Drömmarnas stad! 9 böcker som utspelar sig i Los Angeles
Boktips

Drömmarnas stad! 9 böcker som utspelar sig i Los Angeles

Stjärnglans, glamour och strålande sol så långt ögat kan nå – inte undra på att Los Angeles kallas för drömmarnas stad. Vi tipsar om nio böcker som utspelar sig i den mångbottnade staden.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Unsplash
Publicerad: 27 januari 2022

Stjärnglans, glamour och strålande sol så långt ögat kan nå – inte undra på att Los Angeles kallas för drömmarnas stad. Vi tipsar om nio böcker som utspelar sig i den mångbottnade staden.

Bok 1

Carpe fucking diem av Sofie Weidemann

Inbunden
Köp boken

Sofie Weideman är aktuell med Carpe fucking diem som hon skrev när familjen bodde i Los Angeles några år. Romanen handlar om Hanna. En person med massa kontakter, men ingen att ringa när livet plötsligt ställs på ända. På ren impuls flyr hon till Los Angeles. Där återförenas hon med barndomsvännen Gabriel, utan att ha berätta vad som hänt. Gabriel jobbar som poolskötare åt patologen Henry. Han är en udda typ, men den vackraste man Hanna någonsin sett.

Bok 2

Gömstället av Nora Roberts

Nora Roberts roman Gömstället utspelar sig i Kaliforniens dramatiska landskap och i Los Angeles. Caitlyn Sullivan var en stjärna redan vid tio års ålder men hon var inte för gammal för att leka kurragömma i det stora huset vid Big Sur. Det var vid ett av de tillfällena som hon försvann. Flera år senare ska Caitlyn försöka återta makten över sitt eget liv och överkomma traumat som påverkat henne. Men vad hon inte vet om den där natten som förändrade allt är att det såddes två frön i henne- ett av kärlek och ett av hämnd.

Bok 3

Förälskelsen av Hannah Widell, Amanda Schulman

I den tredje delen i Hannah Widells och Amanda Schulmans serie Två systrar flyr systrarna Vanessa och Alicia Stockholm för Drömmarnas stad: Los Angeles. När de kommer dit känns det som om allting är möjligt, men i deras nya liv sätts det mesta på spel. Vilka relationer är värda att kämpa för?

Bok 4

Imperial Bedrooms av Bret Easton Ellis

Uppföljarens till Bret Easton Ellis genombrottsroman Noll att förlora. Clay är nu en framgångsrik manusförfattare som återvänder till Los Angeles för att rollbeställa en film. Han träffar sina gamla vänner: Blair, Rip och Julian. Clay inleder ett förhållande med skådespelaren Rain Turner, glider viljelöst runt på fester och luncher, knarkar och dricker. Samtidigt som hans kärleksaffär växer till en besatthet blir stämningen runt omkring Clay allt mer hotfull. Han blir förföljd av en blå jeep, han får hotfulla sms från ett dolt nummer och någon flyttar på sakerna i hans lägenhet. Vännerna råder honom att avsluta saker och ting med Rain, men de säger aldrig varför. Men ju mer de varnar honom desto mer besatt blir Clay av att hålla henne kvar – till slut också mot hennes egen vilja.

Bok 5

Hjärtlinjer av Brit Bennett

Brit Bennetts roman handlar om tvillingsystrarna Desiree och Stella Vignes som i tonåren rymmer till New Orleans. Där inser Stella för första gången att hennes hud är så ljus att andra människor kan ta henne för vit. Så snart hon upptäckt kraften i den förklädnaden finns ingen återvändo. Tjugo år senare lär två unga kvinnor känna varandra i 80-talets Los Angeles. På ytan har de inte mycket gemensamt, men de delar samma rötter.

Bok 6

Generation X av Douglas Coupland

En modern klassiker som definierade den så kallade ironiska generationen. Andy, Dag och Claire är i 20-årsåldern. De är uppvuxna med skilsmässa och Watergate och präglade av 80-talsfenomen som yuppies, lågkonjunktur, crack och Ronald Reagan. De representerar Generation X. Tillsammans har de sagt upp sig från sina meningslösa jobb och dragit i väg till Kaliforniens öken. Där dricker de, försörjer sig på ströjobb, och berättar humoristiska och oroande sagor för varandra om en värld av popkultur, gamla TV-serier och svensk slit-och-släng-design.

Bok 7

Gömda kroppar av Caroline Kepnes

Boken som den andra säsongen av Netflix-serien You bygger på. Efter förlusten av Beck har Joe hittat kärleken på nytt. Till en början är allt med Amy helt perfekt. De har fantastiskt sex, åker på spännande utflykter till kusten, och delar sin stora kärlek till böcker. Men en dag försvinner Amy, och med henne Joes förstautgåvor av Philip Roth-böcker. Han måste hitta henne. Så Joe gör något han lovat sig själv att aldrig göra: han flyttar till Los Angeles. Han skaffar sig ett jobb i en bokhandel och knyter kontakter med skådespelare. Han gör allt för att komma närmare sitt mål, att hitta Amy och döda henne. Men allt går inte enligt plan för Joe, och så en dag träffar han den rika arvtagerskan Love…

Bok 8

Lagt kort av Joan Didion

En av Joan Didions tidiga romaner som utspelar sig i Los Angeles, Las Vegas och Mojaveöknen. Maria Wyeth är i 30-årsåldern med en kort men lysande karriär bakom sig i Hollywood. Hon räknas inte längre till de lovande och lever sitt liv likgiltig för omvärlden. På flykt från sin man, sin älskare, sina vänner, det förflutna och framtiden spenderar hon dagarna i sin cab på väg bort bort bort. Skådespelerska, dotter, fru, mor och kvinna: hon har spelat alla roller och bara funnit tomhet och leda.

Bok 9

Svikaren av Paul Beatty

Berättaren i Svikaren står åtalad i USA:s högsta domstol. Hans brott? Att i Los Angeles-stadsdelen Dickens försökt återinföra rassegregationen på det lokala gymnasiet och slaveriet på sin lilla odling av vattenmeloner och marijuana. Detta för att återuppbygga en stad som raserats av knarkhandel, föroreningar och våld så till den grad att inte ens Tjernobyl eller Kinshasa vill bli Dickens vänort. När han räddar livet på stadens enda celebritet, den förbisedda 30-talsbarnstjärnan Hominy, och deras relation utvecklas till slav och Massa blomstrar åter Dickens.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!