Foto: Unsplash 6 romaner som utspelar sig i det fantastiska landet Australien
Böckerna

6 romaner som utspelar sig i det fantastiska landet Australien

De förödande bränder som just nu härjar i Australien gör att vi alla tänker extra mycket på landet, dess invånare och djur. Vi listar sex berättelser som utspelar sig i landet.

Av: SelmaStories
Publicerad: 10 januari 2020

De förödande bränder som just nu härjar i Australien gör att vi alla tänker extra mycket på landet, dess invånare och djur. Vi listar sex berättelser som utspelar sig i landet.

Skogsbränderna i Australien anses vara de värsta hittills sett till utan. Enligt SVT har ett område stort som Sydkorea brunnit, 27 människor har dött och upp emot en miljard djur har dött. Bränderna har också gjort tusentals människor hemlösa och en del har tvingats evakuera flera gånger.

Författaren Christina Wahldén är aktuell med boken Nämn inte de döda som utspelar sig i Australien och berör ursprungsbefolkningens traditionella hantering av eld.

— Skogsbrand är återkommande i Australien, men de bränder som nu pågår är de största i mannaminne. När jag bodde i Sydney 1994 brann det också nära staden, men inte alls så här mycket, säger hon, och fortsätter:

– Ursprungsbefolkningen i Australien har under de minst 60 000 år som de har bott där kontinuerligt bränt av undervegetationen för att undvika större bränder men också för att en del växter inte gror förrän fröna har brunnit. Det görs när vädret är mest lämpligt, tidig morgon eller sen kväll när det är fuktigt. Man tänder med tändstickor i cirklar och får en långsam eld som ger vilda djur tid att lämna platsen. Trädkronorna blir kvar. Kritikerna nu menar att kolonisatörerna saknar kunskap om detta. Kontrollerade bränder av myndigheterna görs på kontorstid och ibland från flygplan, med sämre resultat som följd.

– Även med traditionell hantering av eld så hade det säkert brunnit nu ändå, men kanske inte lika omfattande. Det pågår en diskussion om att Australien måste ta till sig den kunskap som ursprungsbefolkningen har.

Läs mer om hur du kan hjälpa brändernas offer och brandmännen här.

6 romaner som utspelar sig i Australien

1. Nämn inte de döda av Christina Wahldén

6 romaner som utspelar sig i det fantastiska landet Australien

För att komma över ett trauma åker svenska Greta till Australien och staden Darwin i Norra Territoriet. Men våldsbrottsligheten stiger i trakten under den varma, fuktiga tid som föregår regnperioden, och det lugn som Greta söker uteblir när hon hittar en död kvinna från ursprungsbefolkningen på stranden. Utredningen leds av den bufflige polisen Bluey som tvingas omvärdera allt han tror sig veta om sig själv och hur världen fungerar ju närmare han kommer lösningen på fallet. Vad är det som har hänt kvinnan? Handlar det om en krokodilattack eller finns det mörka motiv bakom hennes död?

Boken finns här.

2. En förlorad man av Jane Harper

6 romaner som utspelar sig i det fantastiska landet Australien

Ett laddat familjedrama i olidlig hetta. Bröderna Nathan och Bub möts vid en gammal gravsten mitt ute i den australiska vildmarken. Det är första gången de möts på flera månader. Framför dem ligger den tredje brodern Camerons kropp, och det är uppenbart att han mött en plågsam död under en obarmhärtiga solen. Vad fick honom att ge sig ut ensam i vildmarken? Samtidigt som familjen sörjer brottas Nathan med frågetecken kring Camerons död och mörka hemligheter nystas upp. Om någon tvingat Cameron in i döden är listan över misstänkta på den isolerade farmen inte särskilt lång.
Tilldelades Svenska Deckarakademins pris för årets bästa till svenska översatta kriminalroman 2019!

Boken finns här.

Missa inte! Jane Harper: ”Hettan i Australien kan göra folk galna”

3. Öppnas i händelse av min död av Liane Moriarty

6 romaner som utspelar sig i det fantastiska landet Australien

Författaren bakom Stora små lögner skriver om hur väl vi egentligen känner den vi lever med. Cecilia Fitzpatrick är en framgångsrik affärskvinna, en mycket älskad fru och mamma och omtyckt av många. Hennes liv liksom hennes hem är välordnat. Hon är lyckligt gift med John-Paul, har tre döttrar och bor i Sydney i Australien. En dag hittar hon ett förslutet kuvert på vinden. Brevet är adresserat till Cecilia från John-Paul, men får bara öppnas efter hans död. John-Paul är på resande fot och Cecilia berättar om brevet, han avfärdar det och ber henne att slänga det utan att läsa. Men det gör bara Cecilia mer förbryllad. Ska hon trots allt öppna brevet och läsa? När brevet innehåller något hon aldrig skulle kunna föreställa sig tar livet en helt ny vändning.

Boken finns här.

Läs mer: G’day mate! 8 australienska författare du inte får missa

4. Projekt Rosie av Graeme Simsion

6 romaner som utspelar sig i det fantastiska landet Australien

Don Tillman är 39 år gammal och ska gifta sig. Han vet bara inte med vem än. Han ser bra ut men har aldrig riktigt passat in i några sociala sammanhang och har svårt att få kontakt med kvinnor. Men som den strukturerade forskare han är utformar han Projekt Fru – ett mycket grundligt frågeformulär – som ska hjälpa honom att hitta den perfekta partnern. Hon får absolut inte röka, dricka, ogilla kött, komma försent eller rubba hans inrutade liv. Rosie Jarman gör allt detta. Hon är även spontan, smart och snygg och jobbar som bartender, men ändå lyckas hon vända upp och ner på hela Dons tillvaro.

Köp boken här.

5. Fyren mellan haven av M. L. Stedman

6 romaner som utspelar sig i det fantastiska landet Australien

En roman som 2016 blev film med Alicia Vikander i en av huvudrollerna. Det barnlösa paret Tom och Isabel Sherbourne tar anställning som fyrvaktare på en ensligt belägen ö utanför den australiensiska kusten. En morgon spolas en båt upp på stranden, i båten finner Tom och Isabel ett levande spädbarn. De tar beslutet att behålla flickan. Först när de återvänder till fastlandet inser paret vidden av sitt beslut.

Boken finns här.

6. Millie Birds bok om döda saker av Brooke Davis

6 romaner som utspelar sig i det fantastiska landet Australien

Millie Bird är sju år gammal och har hunnit lista tjugosju föremål i sin Bok om döda saker när hennes pappa plötsligt blir nummer tjugoåtta. Vem ska nu svara på alla Millies frågor om världen? Och vem ska göra hennes mamma glad igen? En dag blir Millie lämnad ensam kvar i köpcentret. Hennes mamma måste ha gått vilse på vägen tillbaka. Den 86 år gamle före detta maskinskrivaren Karl lägger märke till den rödhåriga flickan med gummistövlar. Karl hittar Millie, och de hittar i sin tur Millies vresiga 82-åriga granne Agatha. Alla tre har förlorat någon. Tillsammans ger de sig ut på en halsbrytande resa genom Australien.

Boken finns här.

Läs mer