Vi bad några författare och inspiratörer om boktips – vilken bok bidrog till deras feministiska uppvaknande? Här är deras svar.
(Artikeln skrevs inför eventet ”8 mars med Clara Henry och vänner” som ägde rum just 8 mars 2018. Snart laddar vi inför 8 mars 2019 – håll utkik efter mer info!)
Clara Henry
Författare till Ja jag har mens, hurså? och programledare.
”Under det rosa täcket känns som den klassiska slag-i-magen-boken som får alla, inklusive mig själv, att ba JA! Det är de HÄR känslorna jag försökt formulera ord till i alla år! Den, Bad Feminist av Roxane Gay och How to be a Woman av Caitlin Moran har varit mina tre bästa”.
Vad ser du mest fram emot med eventet?
”Alla samtal såklart! Ser fram emot pepp och intelligenta svar och att bli lite jävla förbannad över livet och världen. Det kommer bli fantastiskt”.
Marie Björk
Aktuell med boken Vi ska ha barn som fokuserar på jämställt föräldraskap.
”Den bok och person som verkligen fick mig att sätta ner foten och definiera mig som feminist, en gång för alla, är Katarina Wennstam med boken Flickan och skulden. Sedan jag läste den har jag gjort allt för att protestera mot sexism och antifeminism, och gjort vad jag kunnat för att skapa ett mer jämställt samhälle.
När det gäller föräldraskap så finns det två böcker som har påverkat mig väldigt starkt, och som gjort att jag verkligen ansträngt mig för att försöka uppnå ett jämställt föräldraskap; Den gula tapeten av Charlotte Perkins Gilman, och Bitterfittan av Maria Sveland. Båda dessa böcker skrämde skiten ur mig, men tur var väl det, haha!”
Vad ser du mest fram emot med eventet?
”Jag tycker att det är så fantastiskt att få dela scen tillsammans med andra personer som brinner för jämställdhet. Ibland kan jag tycka att feminister får orimliga krav på sig att gällande att engagera sig och driva diverse frågor, vilket inte sällan leder till utbrändhet.
För mig vittnar en sådan här kväll om att vi är många som kämpar för en mer jämställd värld, och det är tillsammans som vi är starka och kan förändra! En person kan inte göra allt, men alla kan vi göra något!”
Amanda Lundeteg
VD för stiftelsen AllBright som jobbar för att få in fler kvinnor på ledande positioner.
”Feministiska klassiker som Under det rosa täcket och Egalias döttrar har betytt mycket. Men en relativt ny bok som betyder massa för mig är Chimamanda Ngozi Adichies bok Americanah. Boken stannar inte vid kön utan visar på hur olika maktordningar påverkar och förstärker varandra, den synliggör bland annat den sexism och rasism som kvinnor som rasifieras utsätts för. En politisk berättelse om globalisering, drömmar och kärlek som jag rekommenderar alla att läsa”.
Vad ser du mest fram emot med eventet?
”Systerskap, samtal, kärlek och pepp!”
Ida Östensson
Ordförande i jämlikhetsstiftelsen Make Equal och författare till Allt vi inte pratar om.
”När jag gick i högstadiet fick jag böckerna Under det rosa täcket av Nina Björk och antologin Fittstim av Belinda Olsson och Linda Skugge av min brors flickvän och jag började kalla mig feminist direkt. Tänk om jag vetat vad lite läsning kan göra med en persons liv.”
Vad ser du mest fram emot med eventet?
”Jag ser fram emot att få slappna av och fira alla segrar med systrar och syskon och samla kraft för alla kamper vi har kvar att ta”.
Simona Ahrnstedt
Romance-författade aktuell med Allt eller inget.
”Mitt feministiska uppvaknande har kommit rätt sent i livet. Jag tror att internet bidragit till att jag blivit mer medveten. När jag kunde läsa bloggar, artiklar och länkar om ojämlikhet, om vad det innebär att vara kvinna i en värld där mannen är norm så började jag förstå mer och mer. Hur kvinnor systematiskt tjänar mindre, förlorar mer och kämpar mot större hinder.
Mitt feministiska uppvaknande har gått jämsides med mitt engagemang mot rasism, homofobi, transfobi och på senare år mot funkofobi och kroppshat. Jag lär mig mycket av mina barn, min 18-åring utbildar mig ständigt. Och jag följer många unga starka feminister, transpersoner och rasifierade på framför allt instagram och lär mig nåt nytt varje dag. En bok som gav mig enormt mycket var Kakan Hermanssons Hela Kakan.”
