Perfekta böcker till bokcirkeln sommaren 2023
Boktips

Perfekta böcker till bokcirkeln sommaren 2023

Att välja böcker till sin bokcirkel är ett evigt arbete. Men var inte orolig – SelmaStories vill hjälpa dig på vägen. Låt er inspireras av vårt urval av perfekta böcker att läsa och diskutera om i bokcirkeln!

Av: Clara Castenfelt
Fotograf: Shutterstock
Publicerad: 13 juni 2023

Att välja böcker till sin bokcirkel är ett evigt arbete. Men var inte orolig – SelmaStories vill hjälpa dig på vägen. Låt er inspireras av vårt urval av perfekta böcker att läsa och diskutera om i bokcirkeln!

Bok 1

Färskt vatten till blommorna av Valérie Perrin

Om du inte hunnit avverka denna Årets Bok- nominerade roman: GÖR DET NU!

Färskt vatten till blommorna är en gripande roman om Violette Toussaint, en tystlåten kvinna som arbetar som vaktmästare på en kyrkogård i Bourgogne. Hon lever ett tillbakadraget liv mellan sin trädgård och kyrkogården, men sprider lugn och värme omkring sig till besökare och lokalbefolkning som gärna samlas i hennes kök. En kväll får hon oväntat besök av en poliskommissarie som vill ha hjälp med att reda ut mysteriet kring sin avlidna mor och det blir slutet på Violettes stillsamma tillvaro när hennes förflutna kommer upp till ytan.

Bok 2

Sjuka kvinnor av Elinor Cleghorn

Inbunden
Köp boken

Läkarvetenskapen har en problematisk historia där kvinnokroppen demoniserats och nedvärderats. Kvinnor har dock inte gett upp kampen och utmanar än idag läkekonsten som läkare, forskare och aktivister, men också som patienter. I Elinor Cleghorns Sjuka kvinnor analyseras de missförstånd, mystifieringar och feldiagnosticeringar som kvinnor möter vid sjukdom och smärta. Boken är en revolutionär berättelse om kvinnorna som utmanat medicinen och dess förståelse av hormoner, menstruation, klimakteriet och mer.

Bok 3

Imorgon och imorgon och imorgon av Gabrielle Zevin

danskt band
Köp boken

År 1987 möts Sam och Sadie på ett sjukhus där Sam återhämtar sig från en bilolycka och Sadie besöker sin cancersjuka syster. Deras gemensamma intresse för dataspel för dem samman och åtta år senare inleder de ett samarbete som för dem till oanade höjder i spelvärlden. I romanen Imorgon och imorgon och imorgon, skriven av Gabrielle Zevin, följer vi Sams och Sadies professionella framgångar och personliga motgångar genom åren, samtidigt som samhället och deras relation förändras. Boken har blivit en internationell succé.

Bok 4

Queen Charlotte av Julia Quinn, Shonda Rhimes

danskt band
Köp boken

En solig septemberdag år 1761 möter den blivande kungen George III och drottning Charlotte av Mecklenburg-Strelitz varandra för första gången och gifter sig efter bara några timmar. Charlotte, en tysk prinsessa, är envis, intelligent och vacker – egenskaper som det brittiska hovet kanske inte förväntade sig hos en blivande drottning, men som hon behöver för att dölja kungens hemligheter som hotar att skaka om och förändra monarkin. Som drottning måste Charlotte lära sig hovets politiska spel och hålla sitt hjärta borta från kungen, trots deras förälskelse, för att fullgöra sin plikt som drottning och regent.

Bok 5

Bytet av Stefan Ahnhem

Inbunden
Köp boken

Bytet är en intrikat psykologisk thriller som tar oss med på en resa genom psykets avigsidor och komplexitet. Paret Carl och Helene har nyligen bytt sitt drömhus i Stockholm med ett annat par i Kalifornien och är redo att börja om på nytt. Men när de anländer till Santa Cruz för att ta över det andra parets hem börjar en märklig och stigande känsla av olust och paranoia ta form. Huset de trodde var perfekt visar sig ha en mörk hemlighet och det andra paret beter sig allt mer misstänksamt i deras närvaro. Snart är Carl och Helene fast beslutna om att ta reda på sanningen bakom bytet, men det är inte utan konsekvenser för deras egen mentala hälsa.

Bok 6

Haralds mamma av Johanna Frid

Inbunden
Köp boken

Johanna Frids andra bok är en stark psykologisk relationsroman om svärdotter och svärmor som sitter fast på en flygplats långt norr i Sverige. Medan de väntar på ett försenat flyg som Harald ska anlända med, tvingas de tillbringa ett dygn tillsammans, trots att de verkar helt olika och inte gillar varandra. Konfrontationerna mellan dem blir allt mer påträngande, och frågan är hur man hanterar tre personer i en parrelation. Haralds mor vill träffa sin son efter att han tillbringat sex veckor på ett behandlingshem i norska fjällen, men varför huvudpersonen vill träffa honom är den stora frågan.

Bok 7

Unge Mungo av Douglas Stuart

Storpocket
Köp boken

Vi följer Mungo i denna berörande uppväxtskildring som utspelar sig i en fattig förort i Glasgow, Skottland. Boken följer hans kamp från tidig barndom till tonår, där han brottas med fattigdom, föräldralöshet och sin homosexuella identitet. Mungo kämpar för att hitta sin plats i världen och hantera ensamhet och utanförskap. Denna personliga berättelse ger en stark inblick i livet i en fattig förort och de utmaningar som människor möter där.

Bok 8

Teatern vid stranden av Joanna Quinn

Inbunden
Köp boken

Syskontrion Seagrave växer upp nära havet i engelska Dorset och en dag upptäcker den äventyrliga Cristabel ett strandat valskelett som blir grunden till deras egna teater. Men när andra världskriget bryter ut och syskonen blivit vuxna, tvingas de överge sin lekfulla tillvaro. Cristabel och hennes yngre bror Digby rekryteras av underrättelsetjänsten och tvingas spela sina mest utmanande roller någonsin.

En sida till? Fortsätt läs!