Bokpriser for dummies - din guide över litterära utmärkelser
Författarna

Bokpriser for dummies - din guide över litterära utmärkelser

Nobelpriset i alla ära, men det finns många fler litterära utmärkelser, och säkerligen har du funderat över vad det där Man Booker-priset som det skryts om på omslagen egentligen är. Nu behöver du inte undra mer, SelmaStories guidar dig i bokprisdjungeln.  

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 12 december 2017

Nobelpriset i alla ära, men det finns många fler litterära utmärkelser, och säkerligen har du funderat över vad det där Man Booker-priset som det skryts om på omslagen egentligen är. Nu behöver du inte undra mer, SelmaStories guidar dig i bokprisdjungeln.  

The Pulitzer Prize
Pulitzerpriset instiftades 1917 till minne av journalisten och publicisten Joseph Pulitzer. Han vände upp och ner på tidningsvärlden när han under 1800-talets senare hälft introducerade slagkraftigare rubriker och mer sensationssökande journalistik i sina tidningar. Den nya typen av journalistik gjorde honom väldigt välbärgad och en del av sin förmögenhet använde han för att instifta priset som även fick bära hans namn. Pulitzerpriset finns i 21 kategorier, bland annat flera kategorier för journalistik och fotografi. Den litterära kategorin The Pulitzer Prize for Fiction delas ut till en novell, en roman, poesi eller annat skönlitterärt verk. 2017 tilldelades Colson Whitehead priset för sin roman Den underjordiska järnvägen. Prissumman är 15 000 dollar.

The Man Booker Prize
The Man Booker Prize for Fiction var från början ett pris endast för skönlitterära författare i Storbritannien eller på Irland. Men 2014 ändrades reglerna, eftersom juryn ville göra priset mer relevant och värna om dess internationella rykte. Numera räcker det med att vinnaren har engelska som utgivningsspråk. Priset har funnits sedan 1969 och vinnaren utses av en jury. Bland tidigare vinnare hittar man nobelpristagaren V.S Naipaul (1971), Margaret Atwood (2000), Marlon James (2015) och Kazou Ishiguro (1989).

Almapriset
Nobelpriset för barnlitteratur har det kallats, Astrid Lindgren Memorial Award – världens största barn- och ungdomslitteraturpris. Priset på 5 miljoner kronor delas ut till främst författare eller illustratörer, men stadgarna tillåter även pristagare som ”främjar läsning”. Priset är instiftat av Sveriges regering och juryn består av tolv ledamöter, verksamma inom litteraturbranschen. Bestämmelserna säger att varje jurymedlem får sitta max 12 år i juryn innan de behöver bytas ut, för att juryns arbete inte ska stagnera. År 2017 gick priset till den tyske bilderboksförfattaren Wolf Erlbruch, känd för bland annat barnboken Det var det fräckaste, förra året vann amerikanska Jacqueline Woodson. Den 2 april avslöjas 2019 års vinnare.

Nordiska rådets litteraturpris
Nordiska rådets litteraturpris är väl ansett och ges till ett skönlitterärt verk som är skrivet på någon av de nordiska ländernas språk. Syftet är att priset ska bygga gemenskap kulturellt mellan de nordiska länderna, men också öka intresset hos publiken för de böcker som ges ut i våra grannländer. Nordiska rådets litteraturpris har delats ut sedan 1962 och kan ges till ett drama, en roman, en diktsamling, en novellsamling eller essäsamling som ”uppfyller höga litterära och konstnärliga krav”. Bland tidigare pristagare finns bland andra Sara Stridsberg (2007), Sofi Oksanen (2010), Kjell Westö (2014). Förra årets pristagare var den isländska författaren Auður Ava ÓlafsdóttirPrissumman är 350 000 danska kronor, vilket motsvarar ungefär 468 000 svenska.

Nobel
Vi kan ju ändå inte bortse från noNobel i denna lista! Priset har delats ut sen 1901 och består av en medalj och en penningsumma på 9 miljoner kronor (2017). Akademiens arbete med nomineringarna ska präglas av fullkomlig sekretess och ingen får berätta om vilka namn som förekommer i diskussionerna. Vill du veta mer om hur Svenska akademiens nomineringsarbete går till kan du läsa om det i den här intervjun med Per Wästberg. De svenskar som fått priset genom åren är: Selma Lagerlöf (1909), Erik Axel Karlfeldt (1931), Pär Lagerkvist (1951), Nelly Sachs (1966), Harry Martinson (1974) och Tomas Tranströmer (2011).

En sida till? Fortsätt läs!