Mord och mys i skärgården – möt Cilla Storm
Boktips

Mord och mys i skärgården – möt Cilla Storm

Christoffer Holst bokserie om Cilla Storm kombinerar feelgood med spänning på ett sömlöst vis. Lär känna den smått neurotiska skvallerjournalisten med en förkärlek för Chardonnay och stiliga män.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Getty
Publicerad: 17 maj 2021

Christoffer Holst bokserie om Cilla Storm kombinerar feelgood med spänning på ett sömlöst vis. Lär känna den smått neurotiska skvallerjournalisten med en förkärlek för Chardonnay och stiliga män.

Mysterier, kärlek, vänskap och en stor skopa mys i Stockholms skärgård – Christoffer Holst böcker om Cilla Storm är lätta att älska. Christoffer Holst är inte bara författare utan själv förläggare på Printz Publishing, ett förlag som själva ger ut mycket feelgood. Att det blev just den genren när han skulle skriva var självklart.

”Jag har älskat feelgood så länge jag kan minnas och när jag själv började skriva så kändes genren som gjord för mig. Jag älskar historier om knäppa familjer, vackra miljöer och kärlek – och framför allt så gillar jag att avsluta en bok och känna mig glad. Hoppfull”, berättade han för SelmaStories när den första boken i serien gavs ut 2018.

Foto: Gabriel Liljevall

Foto: Gabriel Liljevall

Böckerna om Cilla Storm kombinerar mord med mys – ett giftermål som nog i mångas ögon är långt ifrån självklart. Christoffer Holst har alltid älskat deckare, samtidigt är han en rädd person och när han själv har försökt skriva mer renodlad spänning har han ofta drabbats av mardrömmar. Genom att blicka tillbaka på klassiska deckarförfattare hittade han inspiration till Cilla Storm-serien.

”Om man går tillbaka till deckarens urmoder, Agatha Christie, tycker jag det är ganska mycket feelgood över hennes böcker. Det är mord och ond bråd död, visst, men det är också nyfikna gamla tanter, familjehemligheter, häftiga miljöer och en hel del humor. Idag håller bland andra Marianne Cedervall och Annette Haaland fanan högt.”

Cilla Storm möter kärleken, känner både tvivel och hopp, blir rädd och får se en del läskiga grejer. Men, som Christoffer själv skriver, är den till synes motsägelsefulla kombinationen av genren kanske en reflektion av livet.

”Så ja – det verkar gå att kombinera mys och mord, knäppt nog. Är det galet? Kanske. Eller så är det just en betraktelse av hur livet är för de flesta: både läskigt och roligt, sorgligt och underbart.”

Bok 1

Söta, röda sommardrömmar av Christoffer Holst

Cilla Storm är nydumpad, karriären som skvallerjournalist går inte som hon tänkt sig och sparpengarna räcker inte längre till drömhuset i skärgården. Efter uppbrottet med pojkvännen har hon bara råd med en kolonilott på Bullholmen – en turisttät ö i Stockholms skärgård. När en ung kvinna hittas död på ön på midsommardagens morgon tar Cillas liv en ny vändning. Eftersom Cilla var den sista som såg offret i livet blir hon indragen i utredningen – som leds av den stiliga men strikta polisen Adam.

Bok 2

Blå, blå höstvågor av Christoffer Holst

Det har blivit höst och Cilla Storm arbetar som kriminalreporter på en podcast. Hon bor tillfället hos sin bästis och dricker ofta vin med Rosie, grannen från Bullholmen. Relationen med polisen Adam däremot känns oklar. Varför har han så svårt att bestämma sig? På jobbet får Cilla i uppdrag att nysta i vad som hände societetslejonet Laila Damm, som försvann spårlöst 1988. Spåren leder ut i Stockholms skärgård. Samtidigt anländer skådespelerskan Ella Svensson till Nordirland för att ta hand om sina föräldrars dödsbo, men något där får henne att snabbt återvända till Sverige där hennes och Cillas vägar korsas.

Bok 3

Kalla, vita vinternätter av Christoffer Holst

Det är december och snöslask i Stockholm. När vännerna Zacke och Jonathan bjuder med Cilla Storm till deras nyköpta sportstuga i idylliska Idre ser hon chansen att fly storstaden och komma i julstämning. Ännu trevligare blir det när väninnan Rosie följer med. Men redan första dagen hittas en ung man död i den populära fjällanläggningen. Snart börjar Cilla och Rosie nysta i fallet, och spåren leder dem till ett lyxhus där en välbärgad och mytomspunnen familj huserar…

Bok 4

Gröna, sköna vårvindar av Christoffer Holst

I den fjärde och avslutande boken i serien är det maj och Cilla Storm är nöjd med sitt liv, även om hon är osäker på vad nästa steg för henne och pojkvännen Adam är. Cilla har tillfälligt lånat ut sin kolonistuga på Bullholmen till sin nyseparerade vän Zacke. På samma ö håller mat- och vinprofilen Julia på att färdigställa sin bok. Men en kväll ser hon över till huset på andra sidan viken och blir vittne till något hemskt. Något som visar sig ha rötter i ett femtio år gammalt, olöst mord.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!