10 skärgårdsromaner som får dig att längta till salta vågor och varma klippor
Boktips

10 skärgårdsromaner som får dig att längta till salta vågor och varma klippor

Vi tycks ha svårt att avstå från att frossa i skärgårdens solvarma klippor, salta vågor och väderbitna sjöbodar. SelmaStories listar tio favoriter för dig med en förkärlek för skärgården.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Getty
Publicerad: 25 oktober 2021

Vi tycks ha svårt att avstå från att frossa i skärgårdens solvarma klippor, salta vågor och väderbitna sjöbodar. SelmaStories listar tio favoriter för dig med en förkärlek för skärgården.

1. Skuggläge av Kristina Ohlsson

10 skärgårdsromaner som får dig att längta till salta vågor och varma klippor

Kristina Ohlsson påbörjade med Stormvakt en ny deckarserie om den stillsamme före detta finansmannen August Strindberg. Han flyttar till Hovenäset i Bohuslän för att förverkliga sin dröm och öppna ”Strindbergs second hand”. När vi nu återser honom är det sommar och havet glittrar. Men så hittas en man hängd i ett hopptorn på badplatsen. Dödsfallet väcker misstankar hos polisen och utredningen leder dem bakåt i tiden till att brutalt mord 1989.

Köp Skuggläge här.
Lyssna på Skuggläge här.

2. Gröna, sköna vårvindar av Christoffer Holst

10 skärgårdsromaner som får dig att längta till salta vågor och varma klippor

Den fjärde och avslutande delen i mysdeckarserien om Cilla Storm. Det är maj och Cilla Storm är nöjd med sitt liv, även om hon är osäker på vad nästa steg för henne och pojkvännen Adam är. Cilla har tillfälligt lånat ut sin kolonistuga på Bullholmen till sin nyseparerade vän Zacke. På samma ö håller mat- och vinprofilen Julia på att färdigställa sin bok. Men en kväll ser hon över till huset på andra sidan viken och blir vittne till något hemskt. Något som visar sig ha rötter i ett femtio år gammalt, olöst mord.

Köp Gröna, sköna vårvindar här.
Lyssna på Gröna, sköna vårvindar här.

3. Singer av Petter Lindgren

10 skärgårdsromaner som får dig att längta till salta vågor och varma klippor

En melankolisk skärgårdsroman med ett vackert språk. Singers tjänst på skäret Skrapan kommer inte att ersättas. Hans tid är utmätt. Till dess följer han sina rutiner, sköter ålagda uppgifter och fördjupar sig i tidskriften Febus eller hydrografen Petterssons arbeten. Men vem är han och vad förde honom dit, till den lilla stenflisan bland själarna längst ut i havsbandet?

Köp Singer här.

 4. Jakten efter vind av Gunilla Linn Persson

I Gunilla Linn Perssons roman Jakten efter vind får vi följa den föräldralösa Colombine och lilla Ursula på fartyget Arkansas of Copenhagen. Från skärgårdsön Hustrun längst ut i havsbandet seglar fartyget för fulla segel mot Kina. Colombine arbetar som skeppsläkare förklädd till man. Och så plötsligt befinner vi oss hundra år senare då postmästare Algot precis har dött på Hustrun. Det visar sig att han har lurat sin dotter Ellinor på arvet. Ellinor tvingas då tillsammans med fågelmålaren Herman tränga ihop sig i en liten sjöbod. I boden finns ett gammalt skeppsapotek, fyllt av loggböcker från fartyget Arkansas of Copenhagen där spåren leder tillbaka till Ursula och Colombine. Medan vintern bäddar in skärgårdsön i kyla börja Ellinor och Herrman nysta i det förflutna.

Köp Jakten efter vind här.
Lyssna på Jakten efter vind här.

5. Hemsöborna av August Strindberg

Han kom som ett yrväder en aprilafton och hade ett höganäskrus i en svångrem om halsen.

Så inleds August Strindbergs berömda roman Hemsöborna från 1887. Är du en skärgårdsfantast och inte redan har läst den här boken, är det ett krav! Stadsbon Carlsson kommer till den lilla skärgårdsön Hemsö, för att hjälpa till med änkan Flods lantbruk. Och det blir allt annat än enkelt för storstadsbon Carlsson att anpassa sig till livet på landsbygden. Strindberg spenderade själv somrarna på skärgårdsön Kymmendö, från vilken han har hämtat inspiration till det fiktiva Hemsö. I Strindbergs Hemsöborna är skärgårdsmiljön autentisk – blommorna inte bara blommor – utan prästkragar, gökmat, tjärblomster och horletta och naturen vild och förrädisk för den som inte är van.

