18 oförglömliga böcker om kvinnlig vänskap
Boktips

18 oförglömliga böcker om kvinnlig vänskap

Livslånga som tillfälliga, stärkande som destruktiva, självklara som trevande. Många gånger komplicerade. SelmaStories tipsar om 18 böcker där vänskapen mellan kvinnor står i centrum.

Av: Elsa Sjögren
Fotograf: Priscilla Du Preez/Unsplash
Publicerad: 15 november 2022

Livslånga som tillfälliga, stärkande som destruktiva, självklara som trevande. Många gånger komplicerade. SelmaStories tipsar om 18 böcker där vänskapen mellan kvinnor står i centrum.

1. Sådant som är omöjligt av Salma El-Wardany

18 oförglömliga böcker om kvinnlig vänskap

Malak, Jenna och Kees är bästa vänner och bor i London. De är alla i 20-årsåldern och sedan barnsben försökt balansera religionen med resten av livet. De festar, går upp tidigt för att be, sover i hemlighet hos sina pojkvänner, väljer ofta bort alkohol och följer Koranen. De tänker inte låta religionen begränsa dem. Men allt eftersom de blir äldre tycks konsekvenserna när det kommer till sex och kärlek bli allvarligare. En kväll sägs saker som inte går att ta tillbaka och vännerna försöker staka ut sina egna vägar.

Översättare: Sofia Nordin Fischer

2. Vackra värld, var är du av Sally Rooney

18 oförglömliga böcker om kvinnlig vänskap

Efter romansuccéerna Samtal med vänner och Normala människor är irländska Sally Rooney äntligen aktuell med en ny bok. Vackra värld, var är du handlar om Alice, en ung och firad romanförfattare. Hon träffar lagerarbetaren Felix på Tinder och bjuder med honom på en resa till Rom. Samtidigt befinner sig Alice bästa vän Eileen i Dublin. Hon gör sitt bästa för att komma över sitt ex och söker upp barndomsvännen Simon. Alice och Eileen värderar sin vänskap högt, men en spricka har uppstått mellan dem.

Översättare: Helena Fagertun

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

3. Tistelhonung av Sara Paborn

18 oförglömliga böcker om kvinnlig vänskap

Detta är en berättelse om vänskapen mellan två kvinnor som sträcker sig över generationer och över tid.

Sommaren 1955 invaderas pensionat Miramar av bin. På pensionatet bor konststudenten Bo. Sjuttonåriga Veronika inleder under sommarmånaderna sin första romans med honom.

Sommar 2019 befinner sig Ebba i utkanten av sitt liv. Karriären har rasat och istället för att jobba som relationscoach konstruerar hon nu korsord. Hon åker ner till Skåne för att intervjua en gammal dam och skriva en artikel om en livslång kärlek. Men den gamla damen väljer att berätta om en annan kärlek, nämligen om ungdomskärleken som försvann. Denna sommar växer vänskapen mellan de två kvinnorna och ett band som sträcker sig över tid och rum kommer att prägla vänskapen.

Köp Tistelhonung här.
Lyssna på Tistelhonung här.

4. Hon den roliga av Alba Mogensen

18 oförglömliga böcker om kvinnlig vänskap

Hon den roliga är baserad på Alba Mogensens egna erfarenheter och handlar om 19-åriga Joan. En Volvo med smutsiga rutor tappar greppet om landsvägen, Joan är bara några centimeter från döden. Efter bilolyckan måste hon ta hand om sin skadade kropp och samtidigt ta ställning till en ny identitet: den som överlevare. I Malmö finns Maccen, Joans bästa vän, som håller hennes huvud när hon dricker och tar med henne till havet. En träffande roman om identitet, kroppens minne, hjärnans mekanismer och om hur mycket sorg en vänskap tål.

Köp Hon den roliga här.

5. Den amerikanska flickan av Monika Fagerholm

18 oförglömliga böcker om kvinnlig vänskap

Hösten 1969 i Trakten och den amerikanska flickan Eddie hittas drunknad och hennes vän Björn har hängt sig. Från den här händelsen blickar romanen framåt och bakåt i tiden, till och från olika platser, med Trakten som knutpunkt. När Sandra och Doris från Trakten får höra historien om den amerikanska flickan bestämmer de sig för att rekonstruera den. Det slutar i en ny tragedi. Den amerikanska flickan vann 2005 Augustpriset med motiveringen:

”Monika Fagerholm gestaltar en vänskap som är ljuv och smärtsam, trösterik och farlig. Med ett språk som glittrar och svärtar i samma andetag, skapar hon ett bredbildsberättande som rymmer både ögonblicksnärvaro och existentiellt siktdjup.”

Köp Den amerikanska flickan här.

