Camilla Grebe:
Författare

Camilla Grebe: "Människor dödar för att bli kändisar"

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 07 november 2018

I sin nya deckare Dvalan undersöker Camilla Grebe människors ständiga behov av att bli sedda – ett behov som nu flyttat ut på nätet. Hur långt är vi egentligen beredda att gå?

Rakel bor i skärgårdens vackraste hus tillsammans med sin svårt sjuka son som hon tar hand om på heltid. Stöd får hon genom en Facebookgrupp för anhöriga och en mycket välbesökt blogg där hon berättar om den dagliga kampen. Så vackert, så sorgligt. Så mycket … yta?

Hit kommer artonårige Samuel som är på desperat flykt och behöver gömma sig. Nu tar han jobb som assistent åt Rakels hjärnskadade son. Men inget blir som någon har tänkt sig, så klart. För under en vacker yta kan vad som helst dölja sig – precis som på nätet.

Camilla Grebe tycker om att undersöka samtidsfenomen i sina spänningsromaner. Förra boken Husdjuret utspelade sig i ”det andra Sverige”, avfolkningsbygd som präglas av främlingsfientlighet. Skärgårdsorten Stuvskär i Dvalan är en metafor för ytan vi gärna visar upp utåt i sociala medier.

– Ingen bor där, det är bara sommarhus dit stockholmare kommer med sina stora SUV:ar och där det finns en lanthandel där de bara säljer sånt ingen behöver… Stuvskär är vad sociala medier kan vara, säger Camilla Grebe.

Sociala medier blir vårt viktigaste gränssnitt

Dvalan handlar om vad som sker när sociala medier blir vårt primära gränssnitt mot andra människor.

– Folk har ju dödat för att bli kändisar och nu blir man kändis på nätet. Det tycker jag är intressant.

Och det gäller inte bara de som postar saker – utan också de som följer och blir bländade.

– Ibland kanske man bara så himla gärna vill att saker ska vara sanna, säger Camilla Grebe.

Hon har skrivit spänning i snart tio år och ungefär lika många böcker. Första åren tillsammans med sin syster och sedan med Paul Leander-Engström. Men det var när hon beslutade sig för att stå på egna ben och skriva själv istället som det stora genombrottet kom. Älskaren från huvudkontoret (2015) har hittills översatts till 21 språk och rättigheterna har sålts till ett av USA:s mest välrenommerade filmbolag.  2017 kom den fristående uppföljaren Husdjuret, som utsågs till årets bästa svenska kriminalroman av Svenska Deckarakademien och som 2018 belönades med Glasnyckeln.

–­ Det kanske faktiskt hände något när jag fick bestämma själv. Sen har jag ju erfarenheter också, det vore ju väldigt sorgligt om jag inte hade lärt mig något på tio år!

Läste deckare som 8-åring

Men hon utesluter inte att skriva tillsammans med sin syster Åsa igen i framtiden. De som redan som barn var riktiga bokslukare i hemmet i Älvsjö som var fullt av böcker, från deckare till Nobelpristagare.

– Och då var det kanske inte direkt Nobelpristagarna man valde, berättar Camilla som läste Sjöwall-Wahlöö som åttaåring med hjärtat i halsgropen.

– Jag blev liksom fast där och då. Det bara fortsatte. Maria Lang, Bo Balderson … Alla de som var stora på den tiden var stora inspirationskällor för mig.

Dagens stora inspiratörer inom spänningslitteraturen är författare som Belinda Bauer och Gillian Flynn. Nästa roman, som kommer nästa år, är en fristående fortsättning på Dvalan och just nu befinner sig Camilla Grebe i ”idéfasen” – den jobbigaste.

– Jag börjar alltid med brainstorming, det är där jag är och det är då jag kan vara mest frustrerad. Sen skriver jag synopsis och backstories. Sen bryter jag ner allting i kapitel och sen blir allting kaos …

Ett kreativt kaos, dock, som bevisligen slutar bra till sist med överraskade – och skrämda! – läsare.
– En bok blir spännande när människor verkligen blir investerade i karaktärerna. Då måste det finnas något man kan känna igen sig i på riktigt och därför skriver jag i jag-form och presens: ”Lyssna på mig, det här är min historia”.

Skulle hon skriva något helt annat fick det nog bli en roman, kanske en suggestiv. Ja, kanske som de böcker hon skriver nu?

– Jag fick väl ta bort morden, helt enkelt. Men varför skulle jag göra det?

Foto: Ulrica Zwenger

Dvalan

Dvalan

Camilla Grebe

Fakta

 • Vem:

  Camilla Grebe

 • Född:

  1968

 • Bor:

  Stockholm

 • Familj:

  Sambon Mikael, barnen Carl-David och Josephine

 • Gör:

  Författare på heltid

 • Läser:

  En avhandling om kvinnliga poliser förr och nu – research inför nästa bok

 • Lyssnar:

  Liv efter liv av Kate Atkinson

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!