Finska krigsbarn som anländer till Sverige. Foto: Hjälpkommittén för Finlands barn Böckerna som lär dig mer om Finlands historia
Boktips

Böckerna som lär dig mer om Finlands historia

När Finland fyllde 100 uppmärksammades landet runt om i världen. Men oavsett om det är jubileumsår eller inte så finns det många anledningar att rikta blicken mot vårt grannland som har en så annorlunda historia än den svenska. Här är tio böcker som på olika sätt berör Finlands historia.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Hjälpkommittén för Finlands barn / Shutterstock
Publicerad: 23 oktober 2023

När Finland fyllde 100 uppmärksammades landet runt om i världen. Men oavsett om det är jubileumsår eller inte så finns det många anledningar att rikta blicken mot vårt grannland som har en så annorlunda historia än den svenska. Här är tio böcker som på olika sätt berör Finlands historia.

Bok 1

Innan fåglarna vänder åter av Merja Mäki

Det är februari år 1940 i finska Karelen. Alli har två önskningar, att undkomma kriget och få fortsätta leva som fiskare, precis som hennes far. Men livet tar inte hänsyn till hennes önskningar. Stora delar av Karelen tillfaller under det finska vinterkriget Sovjetunionen, Alli tvingas lämna sitt hem och fly västerut. I Österbotten väntar fler svåra prövningar, stora kulturella skillnader och vardagen på militärsjukhuset får Alli att börja leva sitt liv på ett helt nytt sätt. 

Översättare: Mattias Huss

Bok 2

Skymning 41 av Kjell Westö

Inbunden
Köp boken

Vi befinner oss i början av vinterkriget 1940. Molly är skådespelare men anar att hennes karriär håller på att gå i stå under hennes turné i Sverige. Journalisten Henry har som uppdrag att skildra striderna, men anser att nationens framtid är viktigare än sanningen. Efter freden i mars 1940 försöker paret lappa ihop sin trasiga relation, men ett nytt krig väntar vid horisonten. Skymning 41 är en kärleksroman om hur krig färgar relationer, hur allt är skört och osäkert i skymningsljuset.

Läs mer: Kjell Westö: ”Vi, Finland, är den där humlan som flyger fast den inte borde kunna”

Bok 3

Älven av Rosa Liksom

Inbunden
Köp boken

Rosa Liksom nya roman är en historisk skildring av en undanskymd händelse –  evakueringen av den finska Tornedalens befolkning och de svenska flyktinglägren under andra världskrigets slutskede.

Lapplandskriget 1944. En flicka vars familj drabbats av kriget, tillsammans med en piga, själv evakuerad från Karelen, och granngårdens kopiga och en liten pojke tillsammans med alla deras ägodelar traskar på det krigshärjade finska Lappland, för att komma i säkerhet på andra sidan vattnet. Deras resa är fylld med faror; oväder, hunger kyla och människor och djur som försöker fly kriget. Älven skildrar människans natur på ett tidlöst sätt som är relevant för oss idag.

Bok 4

En livslång hemlighet av Gunilla Boëthius

Genom ett DNA-test får Gunilla Boëthius plötsligt en ny pappa, vid 73 års ålder. Hennes biologiske far visar sig vara den finske generalen Paavo Talvela och inte den välkände debattören och RFSU-ordföranden Carl Gustaf Boëthius som hon alltid kallat för pappa. En livslång hemlighet är en uppgörelse med Gunillas idag avlidna föräldrar och deras hemlighet. Det är en bok om försoning och lögner men även en skarp och känslosam berättelse.

Bok 5

Sörjen som blev av Anna Takanen

”Det tar fyra generationer innan ett krig går ur en familj. Jag är den tredje generationen”. Det säger skådespelaren och regissören Anna Takanen  som debuterar med Sörjen som blev. Hennes bok handlar om hur det är att vara barn till ett krigsbarn – och hon gestaltar det genom att berätta hennes pappas historia och om hur kriget kastat sin skugga över flera generationer.

Läs mer: Anna Takanen: ”En bok för alla som haft svårt att bearbeta förluster i sin familj”

Bok 6

Blod är tunnare än vatten av Jörn Donner

Förra året kom Jörn Donners dokumentärroman Blod är tunnare än vatten om det blodiga 1918. Det är en bok om livet i efterdyningarna av kriget, men också en kärleksberättelse. En ung man tar sig över gränsen för att återfinna sitt hus på Karelska näset, men i huset bor sedan en tid en kvinna som heter Anna.

Bok 7

Okänd soldat av Väinö Linna

”Jag ville väcka avsky mot det våld som springer ur det meningslösa kriget”. Så ska Väino Linna ha sagt om sin bok Okänd soldat som kom ut för 65 år sedan. Klassikern skildrar en kulsprutepluton under det finska fortsättningskriget 1941-1944, och är delvis baserad av författarens egna erfarenheter. För två år sedan kom en ny filmatisering av Linnas bok.

Bok 8

När Finland var Sverige av Herman Lindqvist

I den här boken skriver författaren och historikern Herman Lindqvist om de nära 700 år som Finland var en del av Sverige. Under perioden fick Finland städer, skolor, grundlagar och konstitution och när Finland blev ryskt storfurstendöme fortsatte det att utvecklas på sin svenska grund. I När Finland var svenskt fyller Herman Lindqvist ut hålet i svenskarnas kunskap om den långa gemenskapen med grannlandet.

Bok 9

Stalins kossor av Sofi Oksanen

I debutromanen Stalins kossor från 2007 skildrar den finländska författaren Sofi Oksanens tre generationer kvinnor. Det är Anna som kämpar med ätstörningar och hennes mamma Katariina som är från Estland och som tidigt lär sin dotter att förneka sin påbrå. Vi får även ta del av mormodern Sofias liv i det kommunistiska Estland.

Bok 10

Där vägarna möts av Tommi Kinnunen

Tommi Kinnunens debutroman Där vägarna möts skildrar Finlands 1900-talshistoria genom tre generationer kvinnor. Det handlar om barnmorskan Maria, hennes dotter Lahja som inte vill leva sin mammas liv och Lahjas svärdotter Kaarina som nystar upp vad de tidigare generationerna tigit ihjäl. Den uppmärksammande släktkrönikan börjar och slutar i nuet.

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

Läs mer