16 finländska författare alla måste läsa
Boktips

16 finländska författare alla måste läsa

Det finns många anledningar att älska vårt grannland i öst – till exempel skogarna, humorn och inte minst fantastisk litteratur! Här tipsar vi om 16 favoriter. Läs om eller upptäck en ny författare på listan!

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Shutterstock
Publicerad: 20 september 2022

Det finns många anledningar att älska vårt grannland i öst – till exempel skogarna, humorn och inte minst fantastisk litteratur! Här tipsar vi om 16 favoriter. Läs om eller upptäck en ny författare på listan!

Kjell Westö

Foto: Thron Ullberg

Foto: Thron Ullberg

Noveller, prosa, poesi och romaner. Kjell Westös omfattande produktion har gjort honom till en av Finlands absolut främsta författare. Mest känd är han för sina episka Helsingforsskildringar. Han är senast aktuell med den biografiska romanen Åren som han skrivit tillsammans med sin bror Mårten Westö och handlar om deras uppväxt, tonår och liv som författare.

Köp Åren här.

Läs mer: Läs och lyssna – Kjell Westös egna låtlistor till romanen Tritonus

Karin Erlandsson

Foto: Marcus Boman

Foto: Marcus Boman

Karin Erlandsson har tidigare arbetat som kulturredaktör på tidningen Nya Åland. Idag är hon en välkänd och omtyckt författare. Hon har vunnit ärofyllda priser som Nordiska rådets litteraturpris, Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris och Runeberg junior-priset.

Hon är senast aktuell med den skönlitterära boken Hem som utspelar sig på Åland. Denna gång är det barnen och kvinnornas historier som återberättas. Som läsare får vi ta del av olika människors livsöden där viktiga händelser i Ålands historia berättas där hemmet står i fokus.

Köp Hem här.

Läs mer: Läs unika krönikan av författaren bakom hyllade ”Hem”.

Antti Tuomainen

Foto: Ville Juurikkala

Foto: Ville Juurikkala

Han har kallats kungen av svart komedi och är en av Finlands mest hyllade deckarförfattare. Nu är Antti Tuomainen aktuell med en ny bok på svenska. I Älgparadoxen, som är både en thriller och komedi, får vi åter igen träffa försäkringstjänstemannen Henri Koskinen. Henri vill förnya parken med den legendariska attraktionen Älghoppet, som han hoppas kan dra horder med barn till parken. Men planerna utmanas när en man från det förflutna dyker upp, bergochdalbanan översvämmas av mjukglass och de anställda går ut i strejk.

Översättare: Emil Johansson

Köp Älgparadoxen här.
Lyssna på Älgparadoxen här.

Mia Kankimäki

Foto: Tommi Tuomi 2013

Foto: Tommi Tuomi 2013

Mia Kankimäki har skrivit två böcker där hon blandar reseberättelse, memoar, biografi och kvinnohistoria – och båda har blivit storsäljare. Hon arbetare tidigare på bokförlag men slutade 2010 för att resa till Japan och skriva det som blev hennes första bok: Things That Make One’s Heart Beat Faster. Det är en berättelse om Sei Shonagon, en japansk adelskvinna som levde för tusen år sedan. Hon är Sverigeaktuell med sin andra bok Kvinnor jag tänker på om natten där författaren går i historiska kvinnors fotspår och reser bland annat till Tanzania, Japan och Florens.

Översättare: Camilla Frostell

Köp Kvinnor jag tänker på om natten här.

Katja Kettu

Foto: Ofer Amir, WSOY Press International

Foto: Ofer Amir, WSOY Press International

Katja Kettu, (född 1978) är uppvuxen i Rovaniemi finska Lappland. Hon bor och arbetar idag i London, Tallinn och Helsingfors. Hon har utgivit sex romaner, varav Barnmorskan (på svenska 2013) både filmatiserades och belönades med Runebergspriset 2012. Hon är senast aktuell med Rose är borta, en berättelse om finska migranter och amerikansk ursprungsbefolkning. Hon är en mästare på att ge kvinnorna sin rättmätiga plats i historien.

Översättare: Marjut Hökfelt

Köp Rose är borta här.

