur blir man egentligen så duktig på att åka skidor? Boken är fylld tips och program för spåret, träning vid sidan av spåret och allt annat som hör skidåkningen till.

Läs också! 19 böcker för sportälskaren

Bok 3

Bra glid av Hans Olav Hamran

Konsten att valla rätt…

För att skidåkningen ska bli riktigt njutbar krävs rätt förberedelser i form av väl preparerade skidor och bra åkteknik. I boken Bra glid får du alla tips du kan önska dig. Tydligt och lättillgängligt lär norske Hans Olav Hamran ut hur du ska lägga glid- och fästvalla för olika typer av skidåkning, både för träning och tävling.

Boken kan finnas på bibliotek eller antikvariat.

Bok 4

Längdskidåkning av Mattias Svahn och Heidi Wold

Så klarar du Vasaloppet…

Mattias Svahn, f d elitåkare i långloppsvärldscupen och kommentator på SVT, har efter sin tävlingskarriär inspirerat både nybörjare och elitmotionärer till fina resultat i skidspåren. I den här boken presenterar han sin syn på hur man bäst lägger upp träningen inför ett så långt lopp som Vasaloppet. När måste man börja träna, hur många mil ska man nöta – det är många frågor som besvaras.

Bok 5

Loppet av Catrine Tollström

Spänning i spåret…

Skidåkarna står beredda och när som helst går startskottet för årets största skidevenemang. Vad de inte vet är att det har framförts dödshot. En av segerfavoriterna kommer att dö under Vasaloppet… Den grävande journalisten Åse Nordenskiöld känner till hoten och ger sig ut i spåret för att bevaka vad som sker.

Läs också! 9 böcker som utspelar sig i Dalarna

Bok 6

Pelle Svanslös och skidtävlingen av Gösta Knutsson, Åsa Rönn, Michael Rönn

Inbunden
Köp boken

För små skidåkare…

I Pelle Svanslös och skidtävlingen blir det vintersport både utför och på längden. Den hurtige katten Frösö-Frasse har kommit till Uppsala för att lära Pelle Svanslös och de andra stadskatterna att åka skidor, och när skidskolan är slut är det dags att testa kunskaperna i en tävling, en tävling som Måns tänker göra allt för att Pelle inte ska vinna.

Bok 7

Olles skidfärd av Elsa Beskow

Inbunden
Köp boken

En älskad klassiker… 

Vintern när Olle fyller sex år ger han sig av på en spännande skidtur genom vinterlandskapet, där han bland annat träffar på Farbror Rimfrost, Gumman Tö och Kung Vinter.

Missa inte! Komplett guide till Elsa Beskows älskade barnböcker

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!