Årets Selma 2022 – här är deltagarna
Årets Selma

Årets Selma 2022 – här är deltagarna

Nu släpps äntligen deltagarlistan till Årets Selma 2022, en heldag i feminismens tecken på Internationella kvinnodagen, den 8 mars. Prisutdelningen och samtliga boksamtal sänds live på SelmaStories Instagram.

Av: selmastories
Publicerad: 18 februari 2022

Nu släpps äntligen deltagarlistan till Årets Selma 2022, en heldag i feminismens tecken på Internationella kvinnodagen, den 8 mars. Prisutdelningen och samtliga boksamtal sänds live på SelmaStories Instagram.

Läs allt om Årets Selma 2022 här.

Årets Selma 2022 tilldelas föreningen Yalla Trappan, med motiveringen:

Med entusiasm och beslutsamhet har Yalla Trappan under många år hjälpt dem som haft svårast att nå arbetsmarknaden. Utlandsfödda kvinnor med liten eller ingen utbildning har funnit både varm gemenskap och en tydlig väg till anställning. Genom konkreta insatser har de stärkt kvinnornas position i samhället och tillsammans skapat en kooperativ kvinnokraft som gjort stor skillnad för många. ”Årets Selma 2022” går till Yalla Trappan.

Föreningens ordförande Christina Merker-Siesjö deltar under Årets Selma 8 mars som sänds live på SelmaStories Instagram.

Årets Selma 2022 – här är deltagarna

Medverkande gäster i Årets Selma 2022 är:

Bianca Kronlöf

Aktuell med boken Brev till mannen.

Bianca Kronlöf är skådespelare och komiker, inte minst känd för TV-serier som Deg och Full patte. I samband med TV-dokumentären Persona non grata gjorde hon en rad filmer på sin Instagram där hon läste upp sina öppna brev som riktade sig till hennes bransch. Dessa brev fick en enorm spridning, och resulterade slutligen i boken Brev till mannen – hyllad för det underhållande och intelligenta sätt den väcker samtal om bland annat mäns våld mot kvinnor.

Under Årets Selma tilldelas även Bianca det feministiska priset Årets Röst 2022. Läs mer om det här!

Årets Selma 2022 – här är deltagarna

Sarah Vaughan

Aktuell i juli med boken Hennes rykte.

Sarah Vaughan är den kända brittiska författaren bakom succéromanerna Små katastrofer och Efter skandalen. I den nya romanen möter vi en parlamentsledamot som tvingas utstå mängder hat och hot för sitt politiska engagemang. Allt briserar när det ofattbara händer: en man hittas död i hennes övernattningslägenhet i London, och Emma är misstänkt för mordet.

Årets Selma 2022 – här är deltagarna

Jonas Sjöstedt och Jessica Nordh

Aktuella med boken Allt kommer att bli bra.

Jessica Nordh arbetade som Jonas Sjöstedts pressekreterare under hela hans tid som partiledare. När han avgick skickade hon honom en tjock lunta med anteckningar från deras arbetstid tillsammans. Dessa kompletterades med Jonas egna kommentarer och resulterade slutligen i memoarboken Allt kommer att bli bra.

De båda gästar livesändningen för ett samtal bland annat om hur de tillsammans arbetat feministiskt.

Årets Selma 2022 – här är deltagarna

Hana Al-Khamri

Hana Al-Khamri är journalist och författare och växte upp i Saudiarabien, där hon även började sin journalistkarriär på en tidningsredaktion i Jeddah. 2011 flyttade hon till Sverige och har sedan dess varit verksam som skribent och förkämpe för kvinnors rättigheter i arabvärlden. Förutom svenska DN och SvD har hon även skrivit för The Washington Post och Al Jazeera, men även givit ut boken Väluppfostrade kvinnor skriver sällan historia.

Foto: Ida Borg/Natur&Kultur

Foto: Ida Borg/Natur&Kultur

Rahaf Mohammed

Rahaf Mohammed är inte med som live-gäst under Årets Selma, men hennes bok är i högsta grad med då 8 mars är själva releasedagen för Rebell: min flykt från Saudiarabien till frihet.

Boken är unikt vittnesmål om att växa upp som kvinna i Saudiarabien och vilket högt pris man kan behöva betala för sin frihet. Rahaf Mohammed höjde sin röst och tvingades till en livsfarlig flykt.  Det här är en  ung kvinnas berättelse om längtan efter frihet och om kraften i ett Twittermeddelande.

Årets Selma 2022 – här är deltagarna

Melinda Jacobs

Aktuell med boken Hon hette Esmeralda.

Lex Lilla Hjärtat. Tragedin som berörde hela Sverige och som nu följer i politiska samtal och lagändringar. Treåriga Esmeralda tvingades lämna sitt familjehem och sveks av myndigheterna. I boken Hon hette Esmeralda får vi ta del av familjehemsmamman Melinda Jacobs egen berättelse om vad som hände.

