7 böcker om vänskap över generationer
Boktips

7 böcker om vänskap över generationer

Det spelar ingen roll om du är 18 eller 83 – vänskap har ingen ålder. Läs om Veronika och Ebba i ett somrigt Skåne, om Lenni och Margot och deras 100 tavlor i Glasglow och om June och Toby i 80-talets New York. Vi listar böcker om vänskap som sträcker sig över generationer.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Getty
Publicerad: 21 juli 2021

Det spelar ingen roll om du är 18 eller 83 – vänskap har ingen ålder. Läs om Veronika och Ebba i ett somrigt Skåne, om Lenni och Margot och deras 100 tavlor i Glasglow och om June och Toby i 80-talets New York. Vi listar böcker om vänskap som sträcker sig över generationer.

Bok 1

Tistelhonung av Sara Paborn

Sommaren 1955 invaderas pensionat Miramar av bin. På pensionatet bor konststudenten Bo. Sjuttonåriga Veronika inleder under sommarmånaderna sin första romans med honom.

Sommar 2019 befinner sig Ebba i utkanten av sitt liv. Karriären har rasat och istället för att jobba som relationscoach konstruerar hon nu korsord. Hon åker ner till Skåne för att intervjua en gammal dam och skriva en artikel om en livslång kärlek. Men den gamla damen väljer att berätta om en annan kärlek, nämligen om ungdomskärleken som försvann. Denna sommar växer vänskapen mellan de två kvinnorna och ett band som sträcker sig över tid och rum kommer att prägla vänskapen.

Bok 2

Sista sommaren av Eleonore Holmgren

Den unga killen Adam är utkastad hemifrån efter att ha hamnat snett i livet. Han är på flykt från en knarklangare när han desperat bryter sig in i ett hus i Stockholms skärgård. Där överraskas han av 86-åriga Britta, en vresig och bestämd dam som mot sina barns vilja har rymt till sitt älskade sommarställe. Hon låter Adam stanna mot att han arbetar för sitt uppehälle och står ut med hennes humör. Långsamt börjar en vänskap växa fram som kommer att förändra dem båda. Det blir en magisk sommar.

Bok 3

100 år med Lenni och Margot av Marianne Cronin

Bok 4

"Nu vill jag sjunga dig milda sånger" av Linda Olsson

En kväll i mars kommer Veronika, en ung författare, till en stuga i en liten by i Dalarna. Hon söker ensamhet och stillhet för att kunna skriva färdigt en roman och gå vidare från en stor sorg. Hennes ankomst observeras i tysthet av den gamla kvinnan som bor i huset bredvid, den enstöriga Astrid. Astrid som bär på mörka hemligheter och en personlig tragedi. De två kvinnorna kommer varandra närmare och en ovanlig vänskap uppstår, en vänskap som ska förändra båda deras liv för alltid. En bok som gör läsaren varm om hjärtat och något tårögd.

Bok 5

"Hästpojkarna" av Johan Ehn

Anton har precis tagit studenten och jobbar inom hemtjänsten. En av dem han besöker är Alexander Kovac, en snart hundraårig man som inte pratar och som vägrar lämna sitt kök. Under ett arbetspass upptäcker Anton att gubben svarar honom genom att stöta med käppen i golvet. Anton och Alexander börjar kommunicera, och en dag hittar Anton foton på hästar och cirkusartister, tillsammans med ett brev från Gestapo. Vad har den gamle mannen levt för liv?

I tjugotalets Tjeckoslovakien växer två pojkar upp på ett barnhem. När den ena behandlas illa, rymmer de och får jobb på en cirkus där de utför de mest häpnadsväckande konster på hästryggen. Tillsammans med cirkusen tar de sig till Berlin och den mytomspunna klubben Eldorado. Samtidigt som pojkarna börjar förstå vad de egentligen betyder för varandra, tar nazisterna makten i Tyskland.

Bok 6

"Låt vargarna komma" av Carol Rifka Brunt

New York, 1987. Det finns bara en person som förstår den 14 år gamla June Elbus, och det är hennes morbror, konstnären Finn Weiss. När Finn blir en av de alldeles för unga män som dör i aids blir June helt ensam i världen. Föräldrarna har fullt upp med sina jobb och storasyster Greta har glidit längre och längre bort. En dag blir Jules kontaktad av Toby, den mystiske främlingen från begravningen, han som mamma kallar Finns ”specielle vän”, men vägrar säga något mer om. June och Toby utvecklar en oväntad av omvälvande vänskap, och hemligheter avslöjas som får June att tvivla på allt hon dittills sett som sanning.

Bok 7

"Sommarboken" av Tove Jansson

Bok 8

Min mormor hälsar och säger förlåt av Fredrik Backman

Mormor är sjuåriga Elsas bästa vän. Hennes enda, faktiskt. Folk säger att hon är annorlunda. Galen. Men mormor har ett hemligt språk och ett eget kungarike, ”Miamas”, och där är allt annorlunda. Det är dit mormor tar med Elsa när Elsas föräldrar skiljer sig och när Elsa blir slagen i skolan för att hon inte är som alla andra sjuåringar. Miamas är deras frizon, tills mormor en dag blir sjuk och får veta att hon är döende. Som ett sista äventyr ger hon då Elsa en serie brev som leder Elsa till en trappuppgång fylld av militanta bostadsrättsivrare, fanatiska kaffedrickare, kamphundar, monster, fyllon och helt vanliga kärringar.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!