Håkan Nesser kan inte sluta skriva (och tur är väl det)
Artiklar

Håkan Nesser kan inte sluta skriva (och tur är väl det)

Håkan Nesser är en av våra mest välkända författare, och det går knappast att föreställa sig ett Litteratursverige utan honom. Trots flera försiktiga uttalanden om lägga ner författandet verkar han, som tur är, inte kunna sluta skriva.

Av: Mattias Timander
Mattias Timander
Fotograf: Caroline Andersson
Publicerad: 13 juli 2023

Håkan Nesser är en av våra mest välkända författare, och det går knappast att föreställa sig ett Litteratursverige utan honom. Trots flera försiktiga uttalanden om lägga ner författandet verkar han, som tur är, inte kunna sluta skriva.

För några år sedan satt Håkan Nesser i en morgonsoffa i tv och berättade att han närmade sig slutet på sin karriär. Han skulle avsluta sin storstadstrilogi med det som sedan blev Elva dagar i Berlin, skriva en sista storslagen roman och sedan ägna sig åt att odla tomater på Gotland. Riktigt så blev det inte.

– Jag trodde att jag skulle lägga av, men jag kan ju inte låta bli. Vad ska jag då göra? Jag kan ju inget annat. Ska jag bara läsa och mata hästar och gå ut med hund? Det kan vara så att jag bara skriver för byrålådan, bara jag får skriva en historia. Att få göra det alltså, säger han och pausar ett tag. Det är något nådefullt nästan. Jag tror inte att jag kan sluta alltså, sa författaren i en tidigare intervju med SelmaStories.

Älskar du också böcker?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

Genombrottet och verkligheten bakom Genesarets sjö

Håkan Nesser har varit aktiv som författare i 33 år och har för många länge känts som en alldeles självklar del av den svenska litteraturen. Nesser föddes i Kumla och jobbade som lärare i Uppsala innan han blev författare på heltid. Debuten kom 1988 med kärleksromanen Koreografen, men det var med kriminalromanen Det grovmaskiga nätet som det stora genombrottet kom. Boken belönades med Svenska Deckarakademins debutantpris 1993 och blev den första i en serie om kommissarie Van Veeteren. 15 år efter den sista boken om Van Veeteren fick han 2018 nytt liv i De vänsterhäntas förening, där han för första gången fick möta en annan känd Nesser-karaktär: inspektör Gunnar Barbarotti.

Uppväxtromanen Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö blev även den otroligt populär och uppmärksammad. Boken om 14-åriga Erik som tillbringar en sommar i Genesaret — en sommar som slutar i ett ouppklarat mord — är baserad på verkliga händelser. Håkan Nesser har själv fått tusentals brev om det, men hade lovat verklighetens ”Erik” att avslöja detaljerna kring mordet tidigast tio år efter bokens utgivning. 2008 infriade Nesser löftet och gav ut boken Sanningen i fallet Bertil Albertsson?, men frågan om vad som faktiskt hände vid Genesarets sjö engagerar och splittrar fortfarande läsarna.

Döden som en spegel för livet

Trots att han (delvis) har lämnat de renodlade kriminalromanerna bakom sig är döden ett ständigt återkommande tema.

— Om man inte skriver om döden, vad ska man då skriva om? Det finns inga bra böcker överhuvudtaget som inte har döden på något sätt som en spegel för livet. Det är grundförutsättningen att vi i döden ser våra liv allra tydligast. De människor som inte funderar över det här, de vet jag inte vad de funderar över egentligen, säger Nesser i ett avsnitt av Pocketpodden.

Nu är författaren aktuell med romanen Det kom ett brev från München. Den just under 400 sidor långa boken handlar om Ludvig Rute, en konstnär som bjuder hem sina släktingar till firande under jul för att berätta något viktigt. Under julnatten sker ett mord. Poliskommissarie Gunnar Barbarotti och hans sambo och kollega Eva Backman tar sig an fallet.

Våra favoritböcker av Håkan Nesser

Bok 1

Det kom ett brev från München av Håkan Nesser

Inbunden
Köp boken

Den åttonde delen i Barbarossa serien tar sin början i pandemiåret 2020 på juldagen. Den framstående konstnären Ludvig Rute har något viktigt att berätta till sina syskon som han inte har sett på flera år. Han bjuder dem till att fira i avlägsna Sillingbo. Stämning är spänd, och hela tar en mörk vändning när ett mord inträffar under julnatten. Paret Barbarotti–Backman kallas in och påbörjar en utredning – är gärningsmannen någon utomstående, eller är det en av familjemedlemmarna?

Bok 2

Schack under vulkanen av Håkan Nesser

Den sjunde delen i Håkan Nessers älskade serie om Gunnar Barbarotti. Romanen berättar historien om Franz J Lunde — en framgångsrik författare vars bokmanuskript hamnar i händerna på kommissarie Barbarotti, och som förbryllar honom. Det ena leder till det andra och snart framträder en mycket dyster förklaring av det svårlösta fallet.

Bok 3

Van Veeteren volym 1 av Håkan Nesser

Storpocket
Köp boken

Det grovmaskiga nätet blev Nessers genombrott 1993 och var starten på hans kanske mest kända bokserie. I tio böcker får vi läsa om kommissarie Van Veeteren och hans poliskollegor i den fiktiva och grådisiga europeiska staden Maardam. Flera av böckerna har belönats med priser och serien filmatiserades i början av 2000-talet med Sven Wollter i huvudrollen.

Bok 4

Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö

Uppväxtromanen från 1998 är en av Nessers mest framgångsrika. Det är sommar i Närke i början av 1960-talet. Den 14-åriga Erik ska tillsammans med sin bror Henry tillbringa sommaren i Genesaret. Det börjar med sol, bad och nattliga utflykter för att länsa traktens tuggummiautomater. Det blir också en sommar då sexualiteten och dödens närhet gör sig påmind. Det här blir extra tydligt när Henry inleder ett förhållande med Ewa Kaludis, ett blont bombnedslag som under den gångna vårterminen varit pojkarnas vikarie och som kommit att förkroppsliga deras erotiska drömmar, givit dem en första inblick i vad livet har att erbjuda. Allt laddas upp, allt stegras tills det Fruktansvärda inträffar, en ödesdiger händelse som ska kasta långa skuggor över Genesaret och över staden på slätten, över Eriks framtid och de människor han älskar.

Bok 5

Barbarottisviten

I åtta böcker får vi följa polismannen Gunnar Barbarotti i den fiktiva staden Kymlinge. Barbarotti utreder mordgåtor och försvinnanden samtidigt som han gärna filosoferar och grubblar om livet.

Bok 6

De vänsterhäntas förening av Håkan Nesser

15 år efter den sista Van Veeteren-boken, och sex år sedan den sista Barbarotti-boken, möts nu de båda poliserna för första gången. Medan Marten Winckelstroop och Rejmus Fiste ännu går i Oosterby småskola bildar de De vänsterhäntas förening. Flera årtionden senare brinner ett gammalt pensionat ner till grunden och ett antal människor omkommer. Det ena hänger ihop med det andra, men det finns ingen kvar i livet som kan förklara hur. Nästan ingen.

En av Leif GW Perssons favoritböcker 2018!

INTERVJUER, TÄVLINGAR, SPECIALERBJUDANDEN OCH FRAMFÖR ALLT - MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

Mattias Timander
Mattias Timander

Mattias Timander är litteraturvetare och kulturskribent från Kiruna. Instagram: mattiastimander

En sida till? Fortsätt läs!