12 böcker att läsa när det är dags att gå i pension
Boktips

12 böcker att läsa när det är dags att gå i pension

Börjar pensionsåldern närma sig eller är du redan där? Åldrandet kan både vara skrämmande och befriande. Här är böcker mot den fortsatta färden eller böcker som tar dig tillbaka i tiden.

Av: Andrea Lindelöw
Fotograf: Getty
Publicerad: 04 november 2021

Börjar pensionsåldern närma sig eller är du redan där? Åldrandet kan både vara skrämmande och befriande. Här är böcker mot den fortsatta färden eller böcker som tar dig tillbaka i tiden.

Bok 1

En man som heter Ove av Fredrik Backman

Ove kallas för bitter. Han är 59 år och har en Saab. Grannarna är rädda för Ove men enligt han själv är han inte bitter.

Varje dag går han en inspektionsrunda i kvarteret där han bor. Cyklar behöver flyttas på och källsorteringen ska vara korrekt. Men bakom det vresiga humöret finns en sorg och historia. När de nya grannarna flyttar in mittemot råkar de förstöra Oves brevlåda vilket kommer bli startskottet på en rolig och värmande berättelse. En man som heter Ove har filmatiserats där Rolf Lassgård vann en guldbagge för bästa manliga huvudroll.

Bok 2

HasseåTage av Kalle Lind

Inbunden
Köp boken

Hasse Alfredson och Tage Danielsson har kallats Sveriges roligaste genom tiderna. Med sina revyer och filmer blev de måttlöst älskade, och ”HasseåTage” med hela folket. Kalle Lind började skriva sin första biografi om radarparet Alfredson och Danielsson redan när han var 12 år gammal, men blev refuserad av förläggaren (som dessutom råkade vara Danielssons hustru). Nu när han själv är folkkär journalist och poddare kommer han ut med praktverket HasseåTage om de båda herrarna och deras livsvärv. Som alltid när Kalle Lind är i farten är det inte bara sprängfyllt av fakta och anekdoter, utan också riktigt riktigt rolig läsning.

Bok 3

Goda rån är dyra av Catharina Ingelman-Sundberg

Catharina Ingelman-Sundbergs böcker om pensionärsligan med Märtha i spetsen har gjort succé över hela världen – och nu är de tillbaka! Efter en dråplig stöldkupp i Stockholm blir polisen misstänksamma och pensionärerna flyr ut på landet. Under resan gör de nedslående upptäckter. Matöppet har stängt – för gott. Bensinmacken är nedlagd. Och internetuppkopplingen funkar inte. Snabbt organiseras Operation Rädda Landsbygden – med civil olydnad på dagordningen. Dessutom arrangeras spökvandringar, kobingo och andra svindlande aktiviteter som ska locka folk och jobb till landsbygden.

Bok 4

Handbok för pensionärer av Gunnar Jägberg

Börjar du närma dig pensionsåldern eller är du redan där? Här är en perfekt bok fylld med humor och fördomar om vad pensionärer har för sig om dagarna. Boken rymmer allt från raggningsrepliker, ordvitsar och bingo. Kartlägg din granne eller nämn saker som var bättre för. Handbok för pensionärer är perfekt för den som fyller 50 eller för den som lämnat jobbet för gott.

Bok 5

Britt-Marie var här av Fredrik Backman

Sextiotreåriga Britt-Marie har precis lämnat ett fyrtioårigt äktenskap och liv som hemmafru bakom sig, och det enda arbete hon kan få finns i det finansdrabbade samhället Borg. Britt-Marie avskyr fotboll, men Borg har inget annat än fotbollen kvar. Äventyret börjar när hon motvilligt blir tränare till byns ungdomslag, utbjuden på dejt av en polis och bryter handen i ett solarium. Britt-Marie var här är lika delar en kärlekshistoria som en kärleksförklaring. En rörande berättelse om en kvinna som har väntat ett helt liv på att hennes eget ska börja.