Max Seeck

Foto: Mikko Rasila

Foto: Mikko Rasila

Max Seeck, född 1985 och bosatt i Helsingfors, har seglat upp som en av Finlands största spänningsförfattare. Med Den trogne läsaren, en rafflande thriller som utspelar sig i Helsingfors, introducerades han på den svenska marknaden i fjol. Nu kommer en ny bok av deckarstjärnan. I Ondskans nätverk försvinner Finlands mest framgångsrika influerare efter ett releaseparty i Helsingfors.

Översättare: Bo Samuelsson

Köp Ondskans nätverk här.
Lyssna på Ondskans nätverk här.

Läs mer: Finska deckarstjärnan: ”Ville skriva något som jag själv hade blivit skrämd av”

Sofi Oksanen

Foto: Toni Härkönen

Foto: Toni Härkönen

Skarpt intelligent. Litterärt briljant. Sofi Oksanen (född 1977) är av de främsta i Norden. Författaren är uppvuxen i Jyväskylä i Finland med en estnisk mor och en finsk far och fick sitt stora genombrott med debutromanen Stalins kossor. 2010 kom romanen Utrensning, en bok som hon tilldelades Nordiska rådets litteraturpris för. Sofi Oksanen är senast aktuell med Hundparken, en berättelse där ett girigt Helsingfors och ett korrupt Ukraina möts i en berättelse om två kvinnor som bär på livsöden sammanflätade av kärlek, lojalitet och svikna förtroenden.

Översättare: Janina Orlov

Köp Hundparken här.

Monika Fagerholm

Foto: Thron Ullberg

Foto: Thron Ullberg

Det började 1994 med Underbara kvinnor vid vatten. Sedan dess har vi förtrollats av Monika Fagerholms (född  1961) språk – rytmiskt, nästan musikaliskt. Den senaste romanen Vem dödade Bambi? är inget undantag. Monika Fagerholm är en mästare på att långsamt bygga upp en mångbottnad helhet.

”Och dörren stängs i huset, och växter växer kring det, klängväxter som i en saga (det är en bild): Mor och son i huset, i tidlöshet, man kan studera den, se den stumheten, hur den ekar mot en om man till exempel står där på andra sidan vattnet.
Det stilla huset, de mörka fönstren. Mor och son.”
Ur Vem dödade Bambi?

Köp Vem dödade Bambi? här.
Lyssna på boken Vem dödade Bambi? här.

Saara Turunen

Foto: Carl Bergman

Foto: Carl Bergman

Finska Sara Turunen är förutom romanförfattare även en internationellt erkänd regissör och manusförfattare. Hon är senast aktuell med sin andra bok Sidopersonen där hon skriver om ett år i en romandebuterande författares liv. Det handlar om längtan och konstnärskap och om en huvudperson som ofta känner sig som en sidoperson både i samhället och litteraturen.

”Jag ville skriva om vad det innebär att vara en kvinnlig artist på 2000-talet. Om man kan respektera och uppskatta sin val, trots att det enda man har är en madrass på golvet och bara en uppsättning köksporslin. Jag vill synliggöra olikheter och orättvisor som ofta stannar i det fördolda.”

– Saara Turunen i en intervju med Selma Stories

Översättare: Malin Kivelä

Köp Sidopersonen här.

Märta Tikkanen

Foto: Cata Portin

Foto: Cata Portin

Märta Tikkanen (född 1935) skriver om ojämlikhet, om att nästan stupa under allt ansvar, om längtan efter frigörelse och självförverkligande på ett sätt att hon alltid förblir aktuell. Hon fick tidigt en viktig roll för kvinnorörelsen i hela Norden.

”Överallt sökte jag dej
som fanns överallt
i min värld

Jag försökte göra om
min värld
så den skulle passa dej
sökte dej överallt

men den jag äntligen fann
var mej”
Ur Århundradets kärlekssaga

Köp böckerna här.
Lyssna på böckerna här.

Elmer Diktonius

Foto: Wikimedia commons

Foto: Wikimedia commons

Klartänkt, snabba blixtar av verklighet, starkt bildspråk. Elmer Diktonius (1896-1961) var under 1920-talet banbrytande för den nya svenskspråkiga dikten såväl i Finland som i Sverige.

