Bland kurbits och knätofsar – 13 böcker som utspelar sig i Dalarna
Boktips

Bland kurbits och knätofsar – 13 böcker som utspelar sig i Dalarna

Storslagna midsommarfiranden, sagolika skogar och röda stugor med vita knutar. Det är något alldeles speciellt med Dalarna. Här listar vi 13 romaner som utspelar sig i Svealands nordligaste landskap.

Av: Linnea Ivares
Fotograf: Shutterstock
Publicerad: 30 maj 2023

Storslagna midsommarfiranden, sagolika skogar och röda stugor med vita knutar. Det är något alldeles speciellt med Dalarna. Här listar vi 13 romaner som utspelar sig i Svealands nordligaste landskap.

Bok 1

Den förste av Marit Furn

Inbunden
Köp boken

”Tänk praktfulla kostymer, inspirerade Erik. Tänk kröning och flaggor. Tänk en känsla av folklig triumf och gemenskap. Jag är säker på att det finns en massa relevant kritik mot Gustav Vasa. Men var sak har sin plats. Ett nationaldagsfirande är knappast rätt tillfälle att dra ner brallorna på symbolen för Svea rike.”

Eriks en gång framgångsrika mediekarriär har börjat stagnera och bestämmer sig för att flytta till Dalarna i hopp om en nystart i livet. Han blir snabbt indragen i stadens lokala konflikter och får bygden för att sätta upp en storslagen pjäs om Gustav Vasa – vilket gör honom till den förste bland jämlikar. En roman som är lika underfundig som dråplig om arv, kultur och ensamhet.

Bok 2

Svartstick av Sara Paborn

Inbunden
Köp boken

Svartstick är en berättelse om tre kvinnor i tre tider – alla med varsin hemlighet. 39-åriga Paula söker andrum på en kursgård i Dalarna. Gunni som bor på gården lever i ett vakuum efter en omtumlande passion. Under 50-talet uppstår ett triangeldrama mellan den unga Anita och den gifta Bengt, ägaren av traktens första snabbköp. Ryktet börjar gå, och de tre kvinnornas liv flätas samman genom en svart silkestråd.

Bok 3

Som vi lekte av Ninni Schulman

Som vi lekte utspelar sig i Dalarna på 1980-talet. Den f.d. polisen Ingrid Wolt släpps ut ur fängelset och startar ett nytt liv som privatspanare. Hennes första uppdrag blir att hitta den tolvåriga pojken Mattias som försvunnit från sitt hem i den lilla byn Våmhus. En bok med ett nostalgiskt skimmer över sig, omöjlig att lägga ifrån sig.

Bok 4

Älvornas kulle av Elisabet Nemert

När Celines make deklarerar att han vill skiljas, raseras hela hennes tillvaro. Hon förlorar sitt arbete som lärare på skolan där maken är rektor, och hon och barnen måste flytta från det gemensamma hemmet i Borlänge. Genom storasystern Francoises hjälp kan Celine och barnen flytta in i ett gammalt hus i den lilla orten Sunnanäng invid Siljans strand. Ett hus där många dramatiska kvinnoöden sitter i väggarna och som enligt sägnen är byggt på Älvornas kulle.

Bok 5

Nu vill jag sjunga dig milda sånger av Linda Olsson

Veronika, en ung författare, tar sin tillflykt till en enslig stuga i Dalarna för att få skrivro, men också för att komma över en tung sorg. I ett hus i närheten bor Astrid, en gammal kvinna som på bygden anses vara en riktig enstöring. Nyfiket men skyggt studerar Astrid sin nya granne, och allt eftersom uppstår en vänskap som ingen av dem räknat med och som kommer att förändra deras liv.

Bok 6

Hjärtblad av Aino Trosell

Hjärtblad är en behövlig uppgörelse med myten om den frodiga zornska dalkullan. Här får vi följa Hulda från det att hon är ung flicka i armodets och svältårens Malung , till det att hon är en mogen kvinna som gjort sig fri från de band som hennes kön så länge fjättrat henne vid. Som så många andra av Dalarnas kvinnor – och män – ger hon sig ut på vandring för att tjäna pengar på att sälja varor av skilda slag i trakter långt från hembygden.

