Böckerna för dig som slukat serien Wednesday
Boktips

Böckerna för dig som slukat serien Wednesday

Alla pratar om Wednesday - Netflix nya succéserie som är en spinoff på Familjen Addams och kretsar kring dottern med samma namn. Har du redan slukat alla avsnitt? Här är tio böcker för dig.

Av: Linnea Ivares
Fotograf: Netflix
Publicerad: 05 december 2022

Alla pratar om Wednesday - Netflix nya succéserie som är en spinoff på Familjen Addams och kretsar kring dottern med samma namn. Har du redan slukat alla avsnitt? Här är tio böcker för dig.

Bok 1

Syskonen Baudelaires olycksaliga liv av Lemony Snicket

Om du har valt den här boken i hopp om att få läsa en trevlig berättelse, måste vi tyvärr meddela att du har valt helt fel! Syskonen Baudelaires, Violet, Klaus och Sonny verkar, likt magneter, dra till sig obehagliga händelser. Bara i denna första bok ställs de tre syskonen Baudelaire inför en girig och motbjudande skurk, kliande kläder, en fasansfull eldsvåda, en elak sammansvärjning med planer för att stjäla deras pengar och kall gröt till frukost.

Bok 2

Atlas. De utvalda av Olivie Blake

Medlemmarna i Alexandrinska består av världens främsta magiker. Tillsammans skyddar och bevarar de kunskap som historiens största civilisationer lämnat efter sig – hemlig och farlig kunskap som anses gått förlorad. En gång vart tionde år väljer den mystiske Atlas Blakely ut sex begåvade unga magiker som kommer tillbringa ett år tillsammans medan prövningar pågår. De som överlever belönas med makt, rikedom och prestige bortom sina vildaste fantasier.

Bok 3

Miss Peregrines hem för besynnerliga barn av Ransom Riggs

En ödslig ö. Ett övergivet barnhem. Och en samling märkliga fotografier. Skrönorna om barnen med märkliga förmågor är bedrägliga minnen från Jacobs farfars barndom, och samlingen med sepiatonade fotografier är såklart bara ett av farfars alla påhitt. Men omständigheterna kring farfaderns död tar Jacob till en avlägsen ö utanför Wales kust och till de fallfärdiga ruinerna av Miss Peregrines hem för underliga barn.

Bok 4

Carrie av Stephen King

Storpocket
Köp boken

Carrie är udda och har mobbats hela sin skoltid. Men det ingen vet är att hon har dolda krafter: genom att koncentrera sig kan hon få speglar att spricka och dörrar att låsa sig. På skolans avslutningsbal utsätts Carrie för ett hänsynslöst skämt och i sin förtvivlan kan hon inte längre tygla sina krafter. De släpps nu fria med full styrka och resultatet blir förödande.

Bok 5

Tvillingarna Thornthwaites testamente av Gareth P. Jones och Adam Stower

Tvillingarna Thornthwaite är inte som andra 13-åringar. Till att börja med är de enda arvtagarna till en enorm förmögenhet och bor i ett jättestort, mörkt slott med märkliga tjänare. Men det som verkligen gör dem annorlunda är deras ständiga försök att ha ihjäl varandra, något som tvillingarna gör lika självklart som andra syskon leker med varandra. Det är bara det att det är mycket jobbigare att försöka döda sin tvilling … och olagligt är det också!

Boken är slut hos bokhandlare men kan finnas på bibliotek eller antikvariat.

Bok 6

Det nionde sällskapet av Leigh Bardugo

Som enda överlevande efter ett blodigt morddrama, får Alex vid sjukhussängen plötsligt en andra chans: Att börja studera vid Yale, med alla avgifter betalda. När Alex anländer till skolan får hon i uppgift att bli övervakare av universitetets åtta hemliga sällskap och tanken är att Alex ska bli upplärd av sin handledare, Darlington. Men när en ung kvinna hittas död på universitetsområdet har Darlington försvunnit i ett mörkt hål, och Alex står ensam kvar.

Bok 7

Nattens cirkus av Erin Morgenstern

Cirkusen anländer utan förvarning. Plötsligt är den bara där, på en plats där den inte fanns i går. Inne i dessa svart- och vitrandiga tält döljer sig en helt unik upplevelse, en fest för sinnena. Men bakom rökridåerna och speglarna pågår en tävling – en kraftmätning mellan två unga magiker som sedan barndomen tränats i att använda sina illusionskrafter för att överträffa varandra. Vad spelarna inte vet är att detta spel är en duell intill döden och att cirkusen är skådeplatsen för ett slag som utkämpas mellan fantasins och viljans krafter.

Boken är slut hos bokhandlare men kan finnas på bibliotek eller antikvariat.

Bok 8

Ivy Pocket av Caleb Krisp

Ivy Pocket är en vandrande katastrof som gång på gång väcker ilska och frustration hos de snobbiga aristokrater hon arbetar för. Men bilden som vår hjältinna har av sig själv är en helt annan. Ivy är övertygad om att hon är allmänt underbar, fullkomligt charmerande och extremt begåvad. Läs om hennes häpnadsväckande äventyr, fullt av skurkar, galenskap och missförstånd.

Bok 9

Hasselskogen av Melissa Albert

Alice och hennes mamma har alltid varit förföljda av otur och diverse problem. Och när hennes mormor dör ensam i sitt stora hus Hasselskogen blir tillvaron ännu värre för Alice – för nu blir hennes mamma plötsligt bortrövad av en figur från den grymma och övernaturliga värld där mormoderns otäcka sagor utspelar sig. Alice enda ledtråd är ett meddelande på en lapp som mormorn efterlämnat, en lapp med orden: »Håll dig borta från Hasselskogen«.

Bok 10

Caraval av Stephanie Garber

På håll har Scarlett Dragna beundrat och fascinerats av Caraval – det årliga uppträdandet där åskådarna deltar i ett dödligt spel för att lista ut vad som är verkligt och vad som är fantasi. Men när inbjudan till slut kommer lyckas hennes syster Tella lura med Scarlett till spelet. Där får hon lära sig att allt som sker under Caraval är på låtsas men snart är hon indragen i ett högst verkligt spel på liv och död.

En sida till? Fortsätt läs!