Vad ser du mest fram emot med eventet?
”Att lyssna på de andra talarna och att möta publiken. Att ändå känna att vi går framåt, tillsammans, även om det ibland kan kännas tröstlöst. Den feministiska kampen är alltid under attack och vi måste förvalta det som de kvinnor som gått före oss har åstadkommit. Och vi måste vara inkluderande; annars är det meningslöst.”
Hampus Nessvold
Författare till boken Ta det som en man om förväntningar på män i dagens samhälle.
”Jag skäms ju ihjäl över att säga det, men jag är TYVÄRR bidragande till den där statistiken som visar att män i princip inte köper eller läser böcker. Verkligen, tyvärr. Däremot har flera kvinnor som skrivit böcker bidragit starkt till mitt feministiska uppvaknande och engagemang. Bland andra Kakan Hermansson och Ida Östensson. Dom två har varit oerhört viktiga för mig, både upplyst och bildat.”
Vad ser du mest fram emot med eventet?
”Att få lyssna, inspireras och vara i samma rum och sällskap som så många mäktiga och fantastiska kvinnor. Det ska bli stort!”
Cissi Wallin
En stark profil i #metoo-rörelsen och del av projektet Min upprättelse.
”Fittstim framförallt. Läste den typ 10 gånger på raken när det begav sig”.
Vad ser du mest fram emot med eventet?
”Att få hänga med massa smarta och inspirerande personer som inte är män. Så otroligt befriande.”
Thordis Elva
Författare till På andra sidan förlåtelsen, som hon skrev med Tom Stranger.
”Det var en uppenbarelse för mig och när jag var 22 år gammal och läste The Vagina Monologues. Jag skrattade och grät och beslöt mig omedelbart för att bli en pjäsförfattare (vilket jag blev, och har skrivit nio pjäser.) Tänk att i ett land där skolskjutningar var tredje dag och man kan köpa krigsvapen utan problem, där är det fortfarande olagligt att köpa en vibrator i vissa delstater! Sexuellt tillfredsställda kvinnor är alltså en farligare tanke än massaker.
Svarta och muslimska författare har också påverkat mig djupt. Maya Angelous I know why the caged bird sings var första boken jag läste där konsekvenserna av sexuellt våld beskrevs på ett djupt berörande och grundligt sätt. Alla borde ju också läsa Chimamanda Ngozi Adichies Alla borde vara feminister, det ingår liksom i titeln.
Slutligen är den modigaste boken jag någonsin läst Headscarves and Hymens, av Mona Eltahawy. När jag hade läst färdigt den tänkte jag att nej som fan – jag har ingen ursäkt att inte kämpa varje dag för kvinnors rättigheter, när så många av mina systrar runt världen riskerar eller även förlorar sitt liv i kampen.”
Elin Sundin
Ordförande för den ideella föreningen FATTA! som kämpar för en lagstiftning kring sexuellt samtycke.
”Jag har många böcker som betytt mycket för mitt feministiska uppvaknande och min feministiska klarsynthet. Feministiska böcker under tonårsåren är de som har haft allra störst inverkan på mitt liv. Då var det Under det rosa täcket med Nina Björk, tidskriften Darling och boken Fittstim.
Böcker som haft påverkan på mitt liv som vuxen kvinna är nog främst Katarina Wennstams och Liza Marklunds romaner med självständiga kvinnliga huvudkaraktärer. Även Hallongrottan av Sandra Dahlén, Århundradets kärlekskrig av Ebba Witt- Brattström, Det enda könetav Katrine Kielos och Ulrika Knutsons Kvinnor på gränsen till genombrott har betytt mycket.
Jag skulle vilja läsa mer feministisk litteratur från kvinnor som har andra erfarenheter än mig som vit kvinna.”
Vad ser du mest fram emot med eventet?
”Internationella kvinnodagen handlar om att enas i kampen för att kvinnors rättigheter är mänskliga rättigheter. På Södra Teatern den 8 mars får vi möjlighet att göra just det. Genom att läsa, lyssna och prata blir vi lite klokare och får mer kraft till förändring.
