9 inspirerande böcker om personlig utveckling
Boktips

9 inspirerande böcker om personlig utveckling

Böcker kan göra dig smartare, vänligare, klokare och helt enkelt bättre. Vi listar självhjälpsböcker och böcker om personlig utveckling som gör det enklare för dig att bli den bästa versionen av dig själv.

Av: SelmaStories
Fotograf: Getty
Publicerad: 15 november 2022

Böcker kan göra dig smartare, vänligare, klokare och helt enkelt bättre. Vi listar självhjälpsböcker och böcker om personlig utveckling som gör det enklare för dig att bli den bästa versionen av dig själv.

Bok 1

Ljuset vi bär av Michelle Obama

Storpocket
Köp boken

Efter den kritikerrosade Min historia kommer den före detta presidenthustrun Michelle Obama ut med Ljuset vi bär, en bok full av praktiska råd och strategier för att känna hopp och lugn i en alltmer osäker värld. Obama för en rak och rälig dialog med läsaren och tar upp de frågor många av oss brottas med: Hur bygger vi långvariga och ärliga relationer? Hur kan vi bygga gemenskap och styrka genom våra olikheter? Vilka verktyg har vi för att hantera självtvivel och känslor av hjälplöshet? Michelle Obama erbjuder läsaren nya berättelser och insiktsfulla reflektioner om förändring, utmaning och styrka.

Översättare: Manne Svensson

Bok 2

Känslofällan av Siri Helle

Har du lätt att agera på ett sätt som känns bra i stunden, men som är sämre på sikt? Då går du i känslofällan. Men det finns ett sätt att ta tillbaka makten. Glöm klämkäcka råd om positivt tänkande och att följa magkänslan, psykologen Siri Helle ger dig verktyg att förändra ditt agerande och, som en följd, dina tankar och känslor. Med grunden i KBT får du lära dig att använda beteendeprincipen för högre självkänsla, motivation och glädje och minskad oro och stress.

Bok 3

Otämjbar av Glennon Doyle

Otämjbar är på samma gång en självutlämnande memoar och en väckarklocka för läsaren. Den berättar om en kvinna som ville leva sitt liv fullt ut. Det är historien om att navigera sig fram efter en skilsmässa, bilda en ny familj och insikten om att en familjs väl och ve inte beror på dess struktur utan på varje familjemedlems förmåga att vara sig själv inför de andra. Det är en bok som lär oss att vara modiga.

Bok 4

Bli din egen bästa vän av Olof Röhlander

Inbunden
Köp boken

Inspiratören och coachen Olof Röhlanders sjätte bok om personlig utveckling samlar råd för att odla mod och skörda drömmar. Ibland bjuder livet på ständiga utmaningar, då gäller det att hitta ett förhållningssätt för att navigera vidare med både tillit och hopp. Bli din egen bästa vän handlar om tankesätten som ibland bekräftar dig, andra gånger utmanar dig och framför allt lär dig att tysta din inre kritiker och istället bli din egen bästa vän.

Bok 5

Ekvilibrium av Simon Kyaga och Jonas Mattsson

Simon Kyaga och hans kollegor vid Karolinska institutet har genom banbrytande forskning kunnat bekräfta sambandet mellan galenskap och geni. De personlighetsdrag vi förknippar med det galna har banat väg för konstnärliga uttryck, musikalitet, entreprenörskap, vissa typer av ledarskap och tekniska framsteg. Men för att lyckas inom ett kreativt fält krävs en jämvikt, ett ekvilibrium, där stråket av galenskap balanseras upp med en förmåga att planera, analysera och genomföra. I boken berättar författarna hur några av världens mest betydande framsteg har formats av personer med mer eller mindre starka drag av bipolaritet, schizofreni, autism och adhd.

Bok 6

Depphjärnan av Anders Hansen

Psykiatern Anders Hansen reder ut varför vi mår så dåligt när vi mår så bra. Ångest och depressioner är en rest från tiden få vi riskerade att dö av svält och infektioner. Vi är inte gjorda för att alltid vara glada och lyckliga – om så vore hade våra förfäder inte överlevt särskilt länge. Läsaren får bättre förståelse för hur vårt mående fungerar och hur vi bättre kan ta hand om både hjärna och kropp.

Bok 7

Snacka snyggare av Elaine Eksvärd

Inbunden
Köp boken

En modern retorikbok som ger tips för hur man hanterar kommunikation i vardagen och professionella sammanhang. Retorikexperten Elaine Eksvärd lär läsaren att göra slagkraftiga presentationer, mingla som en diplomat och våga tala utan att hacka tänder. Du för råd för att klara av viktiga men svåra samtal och konkreta tips för hur du tar kontakt, ber om ursäkt, sätter gränser eller landar drömjobbet.

Bok 8

ADHD på jobbet av Lotta Borg Skoglund och Martina Nelson

En bok som riktar sig till du som själv har adhd eller är arbetsgivare, chef, ledare eller jobbar inom HR och vill förbättra arbetsmiljön för medarbetare med adhd. För med rätt kunskap och anpassning behöver adhd inte vara ett hinder i yrkeslivet, genom rätt strategier kan man fungera bra och nå sin fulla potential.

Bok 9

Omgiven av idioter av Thomas Erikson

Boken som lästs av hundratusentals människor. Läsaren får konkreta hjälpmedel att förstå de viktigaste skillnaderna mellan olika kommunikationsstilar. För det är en av de vanligaste orsakerna till konflikter i vardagen: dålig kommunikation. Och bokebn ger dig som läsare svaret på frågan: Vad gör jag åt det?

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!