Bland skogar och myter – 6 böcker om troll
Boktips

Bland skogar och myter – 6 böcker om troll

Mystiska, läskiga och ibland med yvigt hår och svans. Troll har varit en del av den fornnordiska folktron och myter sedan långt tillbaka. Vi listar sex böcker om de mystiska varelserna.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Getty
Publicerad: 12 september 2022

Mystiska, läskiga och ibland med yvigt hår och svans. Troll har varit en del av den fornnordiska folktron och myter sedan långt tillbaka. Vi listar sex böcker om de mystiska varelserna.

Bok 1

Rovet av Stefan Spjut

Inbunden
Köp boken

Den första delen i en trilogi som utspelar sig i norra Norrland. Susso Myrén jobbar i hemtjänsten och i sin mammas souvenirbutik i Folkets hus i Kiruna. På sin hemsida söker hon svar på en fråga som hon ärvt av sin morfar fjällfotografen: finns det troll? På riktigt? Jesper Öbrell bor på en enslig gård i Västerbottens inland. Han är van vid att det tisslar och tasslar i husets vrår. Att ta hand om dem som varken är djur eller människor har blivit en del av hans vardag. En dag rövas ett barn bort från en by utanför Jokkmokk och Sussos och Jespers öden flätas samman.

Läs mer: Bland fauner och troll – 10 böcker om nordisk folktro

Bok 2

Hotet av Mats Söderlund

Den första delen i en serie som utspelar sig i en närbelägen framtid där klimatkatastrofer är vardag och bristen på vatten har blivit många människor på flykt. Jennys pappa försvinner spårlöst under en fjällvandring. Långt senare får hon veta att familjen bär på en uråldrig hemlighet som förts vidare från generation till generation. Jennys föräldrar har undanhållit sanningen under hela hennes uppväxt. Vem – eller vad – är hon egentligen?

Bok 3

Odinsbarn av Siri Pettersen

Den första delen i ungdomsserien Korpringarna, en fantasyberättelse som hämtar inspiration från den nordiska mytologin. Hirka är 15 år när hon får veta att hon är ett odinsbarn – ett svanslöst odjur från en annan värld som sprider röta omkring sig. Föraktade, fruktade och jagade. Hennes liv vänds upp och ner. Men det finns värre saker än odinsbarn, och det visar sig snart att Hirka inte är den enda varelsen som tagit sig igenom världarna.

Bok 4

Rövarna i Skuleskogen av Kerstin Ekman

Skord kommer från skogen. Han dras till människorna och imponeras av deras förmåga att stänga ut regnet och stänga inne elden. Han lär känna dem under 1300-talet, 500 år senare har Skord varit rövare, guldmakare och charlatan. Han har lärt sig latin, umgåtts med lärda män och träffat herrgårdsfröknar. Han har träffat kärleken i Xenia. Under tiden blir han allt mindre troll och alltmer människa.

Bok 5

En väktares bekännelser av Elin Säfström

En humoristisk ungdomsroman som blandar urban fantasy med nordisk folktro. Stockholm är fullt av tomtar, troll, vättar och älvor – men de flesta ser dem inte. Det är tack vare Tilda, hon är stadens väktare och ser till att rådare och människor hålls ifrån varandra. När hennes mormor, som hon delar väktarjobbet med, reser till Norrland på ett uppdrag är det upp till Tilda att hålla koll på stan. Hon behöver hantera ett angrepp av jordvättar i skolans källare och en försvunnen 15-åring samtidigt som hon inte kan sluta tänka på Hakim, killen med världens brunaste ögon.

Bok 6

Gräns John Ajvide Lindqvist

En kortroman som blev till hyllad film 2018. Tina jobbar i tullen och är riktigt duktig på att ta fast smugglare. Hon har aldrig tagit fel, förrän idag. När Vore kliver av färjan tvekar hon för första gången på sina känslor. Tina anar att han döljer något men vet inte riktigt vad. Mellan dem finns en attraktion, och när hon lär känna honom inser hon att hela hennes liv är baserat på en lögn.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!