6. Lollo av Linna Johansson

18 oförglömliga böcker om kvinnlig vänskap

Lollo och Lidija vet inte vad de vill i sina liv. De vet vad de inte vill ha: vuxenlivets konventioner och bojor med familj, jobb och leda. Efter studenten väljer de att bara driva runt. När pengarna börjar ta slut och rastlösheten gör sig påmind äger ett oväntat möte rum. En karismatisk ledare välkomnar dem in i sin krets, där festerna avlöser varandra och pengar inte är något problem. Det ser ut som en dröm, som en plötslig och oanad utväg. Men det visar sig snart vara någonting helt annat.

”Den stora kärleksromanen om kvinnlig vänskap”
Anna Hallberg

Köp Lollohär.
Lyssna på Lollohär.

7. Swing time av Zadie Smith

18 oförglömliga böcker om kvinnlig vänskap

Två flickor växer upp tillsammans i norra London. De drömmer båda om att bli dansare och känner sig lite utanför på grund av sitt ursprung. Den ena har talang, den andra har idéer. De är oskiljaktiga, men också konkurrenter. När deras vägar korsas igen i vuxen ålder har tiden förändrat dem.

Översättare: Niclas Nilsson

Köp Swing time här.

8. Jag vet allt det här av Annika Paldanius

18 oförglömliga böcker om kvinnlig vänskap

Hanna går på läkarlinjen. Hon vet vad hon vet, minns allt, analyserar livet. För vad ska man tro på om inte vetenskapen har svaren? Hon och vännerna Anna och Filippa är tre amasoner. De pluggar intensivt och tar för sig av livet. När Filippa blir deprimerad förändras allt. Hon dras ner i ett bottenlöst mörker och orkar ingeting, Hanna och Anna inte vet hur de ska räcka till. Samtidigt fortsätter deras liv med studier och relationer i samma takt, och deras egna hälsoproblem blir tydliga. En bok om kärlek, vänskap som rämnar, att bli vuxen och hur en läkare blir till.

Köp Jag vet allt det här här.

9. Jaga vatten av Ellen Strömberg

18 oförglömliga böcker om kvinnlig vänskap

Hanna och Rakel har varit vänner länge. Hanna har alltid varit den populära, Rakel den som får hänga med. Men hon låter sig inte kuvas. Maktbalansen mellan vännerna skiftar ständigt och är outgrundlig. I fonden finns mormor och morfars stadiga trygghet. Här finns också en mamma som försvinner och en pappa som blir helt tyst. Hur är det möjligt med kvinnlig solidaritet när man inte ens kan förlåta sin egen mamma? Och när man inte kan vara lojal ens mot sin bästa vän? En rå och ärlig beskrivning av vänskap, makt och uppvaknad sexualitet.

Köp Jaga vatten här.

Läs mer: 5 berättelse om kvinnor som hittar sig själva

10. Grand final i skojarbranschen av Kerstin Ekman

18 oförglömliga böcker om kvinnlig vänskap

När den välkända författaren Lillemor Troj en dag läser manuset till en roman om sitt eget liv känner hon marken gunga under henne. Manuset är skrivet av någon hon känner väl och vill bli erkänd som författare. De är inte riktigt vänner, men de har i årtionden varit beroende av varandra. Nu hotar den andra kvinnan att rasera bilden av den kloka personen Lillemor har byggt upp.

Köp Grand final i skojarbranschen här.
Lyssna på Grand final
i skojarbranschen
här
.

11. Stål av Silvia Avallone

18 oförglömliga böcker om kvinnlig vänskap

Anna och Francesca växer upp i ett nedgånget bostadsområde på den italienska kusten. De är tretton år, på väg in i vuxenvärlden, och föremål för männens och pojkarnas blickar. Men de drömmer om stora liv bortanför hemstaden. Anna vill bli domare eller politiker och Francesca hoppas kunna bli modell eller jobba på tv. Silvia Avallone skildrar de två tonårstjejers vänskap och hur deras drömmar möter verklighetens förväntningar och krav.

”Kärleken i porträttet av de två flickorna och deras djupa, med sexuella dimensioner laddade vänskap, är djupt medkännande och hoppfullt. Och framför allt: Silvia Avallones fantastiska stålbad till debut, skriven på ett kreativt och lätt magiskt språk, vill förändring.”
Upsala Nya Tidning

Köp Stål här.
Lyssna på Stål här.

12. Kalmars jägarinnor av Tove Folkesson

18 oförglömliga böcker om kvinnlig vänskap

Vännerna Jenna, Linden, Jossan, Sudden och Eva är Kalmars jägarinnor. De söker sin identitet i utanförskapet och varandra. Ett tjejgäng som är beredda att göra allt för varandra och för att inte bli som handbollstjejerna. De tjuvkopplar bilar, dansar på bordet och dricker sprit tills ambulansen kommer.
När Eva börjar blicka bort, mot något annat utbyte, måste hon bryta sig loss ur gänget. En bok om tjejgäng och att gå på gymnasiet under 90-talet, strösslat med tidsenliga referenser.

