6 böcker som utspelar sig på flera tidsplan
Böckerna

6 böcker som utspelar sig på flera tidsplan

Dessa sex böcker har alla gemensamt att de inte utspelar sig kronologiskt i en enda tid. Istället vävs flera berättelser samman och det blir aldrig förvirrande för läsaren - bara riktigt, riktigt bra.

Av: Mattias Timander
Fotograf: Shutterstock / montage
Publicerad: 21 maj 2021

Dessa sex böcker har alla gemensamt att de inte utspelar sig kronologiskt i en enda tid. Istället vävs flera berättelser samman och det blir aldrig förvirrande för läsaren - bara riktigt, riktigt bra.

Bok 1

Den saknade systern av Lucinda Riley

Böckerna i De sju systrarna-serien har tack vare Lucinda Rileys gripande berättande blivit måttlöst populära. Den nya boken, del sju i serien, heter Den saknade systern och handlar om jakten efter den sjunde systern i familjen. Samtidigt planerar systrarna en ceremoni till minnet av den frånvarande adoptivpappan, och berättelsen vävs ihop av flera olika tidsordningar till en lika berörande historia som alltid i den här serien.

Bok 2

Blodskam av Caroline Engvall

Blodskam är första delen i Caroline Engvalls nya deckarserie. Hennes engagemang för barn och unga som utsätts på nätet finns kvar, men i den här romanen har de råa och brutala verklighetstillvända berättelserna frångåtts till förmån för en mer diffus smygande spänning. Psykisk ohälsa, skuld och skam, och en mystisk kraft i havet som greppar tag om vristen på en alldeles vanlig svensk turist i Thailand. Alla dessa är ingredienser i denna suggestiva spänningsroman.

Bok 3

Samlade verk av Lydia Sandgren

Lydia Sandgrens tokhyllade succédebut Samlade verk får vi följa förläggaren och pappan Martin Berg. Dels i en träffsäker och vacker skildring av ungdomsåren, och dels i nutid, då barnen vuxit upp och blivit vuxna, och mamman Cecilia försvunnit iväg. Karaktärerna i Samlade verk går så lätt att relatera till, många läsare har kunnat känna igen sig, och miljöbeskrivningarna av ett älskat Göteborg blir verkligen levande.

Bok 4

Älvornas kulle av Elisabet Nemert

Celines liv slås i spillror när hennes man lämnar henne, och hon inte kan bo kvar i huset. Celine och barnen flyttar till ett gammalt hus på landet, i vilket det finns en hel del historia, bland annat en dagbok som Celine börjar bläddra i. Det visar sig att dagboken tillhört en kvinna som levt tillsammans med sina barn i huset på 1800-talet. Vi får höra hennes historia, och Celines, som båda fint vävs samman i Elisabet Nemerts varma roman.

Bok 5

Minnestrådar av Carola Hansson

Carola Hanssons Minnestrådar får vi möta tre judiska tonåringar vars liv präglas av nazisternas plågerier, något som skildras oerhört gripande i romanen. Året är 1935 och mot fonden av vad som växer fram i dåtidens Tyskland diskuterar de framtiden för dem som judar. Fyra år senare anländer de, och många andra judiska ungdomar, till en gård i Dalarna. Tanken är att de ska skaffa sig kunskaper om jordbruk att ha med sig till ett framtida Israel. En mycket välskriven roman som verkligen tar läsaren med sig till den här tiden.

Bok 6

Himmel över London av Håkan Nesser

Himmel över London är ingenting alldeles säkert. Boken handlar om en dödssjuk stenrik man som ännu inte bestämt sig vem som ska ärva hans förmögenhet. Men Håkan Nessers roman är lika mycket en spionroman som utspelar sig på 1960-talets London. Flera tidshorisonter och livsöden leder alla fram till en ödesmättad kväll på en tjusig restaurang. Det här är ett oerhört raffinerat romanarbete med ett språk som verkligen underhåller.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Jag accepterar villkoren.

En sida till? Fortsätt läs!