Årets Selma 2022 – här är deltagarna

Åsa Kalmér

Aktuell med boken Naket.

Regissören och dramatikern Åsa Kalmér debuterar nu som författare med Naket, en polyfon bok om de mest intima frågorna: Har jag ett bra sexliv? Är det jag fantiserar om normalt? Älskar alla oralsex och analsex? Naket är sprungen ur intervjuer med kvinnor med helt olika bakgrund som delar sina tankar och känslor om sexlivet, kärleken, livet och åldrandet.

Årets Selma 2022 – här är deltagarna

Niko Erfani

Aktuell med boken varv

Niko Erfani är poet och student som debuterar med diktboken varv – en bok om att ärva trauma och om hur det allra mest rena och enkla, i det här fallet kärleken till sin förälder, är i själva verket kan vara mycket svårt. Diktsamlingen har en särpräglad stil med sällan mer än en mening per sida. Diktjagets tankar är självmotsägande och bedrägligt renodlade. Bakom enkelheten i de korta raderna finns ett ångestladdat djup.

Årets Selma 2022 – här är deltagarna

Caroline Engvall

Aktuell med boken Sorgebarn.

Caroline Engvall är känd för sitt starka brinn och engagemang för utsatta barn och unga, som bland annat resulterat i de viktiga barnböckerna om Nollan. Men ifjol kom hennes första spänningsroman Blodskam, som nu följs upp med Sorgebarn. Platsen för deckarberättelserna, som verkligen kryper under huden på läsaren, är den fiktiva landsorten Ormvattnet.

Årets Selma 2022 – här är deltagarna

Stefan Krakowski

Aktuell med boken Incel : Om ofrivilligt celibat och en mansroll i kris.

Stefan Krakowski är psykiatriker och överläkare, men också författaren bakom den uppmärksammade boken om Incels. Krakowski har för sin bok djupintervjuat män som lever i ofrivilligt celibat, och fått ta del av deras allra innersta tankar. En annan del av boken bygger på att författaren under falsk identitet infiltrerat incelrörelsen, och dessutom väver Stefan Krakowski in scener från sitt eget liv som på olika sätt tangerar frågan om mansrollen idag.

Årets Selma 2022 – här är deltagarna

Pernilla Ericson

Aktuell med boken Släcka liv.

Pernilla Ericson är journalist och deckarförfattare, bland annat till spänningsromanen 300 grader om polisutredare Lilly Hed, och Erla-serien om kriminalinspektör Liv Kaspi. Hennes senaste deckare heter Släcka liv och i den får vi möta båda hennes huvudkaraktärer i samma roman.

Årets Selma 2022 – här är deltagarna

Eva Franchell

Aktuell med boken En människa kan mördas men inte idéer.

Eva Franchell är journalist med erfarenhet både från tidningsredaktion och TV. I dag är hon ledarskribent på Aftonbladet, men under ett tiotal år arbetade hon i Regeringskansliet, framför allt som pressekreterare åt Anna Lindh. Nu kommer hennes bok En människa kan mördas men inte idéer om sin kollega utrikesministern, och om det tragiska mordet 2003.

Årets Selma 2022 – här är deltagarna

Malin Karim

Aktuell med boken Jag är Gud.

Malin Karim är frilansjournalist och bor i Stockholm. Tillsammans med skådespelaren Alexander Karim har hon skrivit barnböckerna Rikast i världen och Modigast i världen. Malin driver även den populära podden Den ultimata föräldrapodden ihop med Olga Akolor.

Årets Selma 2022 – här är deltagarna

Nadim Ghazale

Aktuell med boken Min väg från flykting till hela Sveriges polis.

Nadim Ghazale var sju år när han flydde med sin familj från kriget i Libanon. Trettio år senare är han polisen som kämpar för Sverige, mot grov brottslighet och rasism. I sin bok berättar han om personliga erfarenheter av rasism men också om slumpen som gjorde honom till polis – yrket som höll på att kosta honom livet.

Årets Selma 2022 – här är deltagarna

Kaly Halkawt

Aktuell med boken Astera och basketskorna.

Kaly Halkawts barnbok Astera och basketskorna är en berättelse om syskonskap och om att hitta tillbaka till, eller hinna ikapp, en bror som håller på att växa upp och bryta sig loss. Men också om vänskap och att gå sin egen väg oavsett vad andra tycker.

Årets Selma 2022 – här är deltagarna

Niclas Christoffer

Aktuell med boken Go big or go home.

Niclas Christoffer är utbildad skådespelare och filmmanusförfattare. Förutom ungdomsromaner gör han även stand-up. I hans dystopiska ungdomsromaner Losing big or losing everything och Go big or go home står ett bisarrt underhållningsprogram i fokus. Alla som protesterar mot samhällsordningen riskerar att dömas till döden.

Årets Selma 2022 – här är deltagarna

Läs mer