Böckerna som internet tog ifrån oss
Boktips

Böckerna som internet tog ifrån oss

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 10 oktober 2018

Att internets intåg har förändrat mycket i våra liv är en underdrift, inte minst när det kommer till sådant vi tidigare tryckt på papper. Vi listar sex böcker som internet har konkurrerat ut.

Läs mer: De är litteraturens nya kvinnliga superstjärnor

1. Nationalencyklopedin

Fram till internets intåg var uppslagsverk en självklar källa till kunskap, men den svenska Nationalencyklopedin i 20 band har fått se sig besegrad av Wikipedia och Google. Ett talande exempel är att vi inför denna artikel har läst om Nationalencyklopedins historia på dess Wikipedia-sida.

Läs istället: Genen av Siddhartha Mukherjee

2. Ordlistan

Svenska Akademiens viktigaste uppgift anses av de allra flesta vara utdelandet av Nobelpriset i litteratur, men ytterligare en viktig uppgift är att med några års mellanrum ge ut Svenska Akademiens Ordlista, eller SAOL. Vi är nog få som numera äger och aktivt använder en fysisk ordlista utan använder istället valfri tjänst på internet. Svenska Akademien har dock lyckats rätt bra med att omvandla sin ordlista digitalt och finns både som sajt och app.

Läs istället: Om Bob Dylan av Sara Danius

3. Parlören

En självklar bok på resan! Supersmidigt att plugga spanska fraser på flyget och plocka upp när du ska beställa lunch. Ja, även denna bok har till stor del ersatts av olika appar.

Läs istället: Och bilen går bra? av Niklas Källner

Missa inte! 14 böcker som vi oftast rekommenderar andra att läsa

 

4. Kartboken

Kvinna står bredvid sin bil och läser kartan

Ytterligare en viktig del av resandet var kartboken — särskilt om du åkte på bilsemester. Då fanns det alltid en person som var utsedd till kartläsare och fick hålla koll på vad varenda liten väg hette. Och gud nåde den som gav felaktiga instruktioner. Idag är vi många som har sagt hejdå till tjocka kartböcker till förmån för kartappar i telefonen.

Läs istället: Viktiga kartor av Sarah Sheppard

5. Telefonkatalogen

Eniro beslutade att skrota telefonkatalogen Gula Sidorna 2013, och vi är väl få som faktiskt saknat den. Om du mot förmodan skulle ha kvar ett ex kommer här en lista på användningsområden:

Dörrstopp
Verktyg för att döda spindlar
Stöd till ett vingligt bord
Presentpapper
Tändmaterial

Foto: Shutterstock

En sida till? Fortsätt läs!