8 lika skrämmande som fascinerande böcker om sekter
Boktips

8 lika skrämmande som fascinerande böcker om sekter

En auktoritär ledare, ett mycket exklusivt medlemskap och medlemmar som tvingas överge sina gamla liv. Vi pratar förstås om sekter. Här listar vi åtta otroligt fascinerande och på samma gång väldigt skrämmande böcker om sekter.

Av: SelmaStories
Publicerad: 18 juli 2023

En auktoritär ledare, ett mycket exklusivt medlemskap och medlemmar som tvingas överge sina gamla liv. Vi pratar förstås om sekter. Här listar vi åtta otroligt fascinerande och på samma gång väldigt skrämmande böcker om sekter.

Bok 1

Fräls oss ifrån ondo av Johannes Selåker

Inbunden
Köp boken

Smart och välskriven spänning med journalisten Selma Halilovic i huvudrollen. En tonårsflicka livestreamar sitt eget självmord på Instagram, och frågor om vem hon är och vad som ledde henne till detta plågar Selma. Samtidigt skakas trakten runt Umeå av mystiska sabotage, som den sparkade kvällstidningsjournalisten Selma nu bevakar som frilansare. När Selma råkar stöta på självmordsvideon upptäcker hon något fasansfullt. Kan det finnas en koppling mellan dessa händelser och flickan som försvann från en sekt i Vindeln för några veckor sedan? Samtidigt som Selma konfronteras med sina egna demoner från det förflutna, närmar hon sig en punkt där alla trådar verkar löpa samman: den mystiska sekten och en hämndlysten man.

Bok 2

Sparven av Elisabeth Östnäs

Den unga kvinnan Sparven lever bland de fattigaste i Stockholm i mitten av 1700-talet när hon lockas av en ny sekt i Skevik ute på Värmdö. Faror lurar överallt i staden och det är omöjligt att veta vem som går att lita på. Frågan är om sekten kan hjälpa Sparven eller om allt bara kommer att bli ännu värre.

Bok 3

Sekten på Dimön av Mariette Lindstein

På en dimmig och vindpinad ö utanför Bohusläns kust har en New Age-rörelse slagit sig ner. Sofia Bauman har precis avslutat sina universitetsstudier och dras till rörelsen, men när sommaren ger vika och höstdimman driver in över ön börjar hon undra om hon blivit indragen i en sekt.

Författaren Mariette Lindstein gick som 20-åring med i den kontroversiella scientologirörelsen. 25 år senare flydde hon därifrån. Böckerna om sekten ViaTerra bygger på hennes personliga upplevelser.

Bok 4

Knutby av Jonas Bonnier

Sommaren 1997 flyttar familjen Forsman till Knutby i Uppland, redo att påbörja sitt nya liv i Filadelfia-församlingen som leds av Eva Skoog. Under de knappt sju år som följer ska ett fåtal personer och familjer väva sig ett förödande nät av erotiska maktrelationer som ofrånkomligt utmynnar i ett tragiskt crescendo.

Jonas Bonnier har skrivit en verklighetsnära roman om händelserna i Knutby och om hur det är möjligt att skapa en parallell verklighet baserat på tro, hopp och kärlek, som till slut tjänar helt andra syften.

Bok 5

Flickorna av Emma Cline

Det är i parken som Evie får syn på flickorna, en grupp med långa trassliga hår och smutsiga klänningar. De rotar i soporna efter mat och har något vilt över sig, men verkar samtidigt fria.  När Evie några dagar senare möter en av dem, Suzanne, får hon följa med till en ranch där den karismatiske Russell lever med sin ”storfamilj”, ett gäng unga kvinnor som verkar göra vad som helst för honom.

Flickorna bygger löst på historien om Charles Manson och de mord som han fick sina kvinnliga följare att begå i slutet av 60-talet.

Bok 6

Det hemliga brödraskapet från Wien av Ingar Johnsrud

En kristen sekt i Norge blir brutalt överfallen på sin gård. I attentatet omkommer många, medan några medlemmar tycks oförklarligt försvunna. När polisen kommer till brottsplatsen hittar man på gården dessutom ett högteknologiskt laboratorium. Allt pekar på att en islamistisk grupp ligger bakom massmordet, men poliserna Kafa Iqbal och Fredrik Beier kommer en större konspiration på spåren.

Bok 7

Det finns ingenting att vara rädd för av Johan Heltne

Uppsala, tidigt 90-tal. 16-årige Jonatan står på tröskeln till vuxenvärlden. Livets Ord dominerar hans värld, i tanken och i vardagen. Han är starkt troende, mönsterelev och duktig i fotboll. Livet borde vara enkelt. Men han plågas av skamkänslor kring sin sexualitet och får epileptiska anfall. Läkarna hittar ingen medicinsk förklaring och skickar honom till en psykolog som börjar ifrågasätta hans sanning.

Bok 8

Vit krypta av Mariette Lindstein

En midsommarnatt försvinner Alex enäggstvilling spårlöst. Man letar efter henne i flera månader utan att finna minsta ledtråd. Alex misstänker att en ockult sekt har kidnappat systern, men kan det verkligen stämma? Människor i hennes omgivning börjar ifrågasätta hennes mentala hälsa: inbillar hon sig allt? Plötsligt befinner Alex sig i ett farligt limbo där mycket tyder på att hon står näst på tur.

INTERVJUER, TÄVLINGAR, SPECIALERBJUDANDEN OCH FRAMFÖR ALLT - MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!