Böcker med kärlek till böcker
Boktips

Böcker med kärlek till böcker

Vill du läsa om karaktärer som delar ditt intresse för böcker och litteratur? Här listar SelmaStories 9 titlar du kan vända dig till när du vill dyka extra djupt in i böckernas värld.

Av: Clara Wallin
Fotograf: Shutterstock
Publicerad: 06 september 2023

Vill du läsa om karaktärer som delar ditt intresse för böcker och litteratur? Här listar SelmaStories 9 titlar du kan vända dig till när du vill dyka extra djupt in i böckernas värld.

Bok 1

Bokbindaren i Oxford av Pip Williams

I Storbritannien 1914 får kvinnorna samhället att fungera när männen rycker ut i krig. I Bokbindaren i Oxford skildrar Pip Williams historia ur kvinnornas perspektiv. Vi får vi följa tvillingsystrarna Peggy och Maude som arbetar i bokbinderiet på Oxford University Press. Peggy är intelligent och ambitiös och hennes stora dröm är att studera vid Oxfords universitet. Maud tycker om sin tillvaro i bokbinderiet, hon är en känslig själ och det har alltid varit Peggys uppgift att se efter sin syster. Under kriget anländer belgiska flyktingar till Oxford, vilket påverkar samhället. Peggy kan se en annan framtid för sig själv och sin syster men sjukdom och krig står i vägen för de planerna.

Översättare: Annika Sundberg

Bok 2

Min bokvärld av Kerstin Ekman

Inbunden
Köp boken

I denna självbiografi får vi följa Kerstin Ekman genom livet som författare. Det började i barndomshemmets bokhyllor och på Katrineholms stadsbibliotek med hennes pappas lånekort. Författarinnan beskriver de starka upplevelserna och den livslånga kärlekshistorien som läsandet kommit med.

Bok 3

Samlade verk av Lydia Sandgren

Lydia Sandgren vann Augustpriset 2020 med sin debutroman Samlade verk. I Göteborg förbereds en visning av konstnären Gustav Beckers verk och vart Rakel än vänder sig möter hon sin mammas ansikte. Hennes mamma som försvann spårlöst och lämnade både hem och familj bakom sig. Rakels pappa, förläggaren Martin Berg drabbas i samma veva av en livskris. Samlade verk  är en djup roman som rör långvarig vänskap, kärlek, litteratur och konst.

Bok 4

Bokälskare av Emily Henry

Nora Stephens stora intresse är böcker och hon jobbar som litterär agent i New York. Emily Henry tar med oss på semester tillsammans Nora och hennes lillasyster Libby till en liten idyllisk småstad i North Carolina. Libby hoppas i hemlighet på att Nora under semestern ska hitta sig själv, men istället stöter Nora på den buttra förläggaren Charlie Lastra om och om igen, Charlie som hon ofta springer på i New York.

Översättare: Anna Thuresson

Bok 5

Boktjuven av Markus Zusak

Boktjuven utspelar sig under andra världskriget i ett sargat Nazityskland, kriget och vardagen framställs utifrån boktjuven Liesels anteckningar. Böckerna öppnar nya dörrar för Liesel och hon börjar stjäla de böcker hon kommer åt från nazisternas bokbål och borgmästarens bibliotek. Hon delar böckerna med sina grannar där de sitter i skyddsrummen under bombningarna, samt med den jude som gömmer sig i familjens källaren.

Översättare: Anna Strandberg

Bok 6

Vackra värld, var är du av Sally Rooney

Vackra värld var är du är en lättläst bladvändare om vänskap och kärlek. Vi följer Alice som är en framgångsrik ung författare som hyrt ett hus på den Irländska landsbygden för att landa och ta itu med sin ångest. Och Eileen som är Alice bästa vän, nydumpad och boende i Dublin. Tjejerna värderar sin vänskap högt men det är något som skaver.

Översättare: Helena Fagertun

Bok 7

Flickan som ville rädda böckerna av Klaus Hagerup

halvklotband
Köp boken

Författaren Klaus Hagerup och illustratören Lisa Aisato har tillsammans skapat en finurlig och poetisk bok om kärleken till böckernas magiska värld. Anna ska snart fylla 10 år och hon är rädd för att bli gammal och dö. Trots sin rädsla över att bli gammal finner Anna en vän i bibliotekarien fru Monsen som faktiskt är över 40 år. En dag berättar fru Monsen om de böcker som inte lånas ut, de förstörs och försvinner. Anna oroar sig för vad som ska hända  med karaktärerna, hon måste rädda dem!

Översättning: Lotta Bergqvist

Bok 8

Bokhandeln i fyrtornet av Sharon Gosling

I en liten avlägsen by i närheten av Aberdeenshire Kusten i Skottland står en fyr med en bokhandel. Det är den enda bokhandeln på flera mils avstånd och efter att ägaren hastigt gått bort tar nu Rachel hand om den. En dag upptäcker hon en hemlighet i tornet och inser att det finns mycket att gräva i, kommer hon kunna ta reda på sanningen om fyrtornets första ägare?

Översättare:Birgitta Karlström

Bok 9

Den sista bokhandeln i London av Sharon Gosling

Efter sin mammas död anländer Grace till London med höga förväntningar. Tillsammans med hennes vän Viv planerar hon för ett liv fyllt med lyx, fest och arbete på det glamorösa varuhuset. Men utan hjälp av sin morbror kan inte Grace få jobbet och måste se sig om efter andra möjligheter. Hennes mammas barndomsvän välkomnar flickorna till sitt hem och hjälper Grace att få ett tillfälligt jobb på den gamla bokhandeln Primrose Hill Books, ägaren är en arg äldre man och med tiden får Grace mer ansvar. Det krävs mod och uthållighet för att hålla ihop i den nya gemenskapen

Översättare: Mari Höglund

En sida till? Fortsätt läs!