Liane Moriarty: “Jag smugglade in massa onyttigheter på hälsoresorten”
Författare

Liane Moriarty: “Jag smugglade in massa onyttigheter på hälsoresorten”

Den australienska stjärnförfattaren Liane Moriarty, känd för böcker som "Stora små lögner" och "Öppnas i händelse av min död", är i Sverige för första gången och även om hon saknar snön njuter hon av den skandinaviska naturen och vårt avslappnade sätt.

Av: Stephanie Tärnqvist
Fotograf: Uber Photography, Kathy Hutchins / Shutterstock.com, lev radin / Shutterstock.com
Publicerad: 02 oktober 2019

Den australienska stjärnförfattaren Liane Moriarty, känd för böcker som "Stora små lögner" och "Öppnas i händelse av min död", är i Sverige för första gången och även om hon saknar snön njuter hon av den skandinaviska naturen och vårt avslappnade sätt.

De senaste åren har varit en framgångssaga för Liane Moriarty. Sedan det internationella genombrottet med Öppnas i händelse av min död har hon rest världen runt med sina böcker som finns översatta till fler språk än hon kan hålla i huvudet. Lägg där till succén med HBO-showen Big Little Lies, och vi har oss en av Australiens starkaste lysande författare just nu. SelmaStories har träffat henne och pratat om varför senaste boken utspelar sig på en hälsoresort, om hennes barn anser henne vara cool och vad hon egentligen tycker om Alexander Skarsgård.

Är Sverige som du föreställde dig?

– Det är det! Eller jag föreställde mig nog snö… Jag är på en liten Skandinavien-turné och min första anhalt var Norge, det var så vackert. Skandinaver är ett förtjusande, avslappnat folk och jag är så imponerad över hur alla byter över till engelska utan problem. Det är otroligt!

Har du läst några svenska författare?

– Absolut! Jag var precis i Danmark och de frågade mig samma fråga, fast med danska författare och alla jag nämnde var svenska. Män som hatar kvinnor, den är svensk eller hur? Och En man som heter Ove, den har jag lagt in på mina lästipslistor. Fredrik Backman skriver underbart.

Du bor i Australien, vad är det mest spännande som händer på litteraturscenen där just nu?

– Åh, det är alltid olika bokfestivaler på gång, en för varje stad! Men om jag ska vara helt ärlig är jag inte en del av den scenen, jag föredrar att möta mina läsare på mindre event, bara för mig, haha!

Apropå att träffa dina läsare, har det varit mycket resande sedan du slog igenom internationellt med Öppnas i händelse av min död?

– Ja en hel del, men mina barn är 9 och 11 år, och jag vill inte vara ifrån dem mer än två veckor åt gången, så jag har sagt nej till en hel del också. Jag var tvungen att säga ja till den här Skandinavien-turnén för det lät så vackert och exotiskt.

Dina barn måste tycka att du är så cool som reser runt världen med dina böcker?

– Ja! Min familj landar faktiskt här i Sverige i eftermiddag, vi ska ha semester tillsammans och se Sverige, Danmark, Norge och alla obligatoriska turistställen.

Trodde du någonsin att du skulle nå sådana internationella framgångar?

– Nej, det är heller inte målet från början som författare. Allt man vill är att bli publicerad. Först i sitt eget land. Sen tänker man kanske i de engelskspråkiga. Bara det är otroligt. Att sedan bli översatt till andra språk, det är hissnande!

Din senaste bok Nio främlingar utspelar sig på en hälsoresort. Var du på ett sådant när du fick idén?

– Nej, allt startade egentligen som ett skämt. Efter att Stora små lögner kommit ut fick jag hela tiden frågan om var nästa bok skulle utspela sig, och jag skämtade om att det skulle bli på en tropisk paradisö, och att jag skulle behöva göra mycket research på plats. Sedan tänkte jag, ”varför inte?” och började skriva på boken. Men så hände något på en barbecue, vilket inspirerade mig att skriva Andras vänner. När den var färdig gick jag tillbaka till min tropiska paradisö-bok, men bestämde mig för att flytta handlingen till en hälsoresort istället. Jag besökte en för många, många år sedan med en väninna, vi hade båda krossade hjärtan och vi smugglade med oss massa onyttigheter in.

Vad tyckte du om resorten när du var där med din vän då, var det en bra eller dålig upplevelse?

– Det var underbart! När jag skrev Nio främlingar checkade jag in på ett ställe i fem dagar och fick bra material till boken, särskilt från receptionisten som avslöjade att man kunde beställa pizza till bakingången och sådana små detaljer. Men jag borde åkt till några av de lite galnare resorterna, du vet där de verkligen svälter en och sådant. Jag kanske inte led tillräckligt… men samtidigt, om jag vill veta hur det är att vara hungrig kan jag ju bara hoppa över lunchen!

Är du trött på frågor kring HBO’s Big Little Lies?

– Inte alls, det är kul att prata om! Jag är så tacksam och det har varit en rolig erfarenhet från start till slut. Producenterna har varit väldig välkomnande. Jag tror inte alla författare som fått sina böcker adapterade har haft lika mycket tur, så jag är jätteglad. Jag är exekutiv producent, men det är egentligen bara en trevlig titel. Min del var att skriva boken och jag har varit trygg med att lämna över resten till producenterna.

Eftersom vi är i Sverige och jag är svensk och de som läser denna intervju är svenskar, måste jag såklart fråga: hur grym är inte Alexander Skarsgård i serien?

– Han är underbar! Inför säsong två pratade jag med min syster och hon sa ”Gör det om det är kul, skriv en roll för din favoritskådis Meryl Streep och hitta ett sätt att få tillbaka Alexander Skarsgård!”. Jag har bara träffat honom som hastigast, han var jättetrevlig och när han sen tackade mig i sitt tal på Emmy-galan gillade jag honom ännu mer!

Liane Moriarty

  • Född: 1966.

  • Bor: I Sydney.

  • Familj: Man och två barn, 9 och 11 år. Den äldsta av sex syskon, varav tre är författare.

  • Aktuell med: Nio främlingar.

  • Utgivning på svenska: Andras vänner, Stora små lögner, Öppnas i händelse av min död med flera. För fullständig lista se Albert Bonniers förlag.

En sida till? Fortsätt läs!