”Jag vill gå mellan rågen
som vaggar för vinden
med blytunga ax
jag vill ligga i gräset
och stirra mot himlen
som djupblå sig välver
med svalor som glida
jag vill luta mitt öra
mot solvarma jorden
och lyssna till röster
som viska ur mullen:
allt lever allt lever
allt blir och allt blir

och du blir vad allt blir
när det dör:
ett vaggande rågax
en glidande svala
en bit utav mullen
som suckar och viskar.
Och jag stirrar mot himlen
och svalor som glida
och känner jag redan är
vad jag skall bliva:
en del av det hela.”

Edith Södergran

16 finländska författare alla måste läsa

Edith Södergran (1892-1923) räknas till de mest banbrytande modernisterna även i världen. Hennes trotsiga livskänsla och den lidelsefulla elden i dikterna fortsätter oupphörligt att fängsla nya generationer.

”Av hela vår soliga värld
önskar jag blott en trädgårdssoffa
där en katt solar sig…
Där skulle jag sitta
med ett brev i barmen,
ett enda litet brev.
Så ser min dröm ut…”

Ur Samlade dikter

Köp Samlade dikter här.

Väinö Linna

Foto: Wikimedia commons

Foto: Wikimedia commons

Många kallar Vainö Linnas (1920-1992) svit Under polstjärnan för ett nationalepos. Innan dess skrev han Okänd soldat, också den en av Finlands absolut mest kända böcker som handlar om en kulspruteplutons öden under fortsättningskriget 1941-44.

”Gud är som var och en vet allsmäktig, allvetande och fjärrsynt i sin vishet. Sålunda hade han en gång i tiden låtit en skogseld bränna ner tiotals hektar kronoskog på en sandmo nära staden Joensuu. Sina vanor trogna lade människorna manken till för att hindra honom i hans uppsåt, men orubbligt svedde han av ett så stort område som han ansåg behöva för sina framtida göromål.”
Ur Okänd soldat

Köp böckerna här.

Bo Carpelan

Foto: Charlotta Boucht

Foto: Charlotta Boucht

Bo Carpelan (1926-2011) – den finlandssvenska lyrikens mästare när det gäller subtilt uttryckssätt, och direkt språk. Han är även en känslig, empatisk författare av barn- och ungdomsböcker.

”Slöt han ögonen började han gå genom en mörk skog. Där var björkstammar som lyste vita mot det mörka. I skogen låg en tjärn med glänsande svart vatte. Om han sträckte sig fram kunde han gripa stjälkarna på de vita näckrosorna som svävade där. Men han fick inte upp de,, de drog honom nedåt. Han skulle drunkna. Han slog med armarna, fick lakanet från ansiktet. Himlen hade börjat ljusna. Regnet hade upphört.”

Ur Barndom

Köp böckerna här.

Tove Jansson

Foto: Bonnier Carlsen

Foto: Bonnier Carlsen

Få ord kan beskriva Tove Janssons (1914-2001) livsverk som konstnär, författare och serietecknare. Att hon är en av världens mest kända finländare står helt klart. Och i hennes ord kan alla hitta tröst, igenkänning, glädje, sorg. Helt enkelt livet.

”Vägen hem var mycket lång och ingen har jag mött,
nu blir kvällarna kyliga och sena.
Kom trösta mig en smula, för nu är jag ganska trött,
och med ens så förfärligt allena.
Jag märkte aldrig förut, att mörkret är så stort,
går och tänker på allt det där man borde.
Det finns så mycket saker jag skulle sagt och gjort
och det är så väldigt lite jag gjorde.”

Ur Höstvisa

Köp böckerna här.
Lyssna på böckerna här.

Arto Paasilinna

Foto: Brombergs

Foto: Brombergs

Med sina varma, underfundiga och sanslösa skrönor har Arto Paasilinna (1942-2018)  lockat till många skratt och blivit omåttligt populär, både i sitt hemland och utomlands.

”Finnarnas mäktigaste fiende är svårmodet, dysterheten, den bottenlösa apatin. Tungsinnet hänger ständigt över det arma folket och har under årtusendenas lopp lagt alla finnar under sig så att folksjälen har blivit melankolisk och allvarstyngd. Bedrövelsens grepp är så stadigt att många finnar ser döden som den enda räddningen. Svartsynen är en betydligt besvärligare fiende än ryssen.”

Ur Kollektivt självmord

Köp böckerna här.
Lyssna på böckerna här.

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!