Köp Hemsöborna här.
Lyssna på Hemsöborna här.

6. Solviken av Anna Estassy

Marie Lindsjö lever ett alldeles vanligt liv i Solna och känner hur fyrtioårskrisen lurar inom en otäck framtid. En dag får hon ett brev med en förfrågan om att ta över faster Gretas färgglada renoveringsobjekt Solviken i Rosslagens skärgård. Marie har ingenting att förlora och bestämmer sig för att ge sig ut i det okända. I skärgården träffar hon Niklas, Ylva och Gabriel vars öden sammanflätas med hennes. Anna Estassys roman Solviken är en varm berättelse i fantastisk skärgårdsmiljö, om längtan efter kärlek och bekräftelse och om att våga för att vinna.

Köp Solviken här.
Lyssna på Solviken här.

7. Sommarhuset av Anna Fredriksson

När Evas mamma oväntat tar livet av sig, lämnas Eva chockad och uppgiven. I samband med begravningen återförenas hon med sina yngre syskon, Anders och Maja, vilka inte har haft samma nära relation till mamman. Syskonen är som främlingar för varandra och hamnar snart i en bitter arvstvist. Desperat och på flykt från sitt liv packar Eva sina väskor och tar båten ut till sommarhuset på skärgårdsön. Där tänker hon tillbringa sommaren, men ingenting blir som planerat. Bara några dagar senare överraskas hon av Anders med fru och barn, och Maja och hennes pojkvän. De har kommit för att, mot Evas vilja, förbereda huset för försäljning. Anna Fredrikssons roman Sommarhuset är en stark berättelse om komplicerade syskonrelationer, sorg och kärlek.

Köp Sommarhuset här.
Lyssna på Sommarhuset här.

Läs också: Såhär kombinerar Christoffer Holst mys med mord

8. Halta Hönans hotell av Viveca Lärn

Viveca Lärn har skrivit de sju älskade böckerna om Saltön, vilka också har filmatiserats. Låt oss då anta att ingen känner Göteborgs skärgård som hon. Halta Hönans hotell är Viveca Lärns åttonde och sista bok om Blomgren, Tjocka Emily och de andra udda, men ack så härliga karaktärerna på Saltön. I finalen av serien köper Roger Holkfjell, Göteborgs rikaste man, ett förfallet strandhotell med stor potential. Detta i hopp om att knäcka konkurrenten Philip, baddräktsdesignern som driver Saltöns Sköna Spa. Emily är återigen trött på Blomgren, som är mer intresserad av sin klarinett än av henne. Samtidigt försöker postänkan Karin Hurtig finna meningen med livet efter att ha blivit sol-och vårad av en italienare. Och mitt i allt anländer ett kryssningsfartyg, fullt av dollarstinna amerikaner… Med Halta Hönans hotell avslutar Viveca Lärn en era och vi måste säga farväl till Saltön!

Köp Halta Hönans hotell här.
Lyssna på Halta Hönans hotell här.

Läs också: Viveca Sten tar långsemester i skärgården

9. Skärgårdsdoktorn – den första sommaren av Lars Bill Lundholm

Allas vår favoritdoktor Johan Steen och hans dotter Wilma, är tillbaka! Det finns mer att berätta om 90-talets stora succéserie Skärgårdsdoktorn. I Första sommaren har författaren Lars Bill Lundholm fått möjlighet att fördjupa sig i doktor Steen, Wilma, syster Berit och de andra på Saltö. Han går in på djupet i deras tankar, känslor och problem. Vi får också veta mer om karaktärernas förflutna: livet i Afrika, hur doktor Johan och Wilmas mamma Eva blev ett par och Axel Holtmans minnen från Evas barndom. Om du inte har fått nog av Saltöborna, måste du lyssna på den här.

Köp Skärgårdsdoktorn – den första sommaren här.
Lyssna på Skärgårdsdoktorn – den första sommaren här.

10. Änglabarnet av Anders Gustafson och Johan Kant

Den senaste, fristående delen i den populära Singö-serien. En husägare beslutar sig för att renovera ett gammalt torp på sin gård i Tranvik på Singö. Stugan har stått obebodd i decennier, och när teglet rivs upptäcks en gömd nisch- med ett skelett i. Den rutinerade, 65-åriga kriminalinspektören Solbritt Andersson kommer till brottsplatsen med sitt team, som snabbt kan konstatera att kvarlevorna är av en mycket ung människa. Medan Solbritt utreder fallet kommer såriga barndomsminnen, som hon har gjort allt för att glömma, tillbaks till henne.

Köp Änglabarnet här.
Köp Änglabarnet här.

Vill du ha fler boktips?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!