Bland fauner och troll – 12 böcker om nordisk folktro
Romaner

Bland fauner och troll – 12 böcker om nordisk folktro

I alla tider har människor berättat historier för att förklara det oförklarliga, och inom den nordiska folktron finns det mängder av övernaturliga väsen som både skrämmer och fascinerar. Här listar vi tolv böcker med rötter i de forna sagorna.

Av: Linnea Ivares
Fotograf: John Bauers förtrollande sagovärld
Publicerad: 14 februari 2023

I alla tider har människor berättat historier för att förklara det oförklarliga, och inom den nordiska folktron finns det mängder av övernaturliga väsen som både skrämmer och fascinerar. Här listar vi tolv böcker med rötter i de forna sagorna.

Bok 1

Völsungasagan av Katarina Harrison Lindbergh

Mytologiska historien Völsungasagan skrevs ned i 1200-talet men traderades muntligt långt innan dess. Sagan utspelar sig i en äldre, förtrollande värld med krigare, gudar och drakar. Denna version får en moderniserad språkdräkt av Katarina Harrison Lindbergh, som utgår från historiens muntliga tradition.

Andvares skatt har en förbannelse kastad över sig. Den unge völsungen Sigurd får tag på skatten och dras in i en obarmhärtig tragik. Det är även andra som söker skatten. De olika livsöden kolliderar och vävs samman till en historia om kärlek, svek och hämnd.

Bok 2

Rovet av Stefan Spjut

Inbunden
Köp boken

Stefan Spjut har omarbetat sin hyllade roman Stallo till en ny berättelse: Rovet, den första delen i en trilogi. 20 år efter att en pojke försvunnit händer det igen. Susso anar vidden av det som har skett, och för detta kommer hon att jagas. I dagligt tal kallas de för troll. De kan förvrida och föda destruktiva tankar i människors huvuden. Den som har ett troll innanför rocken äger makt över andra människor. Men det är en nyckfull makt, omöjlig att råda över.

Läs mer: Bland skogar och myter – 6 böcker om troll

Bok 3

Ljusnan du mörka av Lars Landgren

Inbunden
Köp boken

Ljusnan du mörka följer Ljusnans egensinniga, svällande vattenströmmar, och älven blir till den åder som berättelserna stiger ur, eller använder som fond. Här formas en historia som är mörk och skrämmande, med rötterna i folktro och sagor, i skräcken för tillvarons skumma hörn, men som också knyter an till vardagen och vår moderna verklighet.

Bok 4

Faunen av Anna-Karin Palm

Faunen är Anna-Karin Palms debutroman från 1991, rosad av både läsare och kritiker. Boken tar oss till London, år 1888. En dag finner författaren Amelia Spencer en livs levande faun i sitt arbetsrum, och efter det blir inget sig likt. Hundra år senare blir en målning föreställande en faun viktig för den unga Anna som reflekterar över sitt liv och vänskapens dilemman. I sin egen berättelse dyker faunen upp i en tredje gestalt: drömmens och mytens gäckande skogsväsen.

Bok 5

Syndabarn av Ulrika Rolfsdotter

Syndabarn är den andra delen i spänningsserien om socionomen Annie Ljung. Här vävs mylingar in i handlingen, som i gammal svensk folktro var en gengångare av ett odöpt barn som mördats av sina föräldrar.

Det är en tidig augustimorgon när tre tonårsflickor hittas vid den mytomspunna Bålsjöns strand. Två av de är döda, en är svårt skadad. Annie Ljung blir indragen i fallet när det visar sig att flickornas familjer har en koppling till socialtjänsten. Hon får arbeta tillsammans med Sara Emilsson, barnutredare vid Kramforspolisen. Tillsammans försöker de ta reda på vem eller vilka som är skyldiga till det brutala dådet, något som visar sig få personliga konsekvenser.

