Redaktionens boktips: Det här läser och lyssnar vi på i januari 2023
Boktips

Redaktionens boktips: Det här läser och lyssnar vi på i januari 2023

Vi på SelmaStories-redaktionen har långa att läsa-listor och delar gärna med oss av våra favoriter. Det här ska vi läsa och lyssna på i januari 2023!

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 04 januari 2023

Vi på SelmaStories-redaktionen har långa att läsa-listor och delar gärna med oss av våra favoriter. Det här ska vi läsa och lyssna på i januari 2023!

Petra Nuhma, försäljningsansvarig:
Jag ska läsa Sällskapsmänniskor av Candice Carty-Williams och lyssna på Havsörnens skrik av Karin Smirnoff

Bok 1

Sällskapsmänniskor av Candice Carty-Williams

Inbunden
Köp boken

Candice Carty-Williams uppföljare till till succén Queenie. Vi får träffa Dimple Pennington, en 30-årig Londonbo med en halvlyckad influencerkarriär. Hon bor hemma hos sin mamma och hennes pojkvän är ett svin, och hon har aldrig känt sig mer ensam. Allt förändras på ett ögonblick när Dimples fyra halvsyskon plötsligt kraschat in i hennes liv igen. Det blir ännu med komplicerad när deras opålitlige far dyker upp.

Översättare: Klara Lindell

Bok 2

Havsörnens skrik av Karin Smirnoff

Karin Smirnoffs fortsättning på Stieg Larssons Milleniumserie utspelar sig i Norrland, dit kriminella gäng lockas av det enorma inflödet av nya pengar. Mikael Blomkvist åker till Älvsbyn för att gå på sin dotters bröllop men dras in i händelser som tvingar honom att åter igen axla rollen som grävande journalist. Lisbeth Salander är också hon i norra delen av landet, och deras vägar korsas. Tillsammans hamnar de i stormens öga i den lilla orten Gasskas.

Linnéa Ivares, redaktör:
Jag ska läsa Straff av Ann-Helén Laestadius och lyssna på Den perfekta pojkvännen av Alexis Hall

Bok 1

Straff av Ann-Helén Laestadius

Inbunden
Köp boken

En historia som är baserad på verkliga händelser och en skildring av ett samiskt trauma som gått i arv i generationer. Under 1950-talet skickas renskötarbarnen Jon-Ante, Else-Maj, Nilsa, Marge och Anne-Risten till nomadskolan. Tryggheten hemma byts ut mot en skrämmande tillvaro där samiskan är förbjuden, jojken syndig och husmor straffar dem. Trots protester från föräldrarna lyssnar ingen. 30 år senare har de valt olika vägar för att överleva, eller i alla fall förtränga. Men en dag är husmor där igen och går på gatan som om ingenting har hänt.

Bok 2

Den perfekta pojkvännen av Alexis Hall

danskt band
Köp boken

Luc O’Donnell har vuxit upp i rampljuset och är ett ständigt mål för paparazzifotografer. En fångas han på bild vid helt fel tillfälle, och både hans karriär och privatliv hotas. För att rädda sin image måste Luc träffa en trevlig, normal kille. Advokaten Oliver Blackwood är en perfekt kandidat. Det enda problemet är att de inte har något gemensamt. Men de kommer överens om att vara ett par på låtsas till dess att stormen har lagt sig. Flera dejter senare är det lättare sagt än gjort att inte falla för varandra.

Översättare: Christina Mansicka

Johanna Stenius, redaktions- och kanalansvarig: Jag ska läsa Allt för Bodil av David Ärlemalm och lyssna på Systrarna vid fyren av Gill Thompson

Bok 1

Allt för Bodil av David Ärlemalm

Inbunden
Köp boken

David Ärlemalms uppföljare till den hyllade debutromanen Lite död runt ögonen. Vi får åter igen träffa den före detta missbrukaren och biltjuven Arto och hans 11-åriga dotter Bodil. I behov av pengar, och i väntan på att baren han driver ska gå ihop, jobbar han extra som flyttgubbe åt ex-gangstern Rune. Men har Rune verkligen lämnat det kriminella livet bakom sig? Samtidigt ger dig Bodil ut på sommarlovsgatorna och blir en natt vittne till ett hemskt brott, en händelse som för henne i en livsfarlig riktning.

Bok 2

Systrarna vid fyren av Gill Thompson

Året är 1940 och Alice och Jenny är i 20-årsåldern när tyskarna ockuperar deras hem, kanalön Jersey. Alice är sjuksköterska och beordras till tjänstgöring på ett tyskt sjukhus. Arbetet kommer leda till både står kärlek och prövningar. Ockupationen innebär att Jennys drömmar om studier vid Cambridge krossas. Rastlösheten får henne att söka sig till en grupp öbor som står upp mot ockupanterna.

1996 ser en äldre kvinna tillbaka på sitt liv och uppväxten på Jersey. Hon minns kriget och systerns motvilliga resa från ön. Men genom åren fanns en fast punkt i tillvaron: fyren som alltid ledde dem tillbaka till land.

Översättare: Annika Sundberg

Russell Rothman, redaktör:
Jag ska läsa Den blodiga jorden av Timothy Snyder och lyssna på När snön faller vit av Carin Hjulström

Bok 1

Den blodiga jorden av Timothy Snyder

Storpocket
Köp boken

Timothy Snyder är en av de ledande historikerna inom centrala och östra Europas historia under 1900-talet. Ny kunskap som med all önskvärd tydlighet visar att uppgörelsen med det förflutna ännu ligger framför oss.

I centrum för Den blodiga jorden står de människor som dödades, inte i krig eller till följd av krig, utan avsiktligt, av politiska skäl. Tidpunkten är 1933–1945, den tolvårsperiod då både Hitler och Stalin är vid makten, och platsen Östeuropa – nuvarande Polen, Vitryssland, Ukraina och baltstaterna. Genom att sammanföra och studera de enskilda ländernas historieskrivningar visar författaren på blinda fläckar i vår gemensamma historia.

Översättare: Margareta Eklöf

Bok 2

När snön faller vit av Carin Hjulström

Ingen vinter är komplett utan en mysdeckare med julstämning!

I Carin Hjulströms julnovell är julförberedelserna i full gång på plantskolan Säbyholms gröna fingrar som drivs av den före detta skådespelerskan Siri tillsammans med hennes bror Anton. Snart upptäcker man att ett dyrbart konstverk har försvunnit – och man kan konstatera att säkerheten kring verket varit bristande. När det börjar rulla in anmälningar påbörjar Olle Magnusson en utredning och Siri och Anton dras som vanligt in i fallet. Samtidigt vill slottsfrun Viveca Lagercrantz planera för julen och i år vill hon fira en stor jul tillsammans med släkten med oväntade gäster.

En sida till? Fortsätt läs!