11 böcker som utspelar sig på flera tidsplan
Boktips

11 böcker som utspelar sig på flera tidsplan

Dessa tolv böcker har alla gemensamt att de inte utspelar sig kronologiskt i en enda tid. Istället vävs flera berättelser samman och det blir aldrig förvirrande för läsaren - bara riktigt, riktigt bra.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Shutterstock / montage
Publicerad: 08 april 2022

Dessa tolv böcker har alla gemensamt att de inte utspelar sig kronologiskt i en enda tid. Istället vävs flera berättelser samman och det blir aldrig förvirrande för läsaren - bara riktigt, riktigt bra.

Bok 1

Den glömda kokboken av Christoffer Holst

Inbunden
199 kr
Köp boken

Efter hyllade restaurangkritikern Max Nyström får sparken från sitt jobb och flyttar in hos sin moster hittar han en gammal receptsamling på ateljéns bokhylla, skriven av hans mamma. Hon försvann spårlöst för över trettio år sen, och vi får följa hennes liv i 80-talet, samtidigt börjar Max börjar söka efter henne och lösa mysteriet med servitrisen Olga…

Bok 2

Mot paradiset av Hanya Yanagihara

Inbunden
229 kr
Köp boken

Mot paradiset utspelar sig i New York 1893 där man får älska vem man vill, Manhattan 1993 mitt under aidsepidemin, samt året 2093 i en totalitär värld där sjukdomar härjar. Tre århundraden, tre fin-de-siècleberättelser om det amerikanska experimentet; Mot paradiset är en mästerligt orkestrerad roman om vårt behov av att skydda dem vi älskar och smärtan som uppstår när vi inte kan.

Bok 3

Elise och allting därefter av Veronika Malmgren

Inbunden
199 kr
Köp boken

I den här romanen följer vi en kvinna, hennes dotter och hennes dotterdotter, vars livsöden alla tre berör teman som moderskap och systerskap, och att ärva och bära sin historia. Elise växer upp på en gård i Ostpreussen. Hösten 1944 närmar sig Ryssland och det blir alltför osäkert för henne och hennes familj att stanna kvar. 1988 besöker nioåriga Annie sin mormor Marthe i Västtyskland och får se sådant ett barn kanske inte fullt ut kan förstå. Vi får även möta Marthe som ung, när hon slår läger med sin pojkvän på en myr i en skog i Jämtland. Elise och allting därefter är en berättelse om att lämna allt och tvingas börja om på nytt.

Bok 4

Den hemliga gåvan av Natasha Lester

Inbunden
199 kr
Köp boken

Natasha Lester är tillbaka med en ny roman om hur långt vi kan gå för kärleken trots livets motgångar.

Modekonservatorn Kat Jordan från Australien besöker sin mormors hus i Cornwall när hon plötsligt hittar en samling av Diorklänningar. När hon ska leta reda på svaret om hur de hamnade där får hon tillgång till historien om två systrar under andra världskriget som kämpade för England. Den här Historien har tagit inspiration från modeskaparen Christian Dior och hans syster Catherine som var aktiv i motståndsrörelsen i Frankrike. Men även andra händelser från kvinnor som stod upp för mig själva och tog kamp i en värld dominerad av män.

Bok 5

Biodlarens löfte av Fiona Valpy

Inbunden
199 kr
Köp boken

Det här är en roman om två kvinnor som lever under olika tidsperioder. Trots att de aldrig kommer mötas kommer de båda bli tvungna att vända misslyckanden till styrka.

År 1938 har Eliane hand om bikupor i en trädgård på ett franskt slott. Där träffar hon Mathieu och blir förälskad för första gången. Hennes framtidsplaner ändrar dock riktning när kriget kommer till Frankrike. Hon beslutar sig för att gå med i motståndsrörelsen när hon separeras från Mathieu, men när kriget närmar sig ett slut blir hon allt mer illojal mot honom. Sjuttio år efter beger sig Abi till den franska landsbygden med ett krossat hjärta. Hon ska sommarjobba på slottet Eliane en gång arbetade på. Men det gamla slottet ekar av det förflutna och nu dras Abi in i en kvinnas berättelse som kan förändra hela hennes tillvaro.

Bok 6

Den saknade systern av Lucinda Riley

Inbunden
219 kr
Köp boken

Böckerna i De sju systrarna-serien har tack vare Lucinda Rileys gripande berättande blivit måttlöst populära. Den nya boken, del sju i serien, heter Den saknade systern och handlar om jakten efter den sjunde systern i familjen. Samtidigt planerar systrarna en ceremoni till minnet av den frånvarande adoptivpappan, och berättelsen vävs ihop av flera olika tidsordningar till en lika berörande historia som alltid i den här serien.

Bok 7

Blodskam av Caroline Engvall

Inbunden
199 kr
Köp boken

Blodskam är första delen i Caroline Engvalls nya deckarserie. Hennes engagemang för barn och unga som utsätts på nätet finns kvar, men i den här romanen har de råa och brutala verklighetstillvända berättelserna frångåtts till förmån för en mer diffus smygande spänning. Psykisk ohälsa, skuld och skam, och en mystisk kraft i havet som greppar tag om vristen på en alldeles vanlig svensk turist i Thailand. Alla dessa är ingredienser i denna suggestiva spänningsroman.

Bok 8

Samlade verk av Lydia Sandgren

Inbunden
189 kr
Köp boken

Lydia Sandgrens tokhyllade succédebut Samlade verk får vi följa förläggaren och pappan Martin Berg. Dels i en träffsäker och vacker skildring av ungdomsåren, och dels i nutid, då barnen vuxit upp och blivit vuxna, och mamman Cecilia försvunnit iväg. Karaktärerna i Samlade verk går så lätt att relatera till, många läsare har kunnat känna igen sig, och miljöbeskrivningarna av ett älskat Göteborg blir verkligen levande.

Bok 9

Älvornas kulle av Elisabet Nemert

Celines liv slås i spillror när hennes man lämnar henne, och hon inte kan bo kvar i huset. Celine och barnen flyttar till ett gammalt hus på landet, i vilket det finns en hel del historia, bland annat en dagbok som Celine börjar bläddra i. Det visar sig att dagboken tillhört en kvinna som levt tillsammans med sina barn i huset på 1800-talet. Vi får höra hennes historia, och Celines, som båda fint vävs samman i Elisabet Nemerts varma roman.

Bok 10

Minnestrådar av Carola Hansson

Inbunden
199 kr
Köp boken

Carola Hanssons Minnestrådar får vi möta tre judiska tonåringar vars liv präglas av nazisternas plågerier, något som skildras oerhört gripande i romanen. Året är 1935 och mot fonden av vad som växer fram i dåtidens Tyskland diskuterar de framtiden för dem som judar. Fyra år senare anländer de, och många andra judiska ungdomar, till en gård i Dalarna. Tanken är att de ska skaffa sig kunskaper om jordbruk att ha med sig till ett framtida Israel. En mycket välskriven roman som verkligen tar läsaren med sig till den här tiden.

Bok 11

Himmel över London av Håkan Nesser

Himmel över London är ingenting alldeles säkert. Boken handlar om en dödssjuk stenrik man som ännu inte bestämt sig vem som ska ärva hans förmögenhet. Men Håkan Nessers roman är lika mycket en spionroman som utspelar sig på 1960-talets London. Flera tidshorisonter och livsöden leder alla fram till en ödesmättad kväll på en tjusig restaurang. Det här är ett oerhört raffinerat romanarbete med ett språk som verkligen underhåller.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!