Bok 6

Det goda folket av Hannah Kent

Nóra Leahy har förlorat både sin dotter och sin make, och måste nu bära ansvaret för sitt fyraåriga barnbarn Micheál. Eftersom hon inte klarar av att ta hand om pojken på egen hand anlitar hon Mary, en fjortonårig tjänsteflicka som snart hör hur det viskas i trakten om den ondskefulla varelse som drar sorg över änkans hem. Ensamma och insnärjda i rykten beslutar Nóra och Mary att söka upp den enda person i dalen som skulle kunna hjälpa Micheál.

Bok 7

Dödsdansen av Linda Åkerström

danskt band
Köp boken

Hårgadansen är en sägen om hur djävulen själv, förklädd till spelman, fick ungdomarna i byn Hårga att dansa sig till döds. Boken Dödsdansen tar med oss till Ytterby. Det är som andra små samhällen med skog och sjö, invid en dimtäckt dal. Sjuttonåriga Heddy har i bott i Ytterby hela sitt liv. Sommarlovsdagarna är heta och kvalmiga, och Heddy och hennes bästis längtar efter midsommar, att få slippa jobba och få festa på bryggan med alla andra. Men något händer med ungdomarna den kvällen, något som lämnar Heddy ensam kvar …

Bok 8

Urminnes tecken av Kerstin Ekman

Det finns folk och djur. Och så finns de andra. Förr var det fart på dem, ända nere i byarna. Men nu har de dragit sig undan. En del av dem bor i fjällskogen på Gielas sluttningar. Det är inte lätt att få syn på dem. Man kan tro att de bara är tussar av dimma på myren som rör sig. I Urminnes tecken får vi komma dessa varelser inpå livet. Alla de stora saker som händer nere i mossan och inne i grandunklet blir till berättelse.

Bok 9

Häxorna av Elisabeth Östnäs

Häxor har funnits i den nordiska folktron sedan forntiden. Året är 1711, kriget har utarmat folket och pesten härjar i Skåne. Den unga, egensinniga Isabella vill bort från sin hemby och allt skvaller. Hennes mor kallades häxa när hon levde och mostern är läkekvinna. Själv tror Isabella inte på magi, utan på logik och medicin. Men under midsommardansen uppenbarar sig en man för henne som ingen annan tycks se. När soldater en tid senare anländer till byn och hon känner igen den unge mannen bland dem omkullkastas allt.

Bok 10

John Bauers förtrollande sagovärld av Flera Författare

Inbunden
Köp boken

Alla har vi sett bilden med den lilla prinsessan Tuvstarr som tittar ner i en skogstjärns mörka vatten. Den mäktiga skogen, där bergtrollen bor, har blivit sinnebilden för en svensk sagoskog. Det är nu mer än hundra år sedan konstnären John Bauer (1882-1918) debuterade som illustratör till sagoböckerna Bland tomtar och troll. Han blev snabbt en älskad konstnär och räknas än idag som en av våra största svenska sagoillustratörer. Denna vackra presentutgåva innehåller ett urval av Bauers allra bästa berättelser.

Bok 11

Blodläge av Johan Theorin

Genom kalkstenen vid den öländska kusten löper blodläget, ett mörkrött stråk som förr sades vara förstenat blod från en strid mellan trollen inne i berget och älvorna på alvaret. Ovanför klippkanten vid det övergivna stenbrottet i byn Stenvik står nybyggda lyxvillor sida vid sida med stenhuggarnas små baracker. Vid påsk, när snön smält, får flera av husen nya invånare som flyttar in och måste lära sig att komma överens. Men grannsämjan fungerar inte alltid som det är tänkt och svartsjuka och misstänksamhet börjar gro bakom husväggarna. Den här våren kommer flera personers liv att förändras för alltid.

Bok 12

Bortbytingen av Selma Lagerlöf

Bortbytingen är en klassisk skräcknovell av Selma Lagerlöf – om folktro, troll och gränslösa föräldraskap. När bondeparet är ute och rider med sitt barn i skogen stegrar plötsligt hästarna och den nyfödda far ur moderns armar. Barnet återfinns till slut på marken, men något är fel – visst är det är misstänkt likt ett troll? Är barnet verkligen deras? Hur ska man klara av att ge kärlek åt ett monster?

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!