Cecelia Ahern - författaren som älskar att fly till andra världar
Författare

Cecelia Ahern - författaren som älskar att fly till andra världar

Hon skrev den sorgliga feelgoodklassikern PS. Jag älskar dig som sedan blev storfilm. Efter succédebuten är Cecelia Ahern nu aktuell med sin 18:e roman Prick till prick. Vi på SelmaStories berättar om Aherns böcker som finns på svenska , samt intervjuat henne om författarskapet.

Av: SelmaStories
Fotograf: Matthew Thompson
Publicerad: 18 maj 2021

Hon skrev den sorgliga feelgoodklassikern PS. Jag älskar dig som sedan blev storfilm. Efter succédebuten är Cecelia Ahern nu aktuell med sin 18:e roman Prick till prick. Vi på SelmaStories berättar om Aherns böcker som finns på svenska , samt intervjuat henne om författarskapet.

Cecelia Ahern föddes 1981 i Dublin, Irland. Det har gått mer än 18 sedan hon skrev boken som sedan skulle läsas av miljontals människor runt om i världen. 2004 var hon 21 och det var när hon hade avslutat en utbildning i journalistik och media och skulle börja på en master i filmproduktion som idéen till PS. Jag älskar dig kom till henne. Boken handlar om Holly som några månader före sin trettioårsdag mister sin man Gerry efter en kort tids sjukdom. Några månader efter hans bortgång får hon tio brev, ett för var och en av årets återstående månader, där han lotsar Holly genom sorgen.

– Idéen om kvinnan som får brev från sin man under några månader efter hans död växte på mig och ville inte försvinna förrän jag hade skrivit ner den. Så jag började att skriva en sen kväll och fortsatte ända tills det blev morgon. Sedan gjorde jag samma sak nästa kväll och kvällen efter det. Det var en väldigt intensiv och känslomässig period och jag befann mig en total bubbla medan jag skrev. Tre månader senare var jag klar med romanen och fick bokkontakt.

Debuten blev en enorm succé och romanen filmatiseras några år senare med Hillary Swank i huvudrollen.

Hur var den här perioden för dig? Vad det något du hade kunnat föreställa dig?

– Jag skriver för min egen skull, det har jag alltid gjort. Jag drivs av en passion för skrivandet och att få försvinna in i en annan värld. Att få utforska olika karaktärer och de utmaningar de ställs inför. När jag började skriva PS. Jag älskar dig kunde jag inte ens föreställa mig att den skulle bli publicerad, än mindre att den skulle nå ut till miljoner människor runt om i världen. Boken lärde mig att oavsett var vi bor eller vilka vi är så vi ganska lika. Vi vet alla vad det innebär att sörja, att vara rädd för att mista människor vi älskar och att förlora vår identitet. De flesta vet vad det innebär att vara vilsen och att behöva hitta en väg tillbaka.

Efter din debut kom 2020 uppföljaren Det sista brevet ut på svenska. Var det självklart att du skulle skriva en uppföljare?

– Jag har alltid sagt att jag inte ska skriva en uppföljare, men under 2012 så kom jag på idéen om att berätta storyn från det motsatta perspektivet, det vill säga utifrån den döende personens perspektiv. Precis som med PS Jag älskar dig så kände jag att det var en stark berättelse som berörde mig. Idéen ville inte lämna mig och jag kände att det var ett bra sätt att gå vidare med Holly. PS. Jag älskar dig handlar om hennes sorg, men i uppföljaren måste hon använda sina erfarenheter för att hjälpa andra som är för sjuka att skriva brev till sina nära och kära. Hon måste få analysera sin resa. Var Gerrys brev alltid till hjälp? Hon ser också brevskrivandet från ett annat perspektiv. Det var fantastiskt att få återvända till henne och hennes familj. Jag älskade att få föreställa mig var de befann sig nu efter så lång tid.

I bokens början har det gått sju år sedan Hollys man dog. Hur har hon utvecklats sedan dess – vem är Holly nu? 

– Jag valde att förlägga berättelsen sju år senare eftersom det finns en teori om att vi blir nya versioner av oss själv var sjunde år. Det var en bra tid för Holly att ta ett nytt steg i livet. Hon jobbar numera i sin systers secondhand-butik och hon har ett nytt och lyckligt förhållande och har lagt ut sitt hus för försäljning för att kunna flytta in hos honom. Allt går bra tills hon blir kontaktad av en grupp som kallar sig PS I Love You-klubben. De har hört om hennes erfarenhet med breven från Gerry och blivit inspirerade till att skapa en klubb. De ber henne hjälpa dem att skriva brev till sina älskade innan deras tid är slut. Hon har i flera år arbetat hårt för att gå vidare, men nu rivs såren upp igen.