Bok 7

Minnestrådar av Carola Hansson

Sommaren 1939 anländer sextio judiska ungdomar från Tyskland till en gård utanför Falun. Här skall de lära sig jordbruk för att snart nå sina drömmars mål, en kibbutz i det blivande Israel. Men kriget bryter ut och de blir kvar i Sverige. Carola Hansson berättar om tre om dessa ungdomar, en berättelse som tar sin början 1935 i Königsberg och som sedan slås i spillror av den nazistiska terrorn.

Missa inte! 15 berättelser från andra världskriget

Bok 8

Jerusalem av Selma Lagerlöf

Jerusalem är berättelsen om en stark väckelsevåg som delar en socken i Dalarna – en handfull familjer följer kallelsen och beger sig till det heliga landet medan andra väljer att bli kvar på sina gårdar. Med starka färger och i dramatiska konflikter gestaltar Selma Lagerlöf här de teman som går djupast i hennes författarskap: trons makt och kärlekens förunderliga vägar.

Läs också! Därför är Selma Lagerlöf en feministisk förebild

Bok 9

Drömmen om Ester av Anna Jörgensdotter

”Hör ni det alla! Jag är den största konstnären!” utropar Ester Henning när hon tvångsintas på Katarina sjukhus 1916. Ester växer upp bland sju syskon alldeles i närheten av Anders Zorns gård i Mora, börjar tjäna som piga och flyttar så småningom till Stockholm. Hon arbetar som syflicka om dagarna och skulpterar om nätterna, och tar sig nästan in på männens arena – innan bakslaget kommer. Detta är en romanfantasi, löst spunnen kring konstnären Ester Hennings liv och verk.

Bok 10

Sweet Home Dalarna av Karin Janson

Hovslagarlärlingen Madde Johansson trivs med sitt trygga liv i den lilla byn i Dalarna där hon vuxit upp, men när stockholmaren Niklas en varm sommardag blåser in i Maddes liv förändras allt och när sommaren går mot sitt slut väcks en stor fråga: ska Madde våga följa med Niklas tillbaka till storstaden och lämna sitt älskade Dalarna?

Bok 11

Kalla, vita vinternätter av Christoffer Holst

Det är december och snöslasket i Stockholm är avgasgrått. När Cilla Storm blir medbjuden till en nyköpt sportstuga i idylliska Idre ser hon chansen att fly storstaden och komma i julstämning. Men redan första dagen hittas en ung man död i den populära fjällanläggningen. Snart börjar hon nysta i fallet, och spåren leder dem till ett lyxhus där en välbärgad och mytomspunnen familj huserar …

Missa inte! Så kombinerar Christoffer Holst mord med mys

Bok 12

Galleriet vid vattnet av Hanna Blixt

I Tällberg har Nora och Viktor bestämt sig för att öppna ett galleri med återvunna saker, men inget går lika smidigt som de hoppats på. När Nora ropar in en tavla på auktion och hittar ett kärleksbrev väcks hennes nyfikenhet. Vem är dalkullan på tavlan? Vem är brevet skrivet till? Och vem är avsändaren? Samtidigt följer vi Nils på 1960-talet, en ung man som blir förälskad i en kulla i folkdräkt som han ser på ett vykort.

 

Bok 13

Loppet av Catrine Tollström

Skidåkarna står beredda och när som helst går startskottet för årets största skidevenemang. Vad de inte vet är att det har framförts dödshot. En av segerfavoriterna kommer att dö under Vasaloppet… Den grävande journalisten Åse Nordenskiöld känner till hoten och ger sig ut i spåret för att bevaka vad som sker.

Läs också! Böcker för nya och erfarna längdskidåkare

INTERVJUER, TÄVLINGAR, SPECIALERBJUDANDEN OCH FRAMFÖR ALLT - MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!