Älskade du
Böckerna

Älskade du "Normala människor"? – här är böckerna för dig

Plötsligt var det som om alla pratade om "Normala människor" – den hyllade tv-serien som är baserad på Sally Rooneys succéroman. För den som varken kunde sluta kolla eller läsa har vi listat några böcker som på olika sätt påminner om den irländska författarens stora kärleksroman.

Av: Linda Fritiofsson
Fotograf: Jonny Davies
Publicerad: 03 juni 2020

Plötsligt var det som om alla pratade om "Normala människor" – den hyllade tv-serien som är baserad på Sally Rooneys succéroman. För den som varken kunde sluta kolla eller läsa har vi listat några böcker som på olika sätt påminner om den irländska författarens stora kärleksroman.

”En modern Jane Austen” och ”Irlands Lena Dunham”. Sally Rooney har kallats för den första stora millenialförfattaren och har trots att hon ännu inte fyllt 30 hunnit ge ut två hyllade romaner. Debuten Samtal med vänner från 2017 fick ett stort genomslag, och när irländskans andra roman Normala människor kom lät hyllningskören inte vänta på sig. Times kallade den för det årets bästa roman och The Guardian menade att det här var en framtida klassiker.

Normala människor är en generationsroman om kärlek, klass och kön och boken blev en läsarfavorit även här i Sverige. I vår hade Rooneys kärlekshistoria premiär i rutan och serien med Daisy Edgar-Jones och Paul Mescal i huvudrollerna blev en riktig tv-snackis. Serien, som fått fina recensioner och slagit tittarrekord på BBC, skildrar precis som boken en fram-och-tillbaka-relation mellan Marianne och Connell som växer upp i samma småstad. Marianne kommer från en rik familj och är utstött i skolan, medan Connell är klassens populära fotbollskille som är son till en ensamstående städerska. I hemlighet inleder de en relation och när de efter highschool sedan hamnar på universitet i Dublin är rollerna omvända. Nu är det Marianne som har status och massa vänner medan Connell är vilsen och inte hittar sin plats.

Att filmatisera en hyllad roman är ett vanskligt uppdrag. Men i det här fallet verkar det som om de flesta som älskade boken också gör det med tv-serien. Om Normala människor var din grej gillar du förhoppningsvis även böckerna på den här listan!

 

1. Samtal med vänner av Sally Rooney

Älskade du ”Normala människor”? – här är böckerna för dig

Den som älskade Normala människor och ännu inte läst författarens debutroman bör förstås göra det. Med Samtal med vänner uppdaterar Sally Rooney den traditionella kärleksromanen, och boken gjorde succé när det först gavs ut på Irland och i Storbritannien. Boken huvudperson heter Frances och gör praktik hos en litterär agent i Dublin. Bobbi är hennes vackra ex-flickvän som nu bara är vän, och på en poesikväll träffar de två ett gift par. Melissa är fotograf och Nick skådespelare. Frances och den betydligt äldre Nick börjar ragga på varandra, och det som först är en oskyldig flirt utvecklas snart till en djupare relation.

Köp boken här.

Lyssna på boken här.

2. Exciting times av Naoise Dolan

Älskade du ”Normala människor”? – här är böckerna för dig

Naoise Dolan, Irlands nya författarstjärna, har kallats för den nya Sally Rooney. Hennes debut har fått stor uppmärksamhet i Storbritannien och vi längtar tills boken kommer på svenska i oktober. Romanen handlar om tjugoåriga Ava som lämnat Irland för Hong Kong. Där bor hon tillsammans med några roomies i en sunkig Airbnb-lägenhet medan hon på dagarna undervisar barn i engelska som andraspråk. Hon umgås med Julian som arbetar inom bankvärlden. Det är alltid han som betalar och han lånar generöst ut sina kreditkort. Men när hon frågar om han älskar henne, kan han inte säga mer än ”Jag gillar dig mycket”. När Julian åker iväg på jobb träffar hon juristen Edith och deras möten blir snart något Ava börjar se fram emot.

Köp boken här.

PS. Boken kommer på svenska i oktober!

3. Emma av Jane Austen

Älskade du ”Normala människor”? – här är böckerna för dig

Sally Rooney har kallats för en nutida Jane Austen, bland annat för att hon skildrar hur mänskliga relationer påverkas av socialekonomiska aspekter. Och även om hennes böcker är väldigt samtida så är Normala människor samtidigt en mycket tidlös kärlekshistoria.

Emma från 1815 anses av många vara Jane Austen främsta roman.  Det är både en komedi och kärlekshistoria och handlar om överklassflickan Emma som försöker para ihop sin väninna med byns unge kyrkoherde. Han blir i sin tur intresserad av Emma, men det är Emmas betydligt äldre granne och mentor, Mr Knightley, som väcker hennes kärlek. Ska de få varandra? Och vad ska Emmas bortskämde och dominerande far ta sig för om hon gifter sig?

Köp boken här.

5. En dag av David Nicholls

Älskade du ”Normala människor”? – här är böckerna för dig

Liksom Normala människor skildrar även David Nicholls romantiska komedi En dag hur en person kan förändra en annan människas liv. Emma och Dexter tillbringar en natt tillsammans efter examen på universitetet 1988. Boken följer dem sedan i 20 år och handlar om var de befinner sig i sina liv varje år den 15 juli. En både rolig och sorglig bästsäljare som har filmatiseras med Anne Hathaway och Jim Sturgess i huvudrollerna.

Köp boken här.

6. Den hemliga historien av Donna Tartt

Älskade du ”Normala människor”? – här är böckerna för dig

En annan riktigt bra roman i universitetsmiljö är Donna Tartts nu nästintill kultförklarade bok Den hemliga historien från 1992. Handlingen kretsar runt Richard Papen, som börjar på college och accepteras av skolans innersta intellektuella krets. De är människorna han vill vara med, som han fascineras av, men han inser snabbt att de inte bara är kultiverade och spännande – något som han själv gärna velat vara – utan att de ägnar sig åt mycket mer än vanligt collegeliv. Dessa sex ungdomar testar målmedvetet och dekadent alkohol, droger och ritualer i sann dionysisk anda men deras lekar går snabbt för långt och någon måste ta skulden.

Köp boken här.

7. Call me by your name av André Aciman

Älskade du ”Normala människor”? – här är böckerna för dig

En annan oförglömlig berättelse om ung kärlek är André Acimans Call me by your name. Det är en roman (och film) om den första stora kärleken och en sommar man aldrig glömmer. Elio, 17, bor med sina föräldrar i ett stort hus i Toscana. Hans pappa är forskare i lingvistik och varje sommar tar han dit en doktorand några veckor. Den här gången är det Oliver, en 30-årig amerikan, som kommer till huset. Elio stör sig först på honom, men attraktionen mellan dem växer och en laddad kärleksaffär inleds.

Köp boken här.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Jag accepterar villkoren.

En sida till? Fortsätt läs!