5 varma feelgood-böcker för och om äldre
Böckerna

5 varma feelgood-böcker för och om äldre

Oavsett ålder är det härligt att se sig själv representerad i litteraturen. Vi tipsar om fem varma feelgood-böcker där äldre karaktärer har huvudrollen och hittar kärlek och vänskap.

Av: Elsa Sjögren
Fotograf: Getty
Publicerad: 12 juli 2021

Oavsett ålder är det härligt att se sig själv representerad i litteraturen. Vi tipsar om fem varma feelgood-böcker där äldre karaktärer har huvudrollen och hittar kärlek och vänskap.

Bok 1

"Minas hus" av Heidi Bjørnes

I nästan hundra år har det vackra, vita huset på Strandveien varit en trygg hamn för sina invånare. Konstnären Mina, 87 år gammal, har levt där hela sitt liv. Men efter makens död känner hon sig alltmer ensam. En kväll knackar en okänd kvinna på dörren. Mina låter henne stanna, och snart fylls hennes barndomshem av en brokig skara människor som alla behöver någonstans att bo. Mellan främlingarna växer en vänskap fram som ger dem modet att öppna upp sig för nya äventyr och ny kärlek.

Bok 2

"Sista sommaren" av Eleonore Holmgren

Adam är utkastad hemifrån och på flykt från en knarklangare när han desperat bryter sig in i ett hus på Lindö i Stockholms skärgård. Där överraskas han av 86-åriga Britta, en vresig och bestämd dam som mot sina barns vilja har rymt till sitt älskade sommarställe. Britta låter Adam stanna eftersom hon inser att hon behöver hjälp. Han får betala för mat och uppehälle genom att jobba hårt och följa hennes minsta nyck. Till en början gnisslar det ordentligt mellan dem, men långsamt börjar en vänskap växa fram som kommer att förändra dem båda. Det blir en magisk sommar – en av de bästa i Brittas liv.

Bok 3

"En sång för alla dom" av Mike Gayle

Hubert Bird är änkeman, och varje vecka berättar han för sin dotter om din händelserika pension med dagar fyllda av goda vänner och aktiviter. Men han ljuger. Sanningen är att dagarna går utan att han träffar en enda själ. Det är enklare så. Men när dottern bestämmer sig för att oväntat lämna Australien för att besöka Hubert i London ställs hans tillvaro på ända. Nu måste han få sitt verkliga liv att likna sitt uppdiktade liv, en utmaning som till en början verkar omöjlig. Längs vägen snubblar Hubert över en andra chans till kärlek, återupptar en sedan länge förlorad vänskap och anmäler sig till ett hektiskt aktivitetschema i PRO-föreningen, något som borde sätta en punkt för ensamheten en gång för alla.

Bok 4

"Goda rån är dyra" av Catharina Ingelman-Sundberg

Efter en dråplig stöldkupp i Stockholm blir polisen misstänksamma och pensionärerna flyr ut på landet. Under resan gör de nedslående upptäckter. Matöppet har stängt – för gott. Bensinmacken är nedlagd. Och internetuppkopplingen funkar inte. Snabbt organiseras Operation Rädda Landsbygden – med civil olydnad på dagordningen. Dessutom arrangeras spökvandringar, kobingo och andra svindlande aktiviteter som ska locka folk och jobb till landsbygden.

Bok 5

"Allt jag borde ha sagt" av Anne Griffin

Irländske Maurice Hannigan, 84 år gammal, sitter i baren på ett hotell i Rainsford, County Meath, och utbringar under kvällen fem skålar för fem personer som haft ett avgörande inflytande på hans liv. Först ut är brodern Tony, som Maurice alltid avgudat. Tony som lärde honom att läsa och skriva och som skyddade honom men som alldeles för tidigt gick bort i TBC, vilket betydde att Maurice fick ärva fädernegården och bli jordbrukare. Sedan skålar Maurice för dottern Molly som aldrig hann leva, svägerskan Noreen som tillbringade sitt liv på institution, sonen Kevin som aldrig dragit jämt med Maurice och slutligen skålar Maurice för hustrun Sadie som han älskat över allt annat. Till sist bekänner han också vad som hände med det guldmynt han som tioåring hittade hos familjen Dollard, vars historia är så tätt sammanflätad med hans egen.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Jag accepterar villkoren.

En sida till? Fortsätt läs!