Pat Barker ger röst åt krigets tysta kvinnor – vill återta deras plats i historien
Författare

Pat Barker ger röst åt krigets tysta kvinnor – vill återta deras plats i historien

Det Trojanska kriget var männens krig, men vad hände egentligen med kvinnorna? Där Illiaden berättar om hjältarna och krigsherrarna som kämpar i Troja vill Pat Barker genom boken Flickornas tystnad berätta om kvinnornas kamp i en mansdominerad värld.

Av: Linnea Ivares
Fotograf: Justine Stoddard
Publicerad: 20 mars 2020

Det Trojanska kriget var männens krig, men vad hände egentligen med kvinnorna? Där Illiaden berättar om hjältarna och krigsherrarna som kämpar i Troja vill Pat Barker genom boken Flickornas tystnad berätta om kvinnornas kamp i en mansdominerad värld.

Hjälten Akilles. Strålande Akilles, Ädle Akilles. Gudalike Akilles … Epiteten staplas på varandra. Det var inte vad vi kallade honom. Vi kallade honom ”slaktaren”. 

Så börjar Pat Barkers roman Flickornas tystnad som fick ett strålande mottagande när den först gavs ut på engelska 2018. Då med originaltiteln The Silence of the Girls. Pat Barker är en av Englands mest betydande författare som skrivit en rad uppmärksammade böcker. Flickornas tystnad är hennes sjunde bok som översatts till svenska.

– Boken återberättar Homeros verk Illiaden, en av de äldsta böckerna i västerländsk litteratur, från en kvinnas perspektiv som har en mycket liten roll i den ursprungliga berättelsen, säger Pat Barker.

Medan Homeros verk Illiaden berättar om männen som kämpar och stupar vid belägringen av Troja, ger Pat Barker röst åt krigets och tillvarons alla tysta kvinnor. De som sörjer de döda, förbinder de skadade, tvättar liken och som ständigt hotas av slaveri, våldtäkt och att bli fråntagna sina barn.

Läs också: Böcker om antiken och grekisk mytologi

Genom boken får vi följa Briseis – den trojanska drottningen som blir krigshjälten Akilles ”hedersgåva” och konkubin efter att grekerna erövrat staden Lyrnessos. Dramaturgiskt anser Pat Barker att Briseis är en bra huvudperson på grund av det extrema som händer henne redan i de första kapitlen.

– På en dag går hon från att vara drottning till att bli Akilles ”hedersgåva” och hamnar i säng med mannen som dödat hennes make och hennes bröder, säger hon.

“På en dag går hon från att vara drottning till att bli Akilles hedersgåva och hamnar i säng med mannen som dödat hennes make och bröder.”

”Jag låg där och hatade honom, fast han gjorde naturligtvis ingenting som han inte var i sin fulla rätt att göra. Om hans hedersgåva hade varit en mäktig härskares vapen hade han inte kunnat bärga sig förrän han fick pröva dem: lyft skölden, vägt svärdet i handen, bedömt dess längd och vikt, svept med det ett par gånger i luften. Det var det han gjorde med mig. Han prövade mig”. – Ur Flickornas Tystnad

En gång en drottning, nu hedersgåva till Akilles – samma man som förstörde hennes stad och slaktade hennes familj, tjänar Briseis bara ett syfte i det grekiska lägret, det som otaliga kvinnor tvingat göra före henne. Ändå kämpar hon för att överleva i den värld som drivs av hennes fiender.

– Hon är en stark kvinna som är fast besluten om att överleva det hemska som har hänt henne. Gradvis, genom sitt arbete på lägersjukhuset och genom vänskapen med de andra kvinnorna, börjar hon bygga ett nytt liv för sig själv, säger Pat Barker.

Genom Briseis får vi en levande skildring av hennes och de andra kvinnornas liv i det läger som grekerna byggt upp under de nio åren som kriget pågått. Hon observerar allt och ser saker som andra inte ser, och ger på så vis en röst till de tysta: slavarna, konkubinerna och de som anses mindre än mänskliga. Hon blir dessutom en bricka i männens maktspel och ger läsaren ett helt nytt perspektiv på berättelsens så kallade hjältar. Akilles, den grekiska mytologins största kämpe, framstår här som ett ensamt barn som förlorat sin mor och aldrig slutar söka efter henne.

”För detta var inte en man som älskade med en kvinna – det var ett hungrigt spädbarn, ett barn som diar så desperat att det tappar taget om bröstet och arbetar upp sig till våldsamt raseri”. – Ur Flickornas tystnad

– I mina tidigare böcker har jag ofta skrivit om män i krig och den psykiska skada som männen i krig ofta lider av. Därför var Akilles en lätt karaktär att sätta sig in i. Eftersom han är dödlig, men samtidigt son till en gudinna, kändes hans komplexa relation till hans mor viktig, berättar Pat Barker.

Flickornas tystnad ger oss inte bara ett nytt synsätt på Illiaden, utan även på vårt eget sätt att berätta historier.

– Jag tycker att boken bidrar till arbetet med att återta kvinnornas plats i historien. Att framhäva deras perspektiv på krig, trauma, fred och försoning, som är lika viktigt som männens, säger Pat Barker.

Förläggaren om boken

Eva Bonnier, förläggare för den svenska översättningen, läste Flickornas Tystnad för första gången vid ett besök i London. Hon kände till Pat Barker sedan tidigare då hon är en betydande engelsk författare som bland annat skrivit en prisbelönad trilogi om första världskriget.

– Pat Barkers har ett speciellt sätt att skriva som är lite tillbakahållet, det är inga överdrifter. Boken växte i mig allt eftersom jag läste den och när jag hade läst färdigt kände jag att ja, den här boken vill jag verkligen få ut i Sverige, säger hon.

“Det handlar om de utsatta kvinnorna som vi läser om och ser i tidningar och tv-program världen över. Kvinnor vars röst man inte får höra”

Det råder en antiktrend inom bokutgivningen. Under 2019 utkom bland annat Madeleine Millers bok om Kirke i Sverige och under 2020 ger Bonnierförlagen ut flera böcker inom temat. Eva Bonnier tror att intresset för antiken kan behövas i vår tid.

– Vi söker oss bakåt. Antiken är alltid mer eller mindre aktuell, men just nu känns det aktuellt därför att det var en grym tid på många sätt och vi lever i en grym tid nu, säger hon.

Förläggaren Eva Bonnier tror att Pat Barkers roman Flickornas Tystnad främst talar till kvinnliga läsare, men även till männen.

– Det handlar om de utsatta kvinnorna som vi läser om och ser i tidningar och tv-program världen över. Kvinnor vars röst man inte får höra.

Pat Barker

  • Född: Thornaby, Nordöstra England, 1943

  • Familj: En son, John, tre barnbarn. En dotter, Anna, ett barnbarn.

  • Bor: Durham City, Nordöstra England.

  • Aktuell med: Flickornas Tystnad

  • Läser just nu: Ska precis påbörja The Mirror and the Light av Hilary Mantel

Flickornas tystnad

Flickornas tystnad

Pat Barker
Inbunden
Köp boken

En sida till? Fortsätt läs!