Köp Kalmars jägarinnor här.

18 oförglömliga böcker om kvinnlig vänskap

En otroligt finstämd berättelse om vänskapen mellan en äldre och en yngre kvinna. En kväll i mars kommer Veronika, en ung författare, till en stuga i en liten by i Dalarna. Hon söker ensamhet och stillhet för att kunna skriva färdigt en roman och gå vidare från en stor sorg. Hennes ankomst observeras i tysthet av den gamla kvinnan som bor i huset bredvid, den enstöriga Astrid. Astrid som bär på mörka hemligheter och en personlig tragedi. De två kvinnorna kommer varandra närmare och en ovanlig vänskap uppstår, en vänskap som ska förändra båda deras liv för alltid. En bok som gör läsaren varm om hjärtat och något tårögd.

Köp Nu vill jag sjunga dig milda sånger här.
Lyssna på Nu vill jag sjunga dig milda sånger här.

14. Pojkarna av Jessica Schiefauer

18 oförglömliga böcker om kvinnlig vänskap

En Augustvinnande bok om flickors vänskap. Bella, Momo och Kim fyllde fjorton år den vintern. Under regniga dagar är de inne i Bellas växthus, en fristad där andra lagar gäller. På dagarna utstår Kim, Bella och Momo killarnas kränkningar, men på kvällen dricker de av nektarn från en fantastisk blomma som förvandlar dem till pojkar. Kim älskar friheten i en annan kropp och blir som pojke kär i Tony. Tillsammans upplever de både spänning och attraktion, men som tjej är inte Kim intressant för Tony.

Köp Pojkarna här.
Lyssna på Pojkarna här.

15. Neapelkvartetten av Elena Ferrante

18 oförglömliga böcker om kvinnlig vänskap

Det går knappast att göra en lista med böcker om kvinnlig vänskap utan att nämna Elena Ferrantes hyllade Neapelkvartett. Vi får följa Elena och Lila som växer upp i 50-talets Neapel och blir vänner för livet. Men det är en långt ifrån enkel vänskap. Vännerna är konkurrenter både i skolan och i kärlek. Under åren växer de upp och gör olika val i livet, men fortsätter vara varandras kanske allra viktigaste person.

Köp Neapelkvartetten här.
Lyssna på Neapelkvartetten här.

16. Små stora lögner av Liane Moriarty

18 oförglömliga böcker om kvinnlig vänskap

Boken som ligger till grund för succéserien Big Little Lies. Madeleine och Celeste är bästa vänner och grannar. Madeleine kämpar med sin tonårsdotter, som plötsligt tycks föredra sin pappa och yogafrälsta styvmamma framför henne. Men hon kan inte låta bli att lägga sig i intrigerna bland föräldrarna på skolan. Celeste har två tvillingpojkar och en man som ständigt är på resande fot, men hon har varit mer virrig än vanligt på sistone. När den unga, ensamstående mamman Jane flyttar in i området får hon ett kyligt bemötande, men Madeleine och Celeste tar henne under sina vingar. När Janes son Ziggy anklagas för mobbing på skolan blir stämningen allt mer hätsk och når sin kulmen under skolans årliga föräldrakväll. En roman om vänskaper mellan kvinnor, om mammor, exmän, gråzoner vi accepterar och lögner vi intalar oss själva.

Översättare: Anna Strandberg

Köp Små stora lögner här.
Lyssna på Små stora lögner här.

17. Foxfire av Joyce Carol Oats

18 oförglömliga böcker om kvinnlig vänskap

I 1950-talets USA startar en grupp 13-åriga tjejer en tjejliga och kallar sig själva Foxfire. De unga tjejerna är unga, utsatta och kommer från hem där familjerna är trasiga av alkoholism och misshandel. Foxfire är deras sätt att slå tillbaka mot fattigdomen de omges av och hämnas de orättvisor de utsätts för. När tjejerna börjar göra inbrott och hämnas märker de snart at de får makt.

Översättare: Margareta Tegnemark

Köp Foxfire här.

18. Kattöga av Margaret Atwood

18 oförglömliga böcker om kvinnlig vänskap

Den medelålders konstnären Elaine återvänder till sin hemstad Toronto för en retrospektiv utställning. Ett halvt liv tidigare flydde hon staden och ett omöjligt äktenskap. Men inte bara utställningen blir en tillbakablick. Hela hennes tidigare liv passerar revy. Vad hände med hennes plågoandar från skolan? Cordelia var den värsta av dem, men blev så småningom en förtrogen. Var hon den barnsliga ondskan personifierad?

Översättare: Maria Ekman

Köp Kattöga här.
Lyssna på Kattöga här.

En sida till? Fortsätt läs!