Cecelia Ahern: ”Jag vill lyfta att livet aldrig är perfekt för någon”
Författarna

Cecelia Ahern: ”Jag vill lyfta att livet aldrig är perfekt för någon”

Hon skrev den sorgliga feelgoodklassikern som sedan blev storfilm. 17 år efter succédebuten är Cecelia Ahern nu aktuell med ”Det sista brevet” – uppföljaren till ”PS. Jag älskar dig”. SelmaStories har intervjuat författaren som älskar att få fly in i andra världar.

Av: SelmaStories
Fotograf: Matthew Thompson
Publicerad: 01 februari 2021

Hon skrev den sorgliga feelgoodklassikern som sedan blev storfilm. 17 år efter succédebuten är Cecelia Ahern nu aktuell med ”Det sista brevet” – uppföljaren till ”PS. Jag älskar dig”. SelmaStories har intervjuat författaren som älskar att få fly in i andra världar.

Det har gått 17 år sedan Cecelia Ahern skrev boken som sedan skulle läsas av miljontals människor runt om i världen. 2014 var hon 21 och det var när hon hade avslutat en utbildning i journalistik och media och skulle börja på en master i filmproduktion som idéen till PS. Jag älskar dig kom till henne. Boken handlar om Holly som några månader före sin trettioårsdag mister sin man Gerry efter en kort tids sjukdom. Några månader efter hans bortgång får hon tio brev, ett för var och en av årets återstående månader, där han lotsar Holly genom sorgen.

– Idéen om kvinnan som får brev från sin man under några månader efter hans död växte på mig och ville inte försvinna förrän jag hade skrivit ner den. Så jag började att skriva en sen kväll och fortsatte ända tills det blev morgon. Sedan gjorde jag samma sak nästa kväll och kvällen efter det. Det var en väldigt intensiv och känslomässig period och jag befann mig en total bubbla medan jag skrev. Tre månader senare var jag klar med romanen och fick bokkontakt.

Debuten blev en enorm succé och romanen filmatiseras några år senare med Hillary Swank i huvudrollen.

Hur var den här perioden för dig? Vad det något du hade kunnat föreställa dig?

– Jag skriver för min egen skull, det har jag alltid gjort. Jag drivs av en passion för skrivandet och att få försvinna in i en annan värld. Att få utforska olika karaktärer och de utmaningar de ställs inför. När jag började skriva PS. Jag älskar dig kunde jag inte ens föreställa mig att den skulle bli publicerad, än mindre att den skulle nå ut till miljoner människor runt om i världen. Boken lärde mig att oavsett var vi bor eller vilka vi är så vi ganska lika. Vi vet alla vad det innebär att sörja, att vara rädd för att mista människor vi älskar och att förlora vår identitet. De flesta vet vad det innebär att vara vilsen och att behöva hitta en väg tillbaka.

Nu finns Det sista brevet ute på svenska. Var det självklart att du skulle skriva en uppföljare?

– Jag har alltid sagt att jag inte ska skriva en uppföljare, men under 2012 så kom jag på idéen om att berätta storyn från det motsatta perspektivet, det vill säga utifrån den döende personens perspektiv. Precis som med PS Jag älskar dig så kände jag att det var en stark berättelse som berörde mig. Idéen ville inte lämna mig och jag kände att det var ett bra sätt att gå vidare med Holly. PS. Jag älskar dig handlar om hennes sorg, men i uppföljaren måste hon använda sina erfarenheter för att hjälpa andra som är för sjuka att skriva brev till sina nära och kära. Hon måste få analysera sin resa. Var Gerrys brev alltid till hjälp? Hon ser också brevskrivandet från ett annat perspektiv. Det var fantastiskt att få återvända till henne och hennes familj. Jag älskade att få föreställa mig var de befann sig nu efter så lång tid.

I bokens början har det gått sju år sedan Hollys man dog. Hur har hon utvecklats sedan dess – vem är Holly nu? 

