Böcker som skildrar den lesbiska kvinnan
Boktips

Böcker som skildrar den lesbiska kvinnan

Vi på SelmaStories tycker att det är viktigt att förespråka ökad representation av lesbiska kvinnor i HBTQI-litteratur. Därför har vi samlat böcker som skildrar just det – romantisk kärlek mellan kvinnor!

Av: Clara Castenfelt
Fotograf: Shutterstock

Vi på SelmaStories tycker att det är viktigt att förespråka ökad representation av lesbiska kvinnor i HBTQI-litteratur. Därför har vi samlat böcker som skildrar just det – romantisk kärlek mellan kvinnor!

Bok 1

Lesbiska ligan av Mian Lodalen

Ett telefonsamtal blir upptakten till en passionerad historia mellan Margit och Eva, som leder till en rättegång. Fem kvinnor anklagas offentligt för ”otukt som mot naturen är” och deras kärleksliv utsätts för intensiv mediebevakning. Handlingen utspelar sig under 1943, mitt i kriget, där Stockholm är en levande stad präglad av ransonering, motböcker och faror. Mian Lodalen, inspirerad av Per Anders Fogelström, skildrar denna kontroversiella händelse i sin historiska romansvit om samkönad kärlek i Stockholm under olika årtionden på 1900-talet.

Bok 2

Sommaren av Elin Persson

Inbunden
Köp boken

Lea upplever en förändrande sommar när hennes pappa träffar Zofia och Lea får en syster. Jelena, som är obändig och självständig, drar till sig Lea, som är motsatsen till henne. Medan de vuxnas ögon är riktade mot sina egna bekymmer, slits Lea och Jelena mellan njutning och ångest, melankoli och eufori. De utforskar inte bara sina egna kroppar utan också sårbarheten och främlingskapet som smyger sig in i deras hjärtan. Denna sommar blir en vattendelare, en tid då flickorna får känna på livets komplexitet på ett sätt som för alltid kommer att forma deras världsbild.

Bok 3

Om det regnar i Ahvaz av Nioosha Shams

danskt band
Köp boken

Ava, en gymnasieelev i trean, har haft romantiska relationer med alla bicurious-tjejer på skolan. Kärleken är något hon inte tror på, istället tror hon på sina vänner Mira och Hugo, och på deras sammansvetsade trio. Hon tror också på sin regndyrkande farsa och på att kunna leva lyckligt för alltid. Men när Ava möter den explosiva och livfulla Nadja – med ett besvärligt ex – börjar hon plötsligt tro på allt, även kärleken.

Nioosha Shams ungdomsroman och debut utforskar den första kärlekens intensiva känslomässiga storm och känslan av att höra hemma.

Bok 4

Flicka, kvinna, annan av Bernardine Evaristo

Amma, en radikal pjäsförfattare i medelåldern, når framgång i sin karriär och får chansen att sätta upp en pjäs på National Theatre. Detta genombrott är särskilt ovanligt för svarta (och lesbiska) dramatiker. I publiken finns gamla vänner och partners med olika bakgrund och erfarenheter av att vara svarta i England. Flicka, kvinna, annan är en kollektivroman som väver samman tolv olika öden och röster. Tillsammans bildar dessa röster en kraftfull och hyllad modern körverk som fångat världens uppmärksamhet.

Bok 5

Namnet på Sapfos dotter av Jesper Svenbro

Inbunden
Köp boken

Jesper Svenbro skapar i sin diktsamling, förlagd till Sapfos Lesbos på 600-talet f.Kr., ett kulturantropologiskt laboratorium. Handlingen kretsar kring aristokratiska Sapfo, hennes bror Charaxos och hans hustru, Doricha, som tidigare var slavinna och kommer från Egypten. Genom berättelsen framträder en komplex värld där Sapfos far och bror exporterade vin till Egypten och i utbyte tillhandahöll papyrus och soda till hemmamarknaden. Diktsamlingen utmanar och ifrågasätter våra befintliga klichéer om Sapfo, den lesbiska poesins moder, och ger en ny syn på hennes betydelse.

Bok 6

Charlie av Margareta Suber

Charlie är en ung kvinna med starka påverkan från två faktorer. Hon hatar sin pappa och är djupt förälskad i änkan och tvåbarnsmamman Sara. I Margareta Subers roman följer vi Charlie under en hotellvistelse där Sara och den olyckligt gifta ex-dansösen Elisawetha också befinner sig. I ”Nordens Saint Tropez” njuter de av livets glädjeämnen och snart bubblar inte bara champagnen utan även deras känslor. Charlie var den första svenska lesbiska romanen och banbrytande för sin tid när den publicerades. Margareta Suber, en svensk journalist, författare och översättare, skrev sagor, noveller, romaner och lyrik.

Bok 7

Purpurfärgen av Alice Walker

En klassisk roman. Celie, en 14-årig flicka i det tidiga 1900-talets amerikanska sydstater, skriver brev till Gud medan hon lider av faderns misshandel och sexuella övergrepp. I en värld där svarta kvinnor är lågt rankade kämpar Celia med att förlora sitt barn, bli bortgift mot sin vilja och bli förbannad av sin mor. Separerad från sin syster Nellie står Celie inför fattigdom, rasism och manligt våld. Men hennes liv tar en vändning när hon utvecklar en intim relation med kvinnan Shug Avery, som hjälper henne att hitta sin styrka och omfamna sin identitet som lesbisk kvinna.

Bok 8

Lillflickan av Fatima Daas

Fatima Daas debutroman, med ursprung från Clichy-sous-Bois i Parisförorten, utforskar den komplexa identiteten av att vara en lesbisk, muslimsk fransk-algerier. Genom kraftfull och hypnotisk prosa tar författaren oss med på en resa där tabubelagda ämnen under uppväxten gradvis utforskas när Fatima distanserar sig från sin familj. Hennes sexualitet och förhållande till islam som kvinna blir centrala teman när hon möter Nina och inser att något saknats i hennes liv. Lillflickan ger oss ett livfullt porträtt av en ung kvinna som navigerar i en värld fylld av motsägelser.

Bok 9

Carol av Patricia Highsmith

Therese, en 19-årig scenografistudent, arbetar tillfälligt i en leksaksaffär över julen. Hon möter en elegant kvinna vid namn Carol när hon hjälper henne hitta en julklapp till hennes dotter. Therese får en adress för att skicka paketet och spontant skickar hon Carol ett julkort. Detta enkla handling blir starten på en passionerad kärleksaffär, men även en risk för Carols vårdnad om sin dotter. Carols make har anlitat en privatdetektiv för att följa efter kvinnorna och avlyssna deras samtal.

Läs mer