Här är litteraturen som skänker tröst i mörka tider
Boktips

Här är litteraturen som skänker tröst i mörka tider

Det är mörka tider i världen just nu. Då kan litteraturen vara ett sätt att hitta trygghet och hopp, något SelmaStories redaktion pratar mycket om. Här är våra boktips för en stunds lugn och ro i själen.

Av: SelmaStories
Fotograf: Shutterstock ©
Publicerad: 24 oktober 2023

Det är mörka tider i världen just nu. Då kan litteraturen vara ett sätt att hitta trygghet och hopp, något SelmaStories redaktion pratar mycket om. Här är våra boktips för en stunds lugn och ro i själen.

Bok 1

Min bokvärld av Kerstin Ekman

En bok om böcker och läsning av en av våra mest älskade författare – kanske något av det tryggaste och varmaste man kan läsa just nu. . I 24 kapitel förmedlar Kerstin Ekman starka upplevelser som läsandet gett henne, och berättar om böcker hon kommit att älska, böcker som vänner, som tröst – och om hur läsa och skriva hör ihop.

Läs ett utdrag ur Min bokvärld här

Bok 2

En vacker dag av Tomas Bannerhed

Naturen kan vara en tillflyktsort när allt känns svårt. Tomas Bannerhed är en naturskildringens mästare. Han är dessutom mycket kunnig om fåglar och har haft naturprogram i P1. I hans nya bok skildras en alldeles vanlig vårdag på den ö i Mälaren där han bor. På sin promenad i takt med att dagen passerar stöter han på massor av av liv och växtlighet som vi i våra stressiga liv alltför ofta missar.

Bok 3

Bländad av död och kärlek

Poesin är alltid en bra tillflyktsort. Detta är en diktantologi från det finlandssvenska förlaget Schildts och Söderströms. Redaktionen har valt ut sina favoriter i den finlandssvenska lyriken, allt ifrån exempelvis Edith Södergran till fina exempel på samtida poesi.

Bok 4

Kaklycka med Hilda av Hilda Kirkhoff

Inbunden
Köp boken

Att göra något konkret med händerna kan vara verkligt lugnande när tankarna rusar. Då är det perfekt att ha recept till hands: småkakor i alla dess former, vetelängder, bullar, pajer, mjuka kakor och även matbröd … Kaklycka med Hilda uppfyller alla kriterier.

Bok 5

Trollkarlens hatt av Tove Jansson

Många av berättelserna i muminböckerna har ett stort mörker, kanske på grund av att Tove Jansson skrev berättelserna under dåtidens pågående krig. Men samtidigt finns något trösterikt i Mumindalen. De små liven och upptågen pågår, alldeles som det svarta havet finns där runt husknuten.

Bok 6

Bröderna Lejonhjärta av Astrid Lindgren

Visst finns det något lugnande i att återvända till barndomens läsupplevelser. För många som är uppväxta i Sverige blir det oftare Astrid Lindgren snarare än Mumin, och kanske särskilt Bröderna Lejonhjärta. Drömmen om en plats någon annanstans, ett sagolandskap, där Körsbärsdalen ligger vacker och stilla. På Värdshuset Tuppen, där man kan få höra skrönor eller sånger om friheten. Dessutom finns det något kontinuerligt och tryggt i att även om det värsta händer blir det bra till slut.

Bok 7

Loggböckerna 2005-2013 av Bodil Malmsten

Bodil Malmstens lättsamhet och humor kan ofta muntra upp när allt är grått. Malmsten flyttade till Frankrike när hon blev äldre och skrev under den tiden en blogg. Hennes vardagsbetraktelser som är roliga och eftertänksamma gavs senare ut i bokform, och finns nu även i en stor samlingsutgåva.

Bok 8

Böckerna om Harry Potter av J K Rowling

Vi ställde frågan till er läsare om vad ni oftast vänder er till för bok när ni söker tröst. De allra vanligaste berättelserna vi då fick ta del av var om hur Harry Potters värld ofta utgjort ett helt annat universum att försvinna i. Både på engelska och svenska finns fantastiska ljudboksinläsningar av Stephen Fry respektive Björn Kjellman som är fullkomligt fantastiska att slå på och blunda till.

Bok 9

Den stora gåtan av Tomas Tranströmer

Inbunden
Köp boken

En annan trösterik konstupplevelse i ljudboksformat är Krister Henrikssons inläsning av Tomas Tranströmers sena diktsamling Den stora gåtan. Den storslagna poesin varvas med suggestiva pianoslingor och plingande klockor.

Här kan du se ett klipp när vår egen Mattias läser ur Den stora gåtan.

Bok 10

Malibu Rising av Taylor Jenkins Reid

För en del kan relationsromaner snarare än stora draman vara den trygga famnen att krypa upp i när världen stormar. Malibu Rising – en roman som utspelar i sig i USA under 1980-talet och handlar om relationer och surfing. Ganska långt ifrån vad man annars tänker på i dessa dagar.

 

Visa detta inlägg på Instagram

 

Ett inlägg delat av SelmaStories (@selmastories)

Läs mer