– Jag valde att förlägga berättelsen sju år senare eftersom det finns en teori om att vi blir nya versioner av oss själv var sjunde år. Det var en bra tid för Holly att ta ett nytt steg i livet. Hon jobbar numera i sin systers secondhand-butik och hon har ett nytt och lyckligt förhållande och har lagt ut sitt hus för försäljning för att kunna flytta in hos honom. Allt går bra tills hon blir kontaktad av en grupp som kallar sig PS I Love You-klubben. De har hört om hennes erfarenhet med breven från Gerry och blivit inspirerade till att skapa en klubb. De ber henne hjälpa dem att skriva brev till sina älskade innan deras tid är slut. Hon har i flera år arbetat hårt för att gå vidare, men nu rivs såren upp igen.

Kan vi vänta oss ytterligare en uppföljare?

– Jag borde lära mig att svara: ”Man ska aldrig säga aldrig”…Men just nu har jag inga planer på att skriva fler uppföljare. 

Vad är det bästa med att skriva, tycker du?

– Jag älskar att skapa karaktärer och stories. Jag får verkligen en adrenalinrusch när jag kommer på en bra idé! Jag älskar att få fly till andra världar, skapa problem och sedan lösa dem. När jag har ett skrivflow är det en känsla av frihet.

Du är en produktiv författare och har gett ut en roman om året. Är det aldrig svårt att skriva?

– Jag har självklart dåliga skrivdagar, ibland veckor. Förra året tyckte jag exempelvis att det var väldigt svårt att skriva på romanen eftersom jag var gravid och kände mig sjuk och distraherad. Det fick mig att känna mig misslyckad men jag lyckades ändå avsluta projektet och är väldigt nöjd med resultatet. Det hjälper att jag är disciplinerad, och precis som alla som skriver en bok om året, så har jag ett strikt skrivschema som jag följer.

“Det är när vi tvingas ifrågasätta allt med livet som vi verkligen lär oss något om vilka vi är”

PS. Jag älskar dig är en feelgoodklassiker som fortfarande hittar nya läsare. Vad är det du gillar med genren?

– Jag är inte säker på att det är feelgood, många gråter mycket när de läser den, men samtidigt ger den ju hopp i en svår situation. Jag tycker om att skriva om karaktärer som går igenom svåra perioder eftersom jag tror att det är när vi tvingas ifrågasätta allt med livet och oss själva som vi verkligen lär oss något om vilka vi är. Vår inre styrka och förmåga att ta oss igenom svåra perioder fascinerar mig, och därför fokuserar mina romaner på karaktärer som befinner sig i en situation som känns övermäktig för dem men som ändå hittar en väg till något mer hoppfullt. Jag vill lyfta verkligheten och det faktum att livet aldrig är perfekt för någon. Jag vill att både mina karaktärer och läsare ska känna sig upplyfta i slutet.

Du har läsare över hela världen och jag gissar att du i vanliga fall reser och träffar dem på olika event. Hur har pandemin påverkat din författartillvaro?

– Jag befinner mig i lockdown för tredje gången med tre barn där jag har hemmaskola med två av dem medan jag skriver på en roman! Men att arbeta hemifrån är faktiskt inte så dåligt för mig. Det har varit bra för kreativiteten eftersom det annars finns så mycket annat som lockar. Nu när jag promenerar varje dag (eftersom det är det enda vi tillåts göra!) kan jag gå igenom min berättelse. Jag gillar att tiden har saktat ner och att det är mindre stress därhemma. Och jag saknar inte att resa och vara iväg från mina barn – särskilt inte min yngsta som är ett år. Det går att göra så mycket över Zoom och jag har faktiskt träffat fler läsare på online event.

 

Cecelia Ahern

  • Född: 1981, i Dublin.

  • Bakgrund: Debuterade 2004 med PS. Jag älskar dig och har sedan dess gett ut en roman om året. Har givits ut i 40 länder och på 30 språk.

  • Aktuell med: Det sista brevet som gavs ut av förlaget Bazar i november 2020.

  • Böcker jag ser fram emot att läsa 2021: Förhoppningsvis min nya roman om jag lyckas bli klar med den! Annars tror jag att det blir en del böcker som jag inte fick möjlighet att läsa 2020. Bland annat Homebird by Rupi Kaur, The Searcher by Tana French och Three Apples Fell From the Sky by Narine Abgaryan.

Köp boken här

Köp boken här

Lyssna på boken här

Lyssna på boken här

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Jag accepterar villkoren.

En sida till? Fortsätt läs!