Här är litteraturen som skänker tröst i oroliga tider
Boktips

Här är litteraturen som skänker tröst i oroliga tider

Det är mörka tider i Europa just nu. Därför sände Johanna och Mattias på SelmaStories redaktion live på vår Instagram med ett samtal om litteraturen som tröst. Här är deras boktips.

Av: SelmaStories
Fotograf: Shutterstock ©
Publicerad: 03 mars 2022

Det är mörka tider i Europa just nu. Därför sände Johanna och Mattias på SelmaStories redaktion live på vår Instagram med ett samtal om litteraturen som tröst. Här är deras boktips.

Bok 1

En vacker dag av Tomas Bannerhed

Johanna och Mattias konstaterade båda att naturen kan vara en tillflyktsort när allt känns svårt. Tomas Bannerhed är en naturskildringens mästare. Han är dessutom mycket kunnig om fåglar och har haft naturprogram i P1. I hans nya bok skildras en alldeles vanlig vårdag på den ö i Mälaren där han bor. På sin promenad i takt med att dagen passerar stöter han på massor av av liv och växtlighet som vi i våra stressiga liv alltför ofta missar.

Bok 2

Malibu Rising av Taylor Jenkins Reid

För Johanna är relationsromaner snarare än stora draman den trygga famnen att krypa upp i när världen stormar. När allt briserade i förra veckan läste hon Malibu Rising – en bok som utspelar i sig i USA under 1980-talet och handlar om relationer och surfing. Ganska långt ifrån vad man annars tänker på i dessa dagar.

Bok 3

Bländad av död och kärlek

För både Johanna och Mattias är poesin en bra tillflyktsort. Detta är en diktantologi från det finlandssvenska förlaget Schildts och Söderströms. Redaktionen har valt ut sina favoriter i den finlandssvenska lyriken, allt ifrån exempelvis Edith Södergran till fina exempel på samtida poesi.

Bok 4

Trollkarlens hatt av Tove Jansson

Johanna kommer från Finland och återvänder ofta till Mumin och Tove Jansson. Många av berättelserna har ett stort mörker, kanske på grund av att Tove Jansson ju skrev berättelserna under dåtidens pågående krig. Men samtidigt finns något trösterikt i Mumindalen. De små liven och upptågen pågår, alldeles som det svarta havet finns där runt husknuten.

Bok 5

Bröderna Lejonhjärta av Astrid Lindgren

Visst finns det något lugnande i att återvända till barndomens läsupplevelser. För Mattias blir det oftare Astrid Lindgren snarare än Mumin, och kanske särskilt Bröderna Lejonhjärta. Drömmen om en plats någon annanstans, ett sagolandskap, där Körsbärsdalen ligger vacker och stilla. På Värdshuset Tuppen, där man kan få höra skrönor eller sånger om friheten. Dessutom finns det något kontinuerligt och tryggt i att även om det värsta händer blir det bra till slut.

Bok 6

Loggböckerna 2005-2013 av Bodil Malmsten

Bodil Malmstens lättsamhet och humor kan ofta muntra upp när allt är grått. Malmsten flyttade till Frankrike när hon blev äldre och skrev under den tiden en blogg. Hennes vardagsbetraktelser som är roliga och eftertänksamma gavs senare ut i bokform, och finns nu även i en stor samlingsutgåva.

Bok 7

Böckerna om Harry Potter av J K Rowling

Inför live-samtalet på Instagram ställde vi frågan till er läsare om vad ni oftast vänder er till för bok när ni söker tröst. De allra vanligaste berättelserna vi då fick ta del av var om hur Harry Potters värld ofta utgjort ett helt annat universum att försvinna i. Både på engelska och svenska finns fantastiska ljudboksinläsningar av Stephen Fry respektive Björn Kjellman som är fullkomligt fantastiska att slå på och blunda till.

Bok 8

Den stora gåtan av Tomas Tranströmer

En annan trösterik konstupplevelse i ljudboksformat är Krister Henrikssons inläsning av Tomas Tranströmers sena diktsamling Den stora gåtan. Den storslagna poesin varvas med suggestiva pianoslingor och plingande klockor.

Här kan du se ett klipp när vår egen Mattias läser ur Den stora gåtan.

En sida till? Fortsätt läs!