Redaktionen tipsar: Böckerna vi önskar att vi kunde läsa för första gången igen
Boktips

Redaktionen tipsar: Böckerna vi önskar att vi kunde läsa för första gången igen

Vore det inte underbart om man ibland kunde glömma att man läst en bok, för att sedan kunna uppleva den på nytt? Utan att veta vad som händer eller hur allt slutar. Här är böckerna som vi på SelmaStories önskar att kunde läsa för första gången... om och om igen.

Av: Redaktionen
Publicerad: 05 mars 2023

Vore det inte underbart om man ibland kunde glömma att man läst en bok, för att sedan kunna uppleva den på nytt? Utan att veta vad som händer eller hur allt slutar. Här är böckerna som vi på SelmaStories önskar att kunde läsa för första gången... om och om igen.

Russell Rothman, redaktör:

Möss och människor av John Steinbeck

Möss och människor

Möss och människor

John Steinbeck

När jag läste Möss och människor var det en sådan hjärtskärande upplevelse att jag fortfarande minns den väl, trots att det var mer än 10 år sedan. I denna klassiker får vi möta två kringresande lantarbetare i amerikanska södern under 30-talet som försöker nå sin dröm om att skaffa en egen liten gård. Men det går inte som de tänkt.

 

Linnéa Ivares, redaktör

Flickornas tystnad av Pat Barker

Flickornas tystnad

Flickornas tystnad

Pat Barker
Inbunden
Köp boken

Jag har länge fascinerats av Antikens Grekland och har tappat räkningen på hur många re-tellings jag har sett och läst av Homeros verk Iliaden och Odysséen, men en bok som verkligen satt sig på minnet är Flickornas Tystnad av Pat Barkers. Boken berättar om händelserna i Iliaden, men med kvinnorna i centrum, medan männen är bifigurer. Även den grekiska mytologins största kämpe, Akilles. Det är en gripande berättelse som ger en röst till de tysta kvinnorna som kämpar för sin överlevnad i en mansdominerad värld. En bok att sträckläsa helt enkelt.

Intervju med författaren: Pat Barker ger röst åt krigets tysta kvinnor – vill återta deras plats i historien

Johanna Stenius, redaktions- och kanalansvarig

Dikten är tanken som far genom hjärtat och spränger det av Marie Lundquist

Dikten är tanken som far genom hjär...

Dikten är tanken som far genom hjär...

Marie Lundquist

Jag har aldrig sett mig själv som en ”riktig” poesiläsare. Det har verkat så svårt, liksom otillgängligt, ogenomträngligt. Trots detta så läser jag väldigt mycket poesi. Mitt sätt är att ta mig an böckerna när de inte är förberedda – jag kastar mig in mitt i, börjar från slutet, bläddrar hit och dit tills jag hittar rader som fastnar. På det viset har jag läst poesi ända sedan jag lärde mig läsa och många dikter har följt mig som trogna, viktiga, vänner genom livet. Marie Lundquists Dikten är tanken som far genom hjärtat och spränger det sätter ord på exakt det jag känner för poesi. När jag läste den första gången var det som att varje sida, varje strof, sammanfattade det mest fantastiska med lyrik och berättade för mig att mitt sätt att läsa är lika rätt som något annat. Jag har aldrig läst något som är mer på pricken – den här boken fick mig att förstå mig själv.

Dikten vet sitt öde:
förråda språket
spika fast verkligheten i luften
(Ur boken)

Elia Almegård, formgivare:

Middlesex av Jeffrey Eugenides

Köp boken på Adlibris

Köp boken på Adlibris

Det här är en riktig pärla. Trots att den berör till synes ganska tunga ämnen som sökandet efter sin sanna identitet, immigration och tidigare generationers djupa sår så är det en lätt och bitvis ganska humoristisk bok. Den berättas av Cal, en amerikansk diplomat i Berlin som på grund av sin komplicerade släkthistoria bär på en stor hemlighet

Molly Nilsson, digital analytiker:

Gökboet av Ken Kesey

Köp boken på Adlibris

Köp boken på Adlibris

Efter gymnasiet upptäckte jag litteraturen på riktigt och läste mycket på engelska när jag bodde utomlands. One flew over the cuckoo’s nest var en otrolig upplevelse när det kommer till styrkan i att behärska storytelling. Till skillnad från filmen är den skildrad från usprungsamerikanen Chief Bromdens perspektiv samtidigt som han utger sig för att vara dövstum. Hans iaktagelser av maktkampen på mentalsjukhuset i Oregon är både obehagliga, humoristiska och sorgligt nog realistiska över hur psykvården såg ut under det amerikanska 60-talet. En bok om vänskap, sorg och den tunga verkligheten. När jag senare läste om Gökboet på svenska fick jag återigen uppleva magin som den här historien skapar.

Petra Nuhma, försäljningsansvarig:

Jag heter inte Miriam av Majgull Axelsson

Köp boken på Adlibris

Köp boken på Adlibris

En av mina absolut starkaste läsupplevelser! Hur många böcker finna det inte på temat Andra världskriget? Många väldigt, väldigt bra men denna, av Majgull Axelson är något alldeles speciellt. En otroligt stark läsupplevelse och dessutom upplysande och lärorikt om denna del av Europas historia och framför allt om romernas situation i Sverige under efterkrigstiden. Har tänkt på den här boken så många gånger sedan jag läste den för ett par år sedan!

Lyssna på Jag heter inte Miriam

Lisbeth Ericsson, nyhetsbrev

Den andra kvinnan av Douglas Kennedy

Lyssna på boken

Lyssna på boken

Det har gått över 20 år sedan jag läste Den andra kvinnan av Douglas Kennedy, men minns än hur boken riktigt ångade av den starka passionen! Ett kärleksdrama med passion, smärta och sorg, som man får följa under många, många år…

Boken finns inte längre att köpa, men kan självklart finnas på antikvariat och bibliotek. Och den finns som ljudbok!  

INTERVJUER, TÄVLINGAR, SPECIALERBJUDANDEN OCH FRAMFÖR ALLT - MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

Läs mer