Bok 6

Jippiii äntligen pensionär av Eva-Maria

Livet kan se väldigt olikt ut från pensionär till pensionär. Här en sarkastisk bok för dig som vill ta del av vardagliga episoder, tankar och minnen. Här finns allt och lite till och meningen med boken är att det ska kännas som att en person berättar om händelser från sitt liv.  Förbered dig på väldigt mycket humor med en nypa salt.

Bok 7

Torsdagsmordklubben

Inbunden
199 kr
Köp boken

Richard Osmans omtyckta Torsdagsmordklubben är det inte den vanliga sortens detektiver som löser brotten. Här är det istället ett gäng till åren komna på ett exklusiva äldreboende på den engelska landsbygden, som samlas över varsin kopp engelskt te och livligt diskuterar kring de senaste morden i bygden. En spännande och rolig bok för dig som älskar brittiskt.

Bok 8

Små ögonblick av lycka (men rätt mycket elände med) av Hendrik Groen

Hendrik Groen bor på  äldreboende i Amsterdam. Han är 83 år gammal och är trött på att alltid vara behjälplig och vänlig. I sin dagbok skriver han att han minsann inte tänker tycka om gamlingar det här året heller. Detta blir startskottet på en komisk och charmig rapport inifrån en åldrande mans värld. Hendrik skriver om vänskap, kärlek,  död och att vara ålderdomssvag. Men också om hur man får dagarna att gå. Hur gör man de liv man har kvar meningsfullt? Med stor svart humor och ironi beskrivs både stora och små händelser som står i fokus när man blir äldre.

Bok 9

Sista sommaren av Eleonore Holmgren

Britta är åttiosex år och blir överraskad när Adam som är på flykt från en knarklangare bryter sig in i hennes hus. Hon bor i Stockholms skärgård och är en bestämd dam som envist har bosatt sig på sommarstället mot hennes barns vilja.

Adam får bo kvar när hon kommer på att hon kan dra nytta av honom. Han får sköta försörjningen genom att jobba hårt. Till en början är dem oense och tjafsar om det mesta men snart växer en vänskap fram. Sommaren kommer att bli magisk och gå till historien som en av Brittas bästa somrar.

Bok 10

Mannen som hyrde en familj av Susanne Brijker

Gustav är över åttio år men vill inte lägga karriären åt sidan. Men under ett styrelsemöte faller han ihop och får en stroke. Han vaknar upp på sjukhuset utan problem tills han inser att kroppen och talet inte fungerar som det tidigare gjort.

Han har inga barn eller några andra släktingar som kan se om honom. Han flyttas motvilligt till äldreboendet Stjärnhof. Äldreboendet är lyxigt men uppskattar om man har en familj som kommer kontinuerligt. Gustav får den briljanta idéen och hyr in en familj. Hoppet om en perfekt familj raseras när han hamnar med Kristoffer som aldrig slutar studera och är loser, ensamstående mamman till svärdottern och hennes två barn med diagnoser.

Bok 11

Bladet från munnen av Elsie Johansson

Inbunden
Köp boken

Vid nittio års ålder anser Elsie Johansson att det är dags att ta vara på tiden och lämna alla trevliga och anpassade attityder och gå rakt på sak. Med hennes bakgrund och ålder tar hon upp ämnen som religion och sexualitet.

I berättelserna ger hon med mod och humor läsaren en inblick i berörande levnadsöden som kan diskuteras.

Bok 12

Tänkebok för glada gubbar av Dag Sebastian Ahlander

Boken innehåller 109 trösterika tankar för den fortsatta färden. När du är mellan 65 och 80 år kan du uppleva det bästa i livet. Arbetslivet är bakom dig, du är fortfarande pigg och nyfiken och har tid till  att göra vad man vill. Men några ord under årens gång kan vara bra. Tänkebok för glada gubbar tar upp stora som små saker i tillvaron.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

Läs mer