Vi kommer också fira våra segrar och särskilt fira att så många kvinnor under #metoo- revolutionen vågat berätta och lägga skammen där den hör hemma- hos förövarna av det sexuella våldet.”
Anna Tell
Kriminalkommissarie och författare till Fyra dagar i Kabul.
”Om jag skulle välja ut en författare och förebild så är det Selma Lagerlöf. Jag är uppvuxen i Värmland och har varit på Mårbacka fler gånger än de flesta och läst hennes böcker genom alla skolår. Imponerande kvinna som i en annan tid hade kraft att påverka sin omgivning och ta plats i på en manlig arena.
Vidare så måste jag nämna Edith Södergran. Jag fick i 20-årsåldern en diktsamling som jag återkommer till med jämna mellanrum. Texten i Dagen svalnar fastnade tidigt hos mig, men jag förstod initialt inte innebörden.”
Vad ser du mest fram emot med eventet?
”Att få äran att vara en av få utvalda på en symboliskt viktig dag med möjlighet att bidra och inspireras i en viktig fråga.”
Frida Malmgren
Skapare av den semi-självbiografiska serien Tjejerna på höjden.
”Jag tror jag började med klassikern Det andra könet av Simone de Beauvoir. Sen kom Under det rosa täcket av Nina Björk ut perfekt till när jag gick på högstadiet, och Susan Faludis Backlash. Mest berörande har nog Katarina Wennstams böcker varit, Flickan och skulden och En riktig våldtäktsman. Det är böcker man måste sträckläsa för att orka ta sig igenom. Den senaste, Flickan och skammen är också väldigt bra och visar att vi har mycket kvar att jobba på”.
Vad ser du mest fram emot med eventet?
Det jag ser fram emot är kombinationen av intelligenta samtal, fest, systerskap och ett jäkla anamma. Oslagbart!
Cecilia Bödker Pedersen
Verksamhetschef för den ideella Föreningen Storasyster.
”Jag har svårt att identifiera ett tydligt feministiskt uppvaknande hos mig själv. Tack vare en självklart feministisk mamma har feminismen alltid varit en del av mig, som såklart har vuxit och utvecklats under åren. Jag minns dock Fittstim som en stark läsupplevelse, och på senare år Hatet av Maria Sveland. Är även glad för att Chimamanda Ngozi Adichies Alla borde vara feminister delades ut i våra gymnasieskolor häromåret. Det är en lättfattlig liten feminismgrundkurs som alla borde få ta del av!”
Vad ser du mest fram emot med eventet?
”Att få träffa, lyssna och inspireras av coola kvinnor som är där ute i patriarkatet och kämpar och hittar lösningar varje dag. Att stärkas i att vi är fler som slåss för samma sak. Vi är många och vi är starka! Sen hoppas jag även på en bra fest”.
Cecilia Chrapkowska
Aktuell med boken Praktika för blivande föräldrar.
”Jag blev uppfostrad till feminist, med Röda Bönors feministprogg som vaggsånger typ ”ÅÅÅ tjejer, vi måste höja våra röster för att höras.” Så det var nog mer sång än böcker som bidrog till själva uppvaknandet. Men en av de feministiska böcker som betytt mest för mig är utan tvekan Simone de Beauvoirs Det andra könet. Hennes analys av hur det manliga står för transcendens – gränsöverskridande och utveckling, medan det kvinnliga står för immanens – återupprepande av dagliga absolut outvecklande sysslor – är klockren.
Med den förståelsen i grunden blir alla myter kring hur mammor ska plastsanera, dammsuga supernoga eller sterilisera rena nappflaskor ett uttryck för patriarkatets vilja att placera mödrarna i hemmets immanenta evighetssysslor. Och hålla dem ifrån männens arenor i offentlighet, yrkesliv och nöjesliv. Det har skapat en stor motivation för mig att spräcka myter om att dessa sysslor skulle ha medicinska fördelar för barnet – därav boken Praktika för blivande föräldrar.”
Vad ser du mest fram emot med eventet?
”Att få fira åttonde mars med Södra teatern fullsatt av coola feministbrudar (och feministkillar och feminist-icke binära, feminister helt enkelt). Det är jättekul att Selmastories gör ett så här stort event med fokus på feministiska författare och feminism. Helt i Selma Lagerlöfs anda!”
Relaterade Artiklar
Revansch för romanceböcker: ”Allt som är kvinnlig kultur har haft lägre status”