7 böcker som utspelar sig i Malmö
Boktips

7 böcker som utspelar sig i Malmö

Malmö är kanske bokstaden som lyser starkast just nu. Mellan falafelställen och billiga ölhak finner vi berättelser om ungdom, kärlek och egendomliga kriminalfall.

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 24 januari 2023

Malmö är kanske bokstaden som lyser starkast just nu. Mellan falafelställen och billiga ölhak finner vi berättelser om ungdom, kärlek och egendomliga kriminalfall.

Bok 1

Haralds mamma av Johanna Frid

Vi följer två kvinnor, svärdotter och svärmor, tillsammans på en flygplats mitt i ingenstans i väntan på ett försenat flyg som Harald ska anlända med efter att ha tillbringat sex veckor på ett behandlingshem. Väntan sträcker sig över ett dygn. Medan tiden går blir deras konfrontationer allt mer påträngande. Samtidigt, i huvudpersonens tillbakablickar till hennes och Haralds tillvaro i Malmö, verkar svärmorn vara en stor del av deras relation. Hur hanterar man att vara tre i en parrelation?

Missa inte vår intervju med Johanna Frid om boken!

Bok 2

Tack för matchen av Paola Pellettieri

Inbunden
Köp boken

Patricia är medelålders, nyskild och ska ge sig ut i den moderna dejtingdjungeln. Men saker har förändrats sedan hon senast var på jakt efter en partner. Hur gör man? Paola Pellettieris debut är rolig, träffsäker och full av smärtsam igenkänning.

Bok 3

Min skolfröken skall vara ett frimärke av Björn Ranelid

Inbunden
Köp boken

Björn Ranelid berättar om hans första skolfröken Anna Jensen. Han minns hur hon lärde honom att hålla pennan fint och forma bokstäverna vackert, hur hon fostrade sina elever med kärlek och tålamod. Hans berättelse blir en skildring av skolan, Malmö och riket Sverige speglad genom Anna Jensen under nästan hundra år.

Bok 4

Bortbytaren av Anders De La Motte

Den första delen i en ny spänningsserie av Anders de la Motte. Mitt i ett högprofilerat kidnappningsfall utses kriminalinspektör Leonore Asker till chef över den så kallade Avdelningen för förlorade själar, en enhet för udda utredningsärenden i polishusets källare. I hennes första fall placerar någon ut små olycksbådande figurer i ett modelljärnvägslandskap, en av dem föreställer den kidnappade kvinnan. Asker tar hjälp av Martin Hill, lektor i arkitektur med ett intresse för urban exploration. Snart misstänker Asker och Hill att bortom det till synes banala ruvar en ovanlig sorts ondska.

Bok 5

Hon den roliga av Alba Mogensen

Hon den roliga börjar med att nittonåriga Joan nästan omkommer i en allvarlig bilolycka och klarar sig från döden med bara några centimeter. Hon får höra att det är ett mirakel att hon överlevt, men vet inte riktigt vad hon ska göra med den insikten. Boken handlar om tiden efter olyckan då hon med brutna ben, 22 stygn och smärtstillande får komma tillbaka till ettan där vännen Maccen väntar. Här i Malmö ”med sitt hav och enda skyskrapa” försöker de hitta en ny riktning i livet. Författaren, journalisten Alba Mogensen, var själv med om en liknande olycka som inspirerade henne att skriva romanen.

” Mogensen skriver klart och enkelt och lite fult på ett sätt som jag tycker mycket om. Jag tänker på författare som Sara Villius och Amanda Svenssons tidiga romaner. För att vara en debut är romanen ovanligt stadig.”
Anna Hallberg, Dagens-Nyheter

Läs mer: Alba Mogensen: ”En bil i 80 km/h körde in i mig. Och jag överlevde”

Bok 6

Roxy av Alice Dadgostar

Inbunden
Köp boken

Alice Dadgostars debut är full av samtidsreferenser och boken beskrivs som en generationsroman där det inte går att veta vem som sårar vem. Roxy läser Elis Burrau, är besatt av Tone Schunnesson och har en av plansch av Liv Strömquist i sitt rum. Hon dricker öl med sina kompisar på Malmöställen som Inkonst, Plan B och Möllan Curry och hon beskriver kärleken som science fiction. Hon går en skrivutbildning och fantiserar om att vara med i Babel fastän hon inte har något tydligt projekt, och när hon får ett jobb på en tidning tänker hon att de har anställt ett barn. Roxy är en debutroman om att längta efter kärleken och att försöka hitta sin plats i tillvaron.

Bok 7

Alla vill ju hem av Anna Brynhildsen

Inbunden
Köp boken

Anna Brynhildsens debutroman utspelar sig i Lund och Malmö och här får vi följa Rebecka som är vilsen och bor kvar ensam i en studentlägenhet efter att hennes kille gjort slut. För att behålla boendet måste hon ta högskolepoäng, och vid sidan av sitt vikariat som biologilärare börjar hon på en kurs i jiddisch. Där träffar hon Elinor som blir hennes vän. Hon hjälper Rebecka att bena ut arvet och genetiken och att inse att man kan vara vad man vill. Anna Brynhildsen har gått Författarskolan vid Lunds universitet – och hennes debut handlar om identitet och antisemitism, men också om att vara ung och förvirrad.

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

Läs mer