Vad är det bästa med att skriva, tycker du?

– Jag älskar att skapa karaktärer och stories. Jag får verkligen en adrenalinrusch när jag kommer på en bra idé! Jag älskar att få fly till andra världar, skapa problem och sedan lösa dem. När jag har ett skrivflow är det en känsla av frihet.

Du är en produktiv författare och har gett ut en roman om året. Är det aldrig svårt att skriva?

– Jag har självklart dåliga skrivdagar, ibland veckor. Förra året tyckte jag exempelvis att det var väldigt svårt att skriva på romanen eftersom jag var gravid och kände mig sjuk och distraherad. Det fick mig att känna mig misslyckad men jag lyckades ändå avsluta projektet och är väldigt nöjd med resultatet. Det hjälper att jag är disciplinerad, och precis som alla som skriver en bok om året, så har jag ett strikt skrivschema som jag följer.

“Det är när vi tvingas ifrågasätta allt med livet som vi verkligen lär oss något om vilka vi är”

PS. Jag älskar dig är en feelgoodklassiker som fortfarande hittar nya läsare. Vad är det du gillar med genren?

– Jag är inte säker på att det är feelgood, många gråter mycket när de läser den, men samtidigt ger den ju hopp i en svår situation. Jag tycker om att skriva om karaktärer som går igenom svåra perioder eftersom jag tror att det är när vi tvingas ifrågasätta allt med livet och oss själva som vi verkligen lär oss något om vilka vi är. Vår inre styrka och förmåga att ta oss igenom svåra perioder fascinerar mig, och därför fokuserar mina romaner på karaktärer som befinner sig i en situation som känns övermäktig för dem men som ändå hittar en väg till något mer hoppfullt. Jag vill lyfta verkligheten och det faktum att livet aldrig är perfekt för någon. Jag vill att både mina karaktärer och läsare ska känna sig upplyfta i slutet.

 

4 böcker av Cecelia Ahern på svenska

Bok 1

PS. Jag älskar dig

PS. Jag älskar dig är supersuccén som översattes till över 30 språk och vann flertal priser. Efter Hollys man avlidit, hittar hon 10 brev som han skrev till henne för att visar henne hur livet trots allt rymmer både tårar och skratt. En hjärtevarm berättelse om att hålla fast, våga släppa taget och lära sig älska igen.

Översättare: Johanna Svartström

Bok 2

Det sista brevet av Cecelia Ahern

Inbunden
Köp boken

Efter Aherns debut PS. Jag älskar dig släpptes, kom uppföljaren Det sista brevet ut på svenska 2020. Där får vi följa Hollys liv sju år senare efter hennes mans död. Hon har hittat kärleken på nytt och försökt gå vidare, men efter PS: jag älskar dig-klubben kontaktar henne dras hon mot sin vilja tillbaka in i en värld hon försökt lämna bakom sig. Det blir början på en resa där Holly tvingas utforska vad det innebär att älska någon för evigt och om man kan omfamna framtiden utan att svika det förflutna.

Översättare: Mia Ruthman

Bok 3

Gåvan

Aherns fjärde bok, Gåvan utkom för första gången på svenska 2021. Gåvan är en inspirerande bok som påminner oss om att vi inte enbart är våra jobb och att det finns viktigare saker i livet. Huvudkaraktären är Lou Suffern, en framgångsrik direktör som är i en konstant kamp mot klockan och tycker att han ska vara på flera ställen samtidigt. Han hinner inte umgås med sin familj ofta längre och verkar aldrig finna ro. En dag träffar han en hemlös person, Gabe, som han oväntat börjar hjälpa. Men Gabe verkar alltid vara på två ställen samtidigt, och hjälper Lou att inse saker om sig själv som han inte visste om tidigare.

Översättare: Johanna Svartström

Bok 4

Prick till prick av Cecelia Ahern

Inbunden
Köp boken

Fem personer. Fem chanser. En kvinnas sökande efter lycka.

Allegra ”Pricken” Birds armar är utspridda med fräknar, en gåva från hennes älskade far. Men hon har alltid känt sig utanför. När en främling säger till henne att alla är summan av de fem personer de spenderar mest tid med, väcks något inom henne. Problemet är att hon inte vet vilka dessa 5 personer är. Hon har lämnat sin okonventionella far och sina vänner bakom sig för ett djärvt nytt liv i Dublin, men hon är fortfarande en outsider. Nu, i en strävan efter att förstå, måste hon hitta inte en utan fem personer som formar henne – och som kommer att avgöra hennes framtid.

Prick till prick är Cecelia Aherns senaste bok – en oförglömlig berättelse om vänskap och om att skapa sig själv.

Översättare: Mia Ruthman

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!