Boktips - höstens bästa feelgoodböcker 2023
Boktips

Boktips - höstens bästa feelgoodböcker 2023

Värm dig själv i höst med underbar må bra-läsning. Här tipsar SelmaStories om 6 aktuella - och riktigt bra - feelgoodböcker i höst 2023.

Av: Russell Rothman
Fotograf: Shutterstock
Publicerad: 18 oktober 2023

Värm dig själv i höst med underbar må bra-läsning. Här tipsar SelmaStories om 6 aktuella - och riktigt bra - feelgoodböcker i höst 2023.

Bok 1

Lusthuset vid tjärnen av Hanna Blixt

Hilma känner sig alltmer nedtyngd av arbetet på PR-byrån i Stockholm, och till slut tar hon mod till sig och säger upp sig. Driven av en plötslig impuls söker hon jobb på ett chokladkafé som är beläget i en pittoresk lustgård i Leksand, Dalarna. Hon har aldrig tidigare övervägt att flytta norrut, men bilden på kafét väcker en djup längtan inom henne. När hon väl är på plats blir ingenting som hon hade förväntat sig, men kanske är flytten till Dalarna början på något helt nytt?

Parallellt med Hilmas historia, följer vi en pojke som växer upp under 1960-talet i samma by. Vem är han egentligen? Och hur mycket ensamhet kan en människa hantera?

Bok 2

Ett delikat mörker av Christoffer Holst

Äntligen! Ett delikat mörker är den andra efterlängtade delen i serien Morden längs kartan som kombinerar mord med feelgood.

I Tällberg närmar sig julen, och på det anrika Åkerblads hotellet är det full fart med förberedelserna för julborden. Jessie, en begåvad musikalartist, har blivit anställd som sångerska och finner snabbt tycke för den unga pianisten August. Samtidigt anländer Louise Collins till Åkerblads för att planera sin familjeföretags kommande hotellsatsning. Men snart hittas August död vid Siljans strand. I Stockholm blir Lina, som kämpar med sin delikatessbutik på Södermalm, ofrivilligt involverad i sökandet efter en kvinna som har försvunnit spårlöst – en kvinna som en gång var inlagd på Långbro mentalsjukhus. Alla ledtrådar pekar mot Tällberg, och Lina inser att hon måste bege sig dit. Bara folkabussen Dolly vill starta …

Bok 3

Mina sju ex av Lucy Vine

Mina sju ex är en underbar blandning av spänning, humor och feelgood om sju missade chanser och jakten på mr right.

Vid 29 års ålder har Esther har haft sju olika kärleksförhållanden. En dag råkar hon hitta en gammal tidning med en artikel som beskriver sju unika typer av relationer. Första kärleken, jobbmisstaget, KK-relationen, reboundet, den missade chansen, idioten och den seriösa. Vännerna tycker först det låter löjligt, men snart inser Esther att varje av hennes ex passar in i varsin kategori. Hon bestämmer sig för att återansluta med sina ex i hopp om att hitta rätt person igen.

Översättare: Sebastian Gröndahl

Bok 4

Änglatrumpeten av Ewa Klingberg

Den tredje boken i Ewa Klingbergs spinoff till feelgoodserien Begravningsbyrån Tranan. Välkommen till Evigheten AB, här kan vad som helst hända!

På handelsträdgården Grönkulla känns det som en helt annan värld, nästan en Amazonas regnskog. Angelika kliver in och förtrollas av de stora klockliknande änglatrumpeterna och doften som kommer från dem. Ägaren Hilding har ärvt trädgården och gjort allt för att förvara det. Nu befinner han sig på ålderns höst och utan arvingar, och han måste göra en plan för vem som ska fortsätta driva stället. Som dödsdoula är Angelika van med ovanliga uppdrag. Hon tar sig an uppdraget att hitta den sedan länge förlorade gudbarnet till familjen. Det är en jakt som tar henne till andra sidan jordklotet. Samtidigt måste Angelika själv reda ut röran i sitt eget liv.

Bok 5

Bageriet Surdegen av Lilly Emme

Bageriet Surdegen, fjärde delen i Kronan-kvarterets serien, bjuder på mysig feelgood i juldräkt.

På kvarteret Kronan lyser julstämningen igenom med en livlig torgmarknad, sina söta butiker med julbelysning och granar. På utsidan ser det prisbelönta bageriet Surdegen fridfull ut, men inuti är det full rulle. Ägaren Sirpa har vunnit pepparkakstävlingen på Finlandsfärjan i nitton år i rad och förväntar sig vinna igen i år. Men ingenting går när det ska när Sirpas hälsa försämras och konkurrensen blir tuffare än någonsin. Plötsligt dyker den nya praktikanten Pixie upp. Kan Pixie vara den som kommer rädda Sirpas drömmar?

Bok 6

Franska frestelser av Camilla Thelander Eng

Gastronomisk feelgood för frankofilen! Franska frestelser är andra fristående delen i den charmiga Grännasviten.

Joséphine, en fransk kvinna, hittade kärleken i Sverige och driver numera det pittoreska bageriet i Gränna. Joséphine hjälpte till på morföräldrarnas cidergård i Frankrike och blir påmind om hennes barndom när hon får chansen att starta sin egen cidertillverkning. Men när hon börjat ta sig an äppelskörden får hon ett oväntat telefonsamtal som vänder hennes liv på ända. En resa till sitt hemland blir oundviklig, trots att hon lovade att aldrig återvända dit. Och vem ska ta hand om bageriet när hon är borta?

INTERVJUER, TÄVLINGAR, SPECIALERBJUDANDEN OCH FRAMFÖR ALLT - MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!