10 oförglömliga böcker om kvinnlig vänskap
Boktips

10 oförglömliga böcker om kvinnlig vänskap

Livslånga som tillfälliga, stärkande som destruktiva, självklara som trevande. Många gånger komplicerade. SelmaStories tipsar om böcker där vänskapen mellan kvinnor står i centrum.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Priscilla Du Preez/Unsplash
Publicerad: 15 november 2022

Livslånga som tillfälliga, stärkande som destruktiva, självklara som trevande. Många gånger komplicerade. SelmaStories tipsar om böcker där vänskapen mellan kvinnor står i centrum.

Bok 1

Sådant som är omöjligt av Salma El-Wardany

Inbunden
Köp boken

Malak, Jenna och Kees är bästa vänner och bor i London. De är alla i 20-årsåldern och sedan barnsben försökt balansera religionen med resten av livet. De festar, går upp tidigt för att be, sover i hemlighet hos sina pojkvänner, väljer ofta bort alkohol och följer Koranen. De tänker inte låta religionen begränsa dem. Men allt eftersom de blir äldre tycks konsekvenserna när det kommer till sex och kärlek bli allvarligare. En kväll sägs saker som inte går att ta tillbaka och vännerna försöker staka ut sina egna vägar.

Översättare: Sofia Nordin Fischer

Bok 2

Vackra värld, var är du av Sally Rooney

Efter romansuccéerna Samtal med vänner och Normala människor är irländska Sally Rooney aktuell med en ny bok. Vackra värld, var är du handlar om Alice, en ung och firad romanförfattare. Hon träffar lagerarbetaren Felix på Tinder och bjuder med honom på en resa till Rom. Samtidigt befinner sig Alice bästa vän Eileen i Dublin. Hon gör sitt bästa för att komma över sitt ex och söker upp barndomsvännen Simon. Alice och Eileen värderar sin vänskap högt, men en spricka har uppstått mellan dem.

Översättare: Helena Fagertun

Bok 3

Tistelhonung av Sara Paborn

Detta är en berättelse om vänskapen mellan två kvinnor som sträcker sig över generationer och över tid.

Sommaren 1955 invaderas pensionat Miramar av bin. På pensionatet bor konststudenten Bo. Sjuttonåriga Veronika inleder under sommarmånaderna sin första romans med honom.

Sommar 2019 befinner sig Ebba i utkanten av sitt liv. Karriären har rasat och istället för att jobba som relationscoach konstruerar hon nu korsord. Hon åker ner till Skåne för att intervjua en gammal dam och skriva en artikel om en livslång kärlek. Men den gamla damen väljer att berätta om en annan kärlek, nämligen om ungdomskärleken som försvann. Denna sommar växer vänskapen mellan de två kvinnorna och ett band som sträcker sig över tid och rum kommer att prägla vänskapen.

Bok 4

Hon den roliga av Alba Mogensen

Hon den roliga är baserad på Alba Mogensens egna erfarenheter och handlar om 19-åriga Joan. En Volvo med smutsiga rutor tappar greppet om landsvägen, Joan är bara några centimeter från döden. Efter bilolyckan måste hon ta hand om sin skadade kropp och samtidigt ta ställning till en ny identitet: den som överlevare. I Malmö finns Maccen, Joans bästa vän, som håller hennes huvud när hon dricker och tar med henne till havet. En träffande roman om identitet, kroppens minne, hjärnans mekanismer och om hur mycket sorg en vänskap tål.

Bok 5

Den amerikanska flickan av Monika Fagerholm

Hösten 1969 i Trakten och den amerikanska flickan Eddie hittas drunknad och hennes vän Björn har hängt sig. Från den här händelsen blickar romanen framåt och bakåt i tiden, till och från olika platser, med Trakten som knutpunkt. När Sandra och Doris från Trakten får höra historien om den amerikanska flickan bestämmer de sig för att rekonstruera den. Det slutar i en ny tragedi. Den amerikanska flickan vann 2005 Augustpriset med motiveringen:

”Monika Fagerholm gestaltar en vänskap som är ljuv och smärtsam, trösterik och farlig. Med ett språk som glittrar och svärtar i samma andetag, skapar hon ett bredbildsberättande som rymmer både ögonblicksnärvaro och existentiellt siktdjup.”

