Writers' room och flera författare – så skapades bokserien Ellens val
Boktips

Writers' room och flera författare – så skapades bokserien Ellens val

Kärlek, systerskap och drömmar i en tid av förändring – romanserien Ellens val är beroendeframkallande läsning. Men visste du att den kom till på ett ganska så otraditionellt vis?

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 04 juli 2022

Kärlek, systerskap och drömmar i en tid av förändring – romanserien Ellens val är beroendeframkallande läsning. Men visste du att den kom till på ett ganska så otraditionellt vis?

Den första och andra delen i romanserien Ellens val kom ut på Lovereads i januari 2021 – sedan dess har ytterligare fyra böcker i serien getts ut. Den höga produktions- och utgivningstakten kan förklaras med det speciella arbetssätt man har använt på förlaget i framtagandet av böckerna. De har använt sig av ett så kallat writers’ room-team som tillsammans tagit fram ramverk för berättelserna och karaktärerna, ett övergripande narrativ och mål och syfte med bokserien. På så vis har det varit möjligt för flera författare att skriva på de olika böckerna parallellt. Teamet har bestått av förläggaren John Häggblom från Bokförlaget Forum, dramaturgen och författaren Zara Waldebäck samt författaren Helena Dahlgren, som också har skrivit de två första böckerna.

Ebba Östberg är förläggare på Lovereads och initiativtagare till Ellens val.
– Vi ville utforska hur ett förlag kan vara medskapare till ett helt universum för läsaren att upptäcka och uppslukas av, gärna i många år framöver. Förhoppningen är att Ellens val ska tas emot och älskas på samma vis som Familjen Bridgerton, Kitty eller Sagan om Isfolket, säger hon i ett pressmeddelande.

Berättelsen i bokserien tar sin början 1915 och följer Ellen när hon och hennes vänner navigerar bland kärlek, vänskap och drömmar i en tid av förändring i Sverige. Kampen för kvinnlig rösträtt hade blivit allt större och kvinnors rättigheter blir en viktigare samhällsfråga.

– För mig har det varit viktigt att kombinera en spännande historia, mysiga miljöer och älskvärda karaktärer med kvinnohistoria och frågeställningar som griper tag. Det handlar om en tidsperiod då kvinnor bokstavligt talat saknade en röst, och även om det kan kännas avlägset så finns det många beröringspunkter med sådant vi fortfarande kämpar med idag, över hundra år senare, säger Helena Dahlgren.

Efter Helena Dahlgrens första två delar i serien tog Moa Eriksson Sandberg över som författare, och nu harElvira Berg Ashby tagit över stafettpinnen!

Din guide till bokserien!

Alla böcker i Ellens val

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!