Hundkärlek! 7 böcker om människans bästa vän
Boktips

Hundkärlek! 7 böcker om människans bästa vän

Relationen mellan hundar och människor är speciell och det är ingen slump att hunden kallas för människans bästa vän. SelmaStories tipsar om böcker där våra fyrbenta vänner – och vår kärlek till dem – står i centrum.

Av: SelmaStories
Fotograf: Getty
Publicerad: 08 februari 2023

Relationen mellan hundar och människor är speciell och det är ingen slump att hunden kallas för människans bästa vän. SelmaStories tipsar om böcker där våra fyrbenta vänner – och vår kärlek till dem – står i centrum.

Bok 1

Lektioner i kärlek av Lucy Dillon

De flesta av feelgoodförfattaren Lucy Dillons böcker brukar ha en hund med i berättelsen. Lektioner i kärlek är inget undantag och i boken hjälper huvudkaraktären till på ett hundstall för hemlösa hundar.

När den tysta och tillbakadragna Jennie träffar den utåtriktade och sportige Dan på nätet klickar det direkt. När han senare friar på Brooklyn Bridge säger hon ja utan tvekan. Men i takt med att vigseln närmar sig börjar Jennie tvivla. Och när hennes blivande man råkar ut för en fruktansvärd olycka undrar hon om det är hon som orsakat allt.

Översättare: Ann Björkhem

Bok 2

Arthur och hans vänner av Mikael Lindnord

En sann historia om hur gatuhunden Arthur hittade hem, från djungeln i Ecuador till Örnsköldsvik i Sverige. Under ett mästerskap i Ecuador fick elitidrottaren Mikael Lindnord syn på en tilltufsad hund. Han slängde åt hunden en köttbulle och tänkte inte mer på saken. Först senare, under det drygt 700 kilometer långa loppet, insåg han att hunden följde efter dem. Mikael gav hunden namnet Arthur som uppför höga berg, över leriga fält och i iskallt vatten kämpade vid sidan av laget. Till slut kunde ingen längre vara oberörd – allra minst Mikael som hade fått en vän för livet.

Läs mer: Mikael Lindnord: ”Jag var värdelös på allting. Men jag gav aldrig upp och Arthur är likadan”

Bok 3

Hundår av Ericka Waller

Brittisk berättelse full av känsla och skärpa: George sörjer sin fru, ogillar sin bakande granne och taxvalpen Poppy som han måste dras med. Dan, en terapeut med OCD, hittar tröst i sin labrador Fitz och Lizzie, märkt av livets strapatser, bor på ett härbärge med sin son och finner hopp genom terriern Maud. Hundår visar hundars kraft att förändra liv när ödet sätter oss på prov.

Översättare: Ingela Jernberg

Bok 4

Molly och jag av Colin Butcher

Inbunden
Köp boken

Den före detta polisen Colin Butcher behöver en kompanjon till sin nya verksamhet: att leta rätt på försvunna husdjur. Han hittar en perfekt partner i cockerspanieln Molly, som är särskilt duktig på att sniffa fram bortsprungna och bortrövade katter. En rörande berättelse som är baserad på en sann historia.

Översättare: Katarina Jansson

Bok 5

Hunden som vågade drömma av Sun-Mi Hwang

En varm berättelse om relationen mellan hund och människa och en hyllning till livet. Hunden Tufsen har alltid känt sig utanför på grund av sitt speciella utseende. Hon har drömmar och ambitioner precis som alla andra men möts varje dag av motgångar. Livet blir inte riktigt som hon tänkt sig. Bortom hindren och utanför henne hem finns vänskap, moderskap och lycka. Tufsen måste bara våga ta för sig för att få det liv hon desperat vill ha.

Översättare: Hanna Svensson

Bok 6

Lily och bläckfisken av Steven Rowley

Ted Flask är en ensamstående, medelålders och något neurotisk man som aldrig riktigt fått rätsida på sina relationer, förutom den med Lily. Lily är en 12-årig tax som precis blivit diagnostiserad med en hjärntumör. Lily och bläckfisken handlar om Ted och Lilys sista månader tillsammans. Det är en berättelse om villkorslös kärlek, djup lojalitet och hjärtskärande förlust, en rörande skildring om de alldeles särskilda sorts känsloband som bara kan uppstå mellan en människa och ett husdjur.

Bok 7

Drick värmen ur min hand av Bengt Ohlsson

Martin lever ett liv som egentligen är helt okej. Han är i yngre medelåldern, jobbar som socialarbetare och bor på Södermalm med sin fru och tonårsdotter. När en av hans klienter hamnar på sjukhus efter ett självmordsförsök blir han övertalad att ta hand om klientens hund Rulle. Det ska vara en tillfällig lösning, men i mötet med hundens villkorslösa kärlek sätter sig starka och oväntade känslor i rörelse inom Martin som börjar ompröva sina relationer.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!