Bok 6

Swing time av Zadie Smith

Inbunden
Köp boken

Två flickor växer upp tillsammans i norra London. De drömmer båda om att bli dansare och känner sig lite utanför på grund av sitt ursprung. Den ena har talang, den andra har idéer. De är oskiljaktiga, men också konkurrenter. När deras vägar korsas igen i vuxen ålder har tiden förändrat dem.

Översättare: Niclas Nilsson

Bok 7

Stål av Silvia Avallone

Anna och Francesca växer upp i ett nedgånget bostadsområde på den italienska kusten. De är tretton år, på väg in i vuxenvärlden, och föremål för männens och pojkarnas blickar. Men de drömmer om stora liv bortanför hemstaden. Anna vill bli domare eller politiker och Francesca hoppas kunna bli modell eller jobba på tv. Silvia Avallone skildrar de två tonårstjejers vänskap och hur deras drömmar möter verklighetens förväntningar och krav.

Kärleken i porträttet av de två flickorna och deras djupa, med sexuella dimensioner laddade vänskap, är djupt medkännande och hoppfullt. Och framför allt: Silvia Avallones fantastiska stålbad till debut, skriven på ett kreativt och lätt magiskt språk, vill förändring.
Upsala Nya Tidning

Översättare: Johanna Hedenberg

Bok 8

Kalmars jägarinnor av Tove Folkesson

Vännerna Jenna, Linden, Jossan, Sudden och Eva är Kalmars jägarinnor. De söker sin identitet i utanförskapet och varandra. Ett tjejgäng som är beredda att göra allt för varandra och för att inte bli som handbollstjejerna. De tjuvkopplar bilar, dansar på bordet och dricker sprit tills ambulansen kommer.
När Eva börjar blicka bort, mot något annat utbyte, måste hon bryta sig loss ur gänget. En bok om tjejgäng och att gå på gymnasiet under 90-talet, strösslat med tidsenliga referenser.

Bok 9

Pojkarna av Jessica Schiefauer

En Augustvinnande bok om flickors vänskap. Bella, Momo och Kim fyllde fjorton år den vintern. Under regniga dagar är de inne i Bellas växthus, en fristad där andra lagar gäller. På dagarna utstår Kim, Bella och Momo killarnas kränkningar, men på kvällen dricker de av nektarn från en fantastisk blomma som förvandlar dem till pojkar. Kim älskar friheten i en annan kropp och blir som pojke kär i Tony. Tillsammans upplever de både spänning och attraktion, men som tjej är inte Kim intressant för Tony.

Bok 10

Stora små lögner av Liane Moriarty

Boken som ligger till grund för succéserien Big Little Lies. Madeleine och Celeste är bästa vänner och grannar. Madeleine kämpar med sin tonårsdotter, som plötsligt tycks föredra sin pappa och yogafrälsta styvmamma framför henne. Men hon kan inte låta bli att lägga sig i intrigerna bland föräldrarna på skolan. Celeste har två tvillingpojkar och en man som ständigt är på resande fot, men hon har varit mer virrig än vanligt på sistone. När den unga, ensamstående mamman Jane flyttar in i området får hon ett kyligt bemötande, men Madeleine och Celeste tar henne under sina vingar. När Janes son Ziggy anklagas för mobbing på skolan blir stämningen allt mer hätsk och når sin kulmen under skolans årliga föräldrakväll. En roman om vänskaper mellan kvinnor, om mammor, exmän, gråzoner vi accepterar och lögner vi intalar oss själva.

Översättare: Anna Strandberg

En sida till? Fortsätt läs!