Böcker för dig som gillar svenskt småstadsmys
Boktips

Böcker för dig som gillar svenskt småstadsmys

Småstäder får ofta ett dåligt rykte – tråkigt, tycker vi! I den här listan har vi bejakat det svenska småstadsmyset och samlat ihop några titlar som hyllar charmen med "slow living".

Av: Clara Castenfelt
Fotograf: Shutterstock
Publicerad: 25 april 2023

Småstäder får ofta ett dåligt rykte – tråkigt, tycker vi! I den här listan har vi bejakat det svenska småstadsmyset och samlat ihop några titlar som hyllar charmen med "slow living".

Bok 1

Vera Malms vidunderliga äventyr av Tomas Tivemark

Inbunden
Köp boken

Vera Malms morfar är hela hennes värld tills hennes artonårsdag infaller. Död, bara så där, på barndomens tröskel. Hon måste nu röra sig vidare från det lilla samhälle som morfar uppfostrat henne i, till huvudstaden Stockholm, för att leva på egen hand. Kossan Ella följer med, såklart.

Väl där snubblar hon in i flera märkliga livsöden – ett motsträvigt reklambranschfån, en klantig men välvillig politiker, och en ung kvinna som verkar kunna precis allt om influencers. Det är oklart huruvida Vera har universum med eller mot sig, men oavsett kommer hennes resa inte bara förändra henne och de hon möter, utan hela Sverige.

Bok 2

Det blå palatset av Anna-Carin Svanå

Inbunden
Köp boken

Sabina och tvillingbror Ben är oskiljaktiga. Eller, åtminstone känns det fortfarande så, trots att Ben faktiskt är död. Bilolyckan känns oförklarlig – ingen verkar ha någon aning om hur den kunde skett eller vem som bär skulden. För att försöka läka så flyr Sabina till Bens blåa hus, men märker snart att det verkar ha blivit ett vattenhål för varelser lika trasiga som hon. Bens expojkvän Simon och katten Sundsvall är bara några av de som befinner sig där. Och så den undernärda tonåringen som smyger runt huset om natten, förstås.

Det blå palatset är en varm och nyckfull roman om förlust och längtan till glädje.

Bok 3

Kampen för Kafé Krut av Sara Wadell

Kartonnage
Köp boken

Rut äger ett charmigt kafé i stadens centrum. När området börjar moderniseras och andra företagare och krögare kämpar om att tilltala de senaste trenderna, börjar Rut tappa allt fler kunder, och hotas med att bli utsparkad från sitt älskade kafé Krut.

Trots detta ger sig inte Rut. Tillsammans med sina trogna stammisar Soraya och Pelle P bestämmer hon sig för att ta till listiga metoder för att återuppliva affärerna och rädda sitt kafé från undergång. Sara Wadells roliga roman handlar om att kämpa för det man tror på, och makten gamla kaféer och äldre kvinnor kan besitta.

Bok 4

Den store konstnären av Hanna Jedvik, Emmy Abrahamson

Inbunden
Köp boken

I denna mysdeckare från Österlen följer vi Ann och Esti, två radiojournalister som inte kan samarbeta för fem öre. Men, som en skänk från ovan får de reda på att konstnären Niki Falc begått självmord i sitt hem och att de ska få göra ett reportage om henne.

Den osannolika duon beger sig ut för att bemöta en mängd hinder – typ att de är som natt och dag, och att Niki Falcs familj vägrar att bli intervjuade. Det här lär bli svårare än de trott.

Bok 5

Eld, snö och stjärnor av Heléne Holmström

En julroman som känns som varm gröt med kanel i magen. Här möter vi Nora, som desperat försöker rädda sina föräldrars konditori från konkurs. När chansen att spela in en tv-show med kändisbagaren Henrik Eklund dyker upp, kan Nora inte tacka nej även om hon gärna skulle vägrat.

Trots initiala konflikter mellan Nora och Henrik, börjar deras relation utvecklas när de spenderar tid tillsammans och julbakar. De känner en dragning till varandra. Allt kanske inte är som det verkar. Plötsligt står mer på spel än konditoriets överlevnad och höga tittarsiffror.

Bok 6

Tårtgeneralen av Filip Hammar, Fredrik Wikingsson

1984 blir Köping utnämnd till Sveriges tråkigaste stad. Som nyinflyttad, skuldsatt och förmodligen alkoholiserad man, kan Hasse Pettersson inte bara stå och se på – det här är personligt. Han bestämmer sig för att bevisa ”Stockholmsjävlarna” fel genom att konstruera ett annat sorts livsverk; nämligen världens längsta smörgåstårta. Detta blir startskottet för en serie galna händelser som skakar om Köpingsborna – involverande smågangsters, alkoholister, Rotaryfarbröder och en 75-årig bordellmamma från Rumänien.

Hasses kamp blir en symbol för Köpingsbornas kamp mot stereotyperna som omger deras stad. Filip Hammar och Fredrik Wikingssons roman utforskar teman som gemenskap, motgångar och den mänskliga strävan att övervinna svårigheter.

Bok 7

En dyrbar fångst av Christoffer Holst

Inbunden
Köp boken

En mysdeckarserie med charm och mörka mysterier. Louise Collins byter karriär och går in med huvudet före i sin fars hotellimperium som håller på att expandera in i turistorter världen över. Hennes syster Lina är det svarta fåret i familjen; ett resultat av en misslyckad romans.

När en man som jobbade bredvid Lina på Södermalm avlider upptäcker hon att han även arbetade som privatdetektiv. Hon kan inte motstå att undersöka hans klienter. Samtidigt anländer Louise till Vadstena för att öppna det nya hotellet precis när staden pratar om en flicka som försvann från landsvägen i närheten. Snart dras både Louise och Lina in i en farlig och spännande utredning.

En sida till? Fortsätt läs!