Älskade du
Boktips

Älskade du "Normala människor"? – här är böckerna för dig

Plötsligt var det som om alla pratade om "Normala människor" – den hyllade tv-serien som är baserad på Sally Rooneys succéroman. För den som varken kunde sluta kolla eller läsa har vi listat några böcker som på olika sätt påminner om den irländska författarens stora kärleksroman.

Av: SelmaStories
Fotograf: Patrick Bolger
Publicerad: 06 september 2021

Plötsligt var det som om alla pratade om "Normala människor" – den hyllade tv-serien som är baserad på Sally Rooneys succéroman. För den som varken kunde sluta kolla eller läsa har vi listat några böcker som på olika sätt påminner om den irländska författarens stora kärleksroman.

”En modern Jane Austen” och ”Irlands Lena Dunham”. Sally Rooney har kallats för den första stora millenialförfattaren och har trots att hon ännu inte fyllt 30 hunnit ge ut två hyllade romaner. Debuten Samtal med vänner från 2017 fick ett stort genomslag, och när irländskans andra roman Normala människor kom lät hyllningskören inte vänta på sig. Times kallade den för det årets bästa roman och The Guardian menade att det här var en framtida klassiker.

Normala människor är en generationsroman om kärlek, klass och kön och boken blev en läsarfavorit även här i Sverige. I fjol hade Rooneys kärlekshistoria premiär i rutan och serien med Daisy Edgar-Jones och Paul Mescal i huvudrollerna blev en riktig tv-snackis. Serien, som fått fina recensioner och slagit tittarrekord på BBC, skildrar precis som boken en fram-och-tillbaka-relation mellan Marianne och Connell som växer upp i samma småstad. Marianne kommer från en rik familj och är utstött i skolan, medan Connell är klassens populära fotbollskille som är son till en ensamstående städerska. I hemlighet inleder de en relation och när de efter highschool sedan hamnar på universitet i Dublin är rollerna omvända. Nu är det Marianne som har status och massa vänner medan Connell är vilsen och inte hittar sin plats.

Att filmatisera en hyllad roman är ett vanskligt uppdrag. Men i det här fallet verkar det som om de flesta som älskade boken också gör det med tv-serien. Om Normala människor var din grej gillar du förhoppningsvis även böckerna på den här listan!

1. Vår bästa tid av Kiley Reid

Älskade du ”Normala människor”? – här är böckerna för dig

Kiley Reids bästsäljare till debutroman nominerades till Booker prize 2020. Den handlar om Emira som ställer upp för familjen där hon brukar sitta barnvakt en sen kväll. Men i mataffären konfronteras hon av en säkerhetsvakt som anklagar henne för kidnappning. Händelsen, där en ung svart kvinna med ett blont barn omringas, fastnar på film. Incidenten blir startskottet för en kedja av händelser som vänder upp och ner på allt de tror att de vet om sig själva – och varandra. Vår bästa tid som nu kommer på svenska är en samtidssatir om klass, rasism och privilegier.

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

Läs mer: 10 intressanta debutromaner att upptäcka i vår

2. Edith och Julian av Naoise Dolan

Älskade du ”Normala människor”? – här är böckerna för dig

Naoise Dolan har jämförts med Sally Rooney och behandlar även hon ämnen som kärlek, klass, sex och relationer på ett modernt och smart sätt. Edith och Julian handlar om den drygt 20-åriga irländskan Ava som bor i Hongkong. Där delar hon en Airbnb-lägenhet med ett par jämnåriga och undervisar i engelska som andraspråk för låg- och mellanstadiebarn. Och så umgås hon med Julian som arbetar i bankvärlden. Ibland föreslår han att hon sover över i gästrummet i hans fräscha och anonymt inredda lägenhet. När de äter är det alltid Julian som betalar, och han lånar dessutom ut sitt kreditkort till Ava. Men när hon frågar om han älskar henne, kan han inte säga mer än ”Jag gillar dig mycket”. När Julian lämnar stan lär Ava känna juristen Edith, och deras möten blir något som Ava ser fram emot.

Köp boken här.

3. Vackra värld, var är du av Sally Rooney

Älskade du ”Normala människor”? – här är böckerna för dig

Sally Rooneys nya såklart!  Hennes tredje roman Vackra värld, var är du, handlar om Alice, en ung och firad romanförfattare. Hon träffar lagerarbetaren Felix på Tinder och bjuder med honom på en resa till Rom. Samtidigt befinner sig Alice bästa vän Eileen i Dublin. Hon gör sitt bästa för att komma över sitt ex och söker upp barndomsvännen Simon. Alice och Eileen värderar sin vänskap högt, men en spricka har uppstått mellan dem.

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

4. Emma av Jane Austen

Älskade du ”Normala människor”? – här är böckerna för dig

Sally Rooney har kallats för en nutida Jane Austen, bland annat för att hon skildrar hur mänskliga relationer påverkas av socialekonomiska aspekter. Och även om hennes böcker är väldigt samtida så är Normala människor samtidigt en mycket tidlös kärlekshistoria.

Emma från 1815 anses av många vara Jane Austen främsta roman.  Det är både en komedi och kärlekshistoria och handlar om överklassflickan Emma som försöker para ihop sin väninna med byns unge kyrkoherde. Han blir i sin tur intresserad av Emma, men det är Emmas betydligt äldre granne och mentor, Mr Knightley, som väcker hennes kärlek. Ska de få varandra? Och vad ska Emmas bortskämde och dominerande far ta sig för om hon gifter sig?

Köp boken här.

5. En dag av David Nicholls

Älskade du ”Normala människor”? – här är böckerna för dig

Liksom Normala människor skildrar även David Nicholls romantiska komedi En dag hur en person kan förändra en annan människas liv. Emma och Dexter tillbringar en natt tillsammans efter examen på universitetet 1988. Boken följer dem sedan i 20 år och handlar om var de befinner sig i sina liv varje år den 15 juli. En både rolig och sorglig bästsäljare som har filmatiseras med Anne Hathaway och Jim Sturgess i huvudrollerna.

Köp boken här.

6. Den hemliga historien av Donna Tartt

Älskade du ”Normala människor”? – här är böckerna för dig

En annan riktigt bra roman i universitetsmiljö är Donna Tartts nu nästintill kultförklarade bok Den hemliga historien från 1992. Handlingen kretsar runt Richard Papen, som börjar på college och accepteras av skolans innersta intellektuella krets. De är människorna han vill vara med, som han fascineras av, men han inser snabbt att de inte bara är kultiverade och spännande – något som han själv gärna velat vara – utan att de ägnar sig åt mycket mer än vanligt collegeliv. Dessa sex ungdomar testar målmedvetet och dekadent alkohol, droger och ritualer i sann dionysisk anda men deras lekar går snabbt för långt och någon måste ta skulden.

Köp boken här.

7. Call me by your name av André Aciman

Älskade du ”Normala människor”? – här är böckerna för dig

En annan oförglömlig berättelse om ung kärlek är André Acimans Call me by your name. Det är en roman (och film) om den första stora kärleken och en sommar man aldrig glömmer. Elio, 17, bor med sina föräldrar i ett stort hus i Toscana. Hans pappa är forskare i lingvistik och varje sommar tar han dit en doktorand några veckor. Den här gången är det Oliver, en 30-årig amerikan, som kommer till huset. Elio stör sig först på honom, men attraktionen mellan dem växer och en laddad kärleksaffär inleds.

Köp boken här.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!