Bokpriser for dummies - din guide över litterära utmärkelser
Författare

Bokpriser for dummies - din guide över litterära utmärkelser

Nobelpriset i all ära, men det finns många fler litterära utmärkelser, och säkerligen har du funderat över vad det där Man Booker-priset som det skryts om på omslagen egentligen är. Nu behöver du inte undra mer, SelmaStories guidar dig i bokprisdjungeln.  

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 19 november 2021

Nobelpriset i all ära, men det finns många fler litterära utmärkelser, och säkerligen har du funderat över vad det där Man Booker-priset som det skryts om på omslagen egentligen är. Nu behöver du inte undra mer, SelmaStories guidar dig i bokprisdjungeln.  

The Pulitzer Prize
Pulitzerpriset instiftades 1917 till minne av journalisten och publicisten Joseph Pulitzer. Han vände upp och ner på tidningsvärlden när han under 1800-talets senare hälft introducerade slagkraftigare rubriker och mer sensationssökande journalistik i sina tidningar. Den nya typen av journalistik gjorde honom väldigt välbärgad och en del av sin förmögenhet använde han för att instifta priset som även fick bära hans namn. Pulitzerpriset finns i 21 kategorier, bland annat flera kategorier för journalistik och fotografi. Den litterära kategorin The Pulitzer Prize for Fiction delas ut till en novell, en roman, poesi eller annat skönlitterärt verk. 2017 tilldelades Colson Whitehead priset för sin roman Den underjordiska järnvägen. År 2021 tilldelades Louise Erdrich priset för sin novell The Night Watchman. Prissumman är 15 000 dollar.

The Man Booker Prize
The Man Booker Prize for Fiction var från början ett pris endast för skönlitterära författare i Storbritannien eller på Irland. Men 2014 ändrades reglerna, eftersom juryn ville göra priset mer relevant och värna om dess internationella rykte. Numera räcker det med att vinnaren har engelska som utgivningsspråk. Priset har funnits sedan 1969 och vinnaren utses av en jury. Bland tidigare vinnare hittar man nobelpristagaren V.S Naipaul (1971), Margaret Atwood (2000), Marlon James (2015) och Kazou Ishiguro (1989).

Almapriset
Nobelpriset för barnlitteratur har det kallats, Astrid Lindgren Memorial Award – världens största barn- och ungdomslitteraturpris. Priset på 5 miljoner kronor delas ut till främst författare eller illustratörer, men stadgarna tillåter även pristagare som ”främjar läsning”. Priset är instiftat av Sveriges regering och juryn består av tolv ledamöter, verksamma inom litteraturbranschen. Bestämmelserna säger att varje jurymedlem får sitta max 12 år i juryn innan de behöver bytas ut, för att juryns arbete inte ska stagnera. År 2020 gick priset till den sydkoreanska bilderbokskonstnären Baek Heena. Den 31 maj 2021 tilldelades den franska barnboksförfattaren Jean-Claude Mourlevat Almapriset.

Nordiska rådets litteraturpris
Nordiska rådets litteraturpris är väl ansett och ges till ett skönlitterärt verk som är skrivet på någon av de nordiska ländernas språk. Syftet är att priset ska bygga gemenskap kulturellt mellan de nordiska länderna, men också öka intresset hos publiken för de böcker som ges ut i våra grannländer. Nordiska rådets litteraturpris har delats ut sedan 1962 och kan ges till ett drama, en roman, en diktsamling, en novellsamling eller essäsamling som ”uppfyller höga litterära och konstnärliga krav”. Bland tidigare pristagare finns bland andra Sara Stridsberg (2007), Sofi Oksanen (2010), Kjell Westö (2014). I år tilldelades priset grönländska Niviaq KorneliussenPrissumman är 300 000 danska kronor.

Nobel
Vi kan ju ändå inte bortse från Nobel i denna lista! Priset har delats ut sen 1901 och består av en medalj och en penningsumma på cirka 9 miljoner kronor. Akademiens arbete med nomineringarna ska präglas av fullkomlig sekretess och ingen får berätta om vilka namn som förekommer i diskussionerna. Vill du veta mer om hur Svenska akademiens nomineringsarbete går till kan du läsa om det i den här intervjun med Per Wästberg. De svenskar som fått priset genom åren är: Selma Lagerlöf (1909), Erik Axel Karlfeldt (1931), Pär Lagerkvist (1951), Nelly Sachs (1966), Harry Martinson (1974) och Tomas Tranströmer (2011).

Årets bok

Årets bok instiftades år 2016 av Bonniers bokklubbar. De nominerade böckerna väljs ut av redaktörer på Bonniers bokklubbar från året som gått. I år, 2021, vann Ann-Helén Laestadius första pris för sin bok Stöld.

Augustpriset

Det årliga svenska litteraturpriset som fått sitt namn efter August Strindberg. Han var och är en ikon inom den svenska litteraturen. Priset delas årligen ut på Augustgalan där priset delas ut i tre olika kategorier. Prissumman för varje vinnare är 100. 000 svenska kronor och en statyett i brons. De andra två prisen är Lilla Augustpriset och svenska förläggareföreningens hederspris. Priset delas i år ut under måndagen den 22 november.

Lilla Augustpriset

Lilla Augustpriset instiftades 1994 och är det störta svenska litteraturpriset för unga. Som en uppmaning till unga för att öka deras intresse för skrivande och läsning startade svenska förläggareföreningen tävlingen. År 2020 tilldelades Nanna Mikkelsen priset för sin novell Offret. Pristävlingen är till för alla ungdomar mellan sexton och tjugo år.

Adlibrispriset

En ny pristävling i Sverige. Adlibrispriset instiftades 2019 som ett uppvaktande till alla författare för deras talang som berikar våra liv tack vare deras historier. Det finns nio olika kategorier i priset vilket är följande: Årets deckare, årets roman, årets barnbok 0-6, årets barnbok 6-12, årets debut, årets fakta, årets ungdom, årets kokbok och årets feelgood.

Svenska deckarakademins pris

Ett pris för att hylla deckargenren. Varje år utses årets bästa svenska kriminalroman och årets bästa översatta kriminalroman till svenska. Akademin grundades år 1971 och har sedan dess delat ut pris för bästa kriminalroman. Fädernas missgärningar av  Åsa Larsson har blivit utsedd till årets bästa kriminalroman år 2021.

Crimetime Awards

Deckarfestivalen Crimetime är Sveriges största. Deckarpriset består av fyra kategorier: Årets deckardebut, årets barndeckare, Årets hederpris och BookBeats pris till årets svenska deckarförfattare. Pristävlingen instiftades år 2015 på Crimetime, en deckarfestival på Gotland.

Storytel Awards

Stora ljudbokspriset. Det svenska litteraturpriset fokuserar på årets bästa ljudböcker och arrangeras av företaget och ljudbokstjänsten Storytel. Priset består av en summa på 10.000 kr, ett konstverk och ett diplom och tilldelas den författare som vinner samt uppläsaren till boken.

Borås tidnings debutantpris

Priset är ett samarbete mellan Borås högskola och Borås tidning som har funnits sedan 2001. Debutantpriset är till för att stödja författarskap som juryn anser kommer att bli betydande. Vinnaren erhåller en summa på 150 000 kr.

Läs mer