Cecilia Chrapkowska: ”Vi har gjort en 'omstart' i föräldraboksvärlden”
Författare

Cecilia Chrapkowska: ”Vi har gjort en 'omstart' i föräldraboksvärlden”

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 25 augusti 2017

I höst kommer boken som vänder upp och ner på debatten om föräldraskap: Agnes Wolds och Cecilia Chrapkowskas Praktika för blivande föräldrar  full av vetenskapliga fakta, befriad från myter (och här kan du läsa ett utdrag ur boken). Vi bytte några ord med Cecilia Chrapkowska, även känd som Doktor Cecilia.

Hej Cecilia! Varför behövs din och Agnes Wolds föräldrapraktika?
– Den behövs för att det har saknats en bok för alla blivande föräldrar som är baserad på vetenskap. Dessutom riktar den sig till alla blivande föräldrar oavsett kön och familjekonstellation och har ett tydligt fokus på jämbördigt föräldraskap. Vi har gjort en ”omstart” i föräldraboksvärlden, genom att gå till de vetenskapliga originalkällorna. Det är inte så lätt att göra så men det kan vi som forskare och läkare. I många andra föräldraböcker är det ”tyckare”, journalister och föräldrar som skriver vad andra redan skrivit.

Varför just ni?
– Kombinationen av min barnläkarkompetens och Agnes Wolds forskarkompetens har låtit oss skriva en bok som bottnar både i vad blivande och nyblivna föräldrar verkligen undrar över, och i en djup vetenskaplig förståelse. Sedan delar vi också grundläggande värderingar kring vikten av vetenskaplighet och vikten av att tilltala även gravida och småbarnsföräldrar med respekt. Det har funnits en tendens i den här världen av råd till småbarnsföräldrar att vara lite överförmyndaraktig ibland, men det behövs inte – blivande och nyblivna föräldrar är vuxna människor.

Vilken är den vanligaste frågan du får från blivande/nyblivna föräldrar?
– Som blivande förälder så är det lätt att fokusera på förlossningen och frågor kring den är absolut vanligast. Det vill vi i boken komma ifrån, för man har mycket att vinna på att fundera hur det ska bli sen, när barnet är fött. Det kan kännas som att förlossningen är finalen men den är bara början – sedan kommer mat, sömn och ens identitet som förälder.

Av Johanna Stenius
Bild Martin Stenmark, Emelie Östergren

Praktika för blivande föräldrar

Praktika för blivande föräldrar

Agnes Wold, Cecilia Chrapkowska
Inbunden
Köp boken

Fakta

  • Vem:

    Cecilia Chrapkowska

  • Gör:

    Specialistläkare i Barn- och Ungdomsmedicin, doktorand vid Karolinska Instituet och forskar om barnvaccinationers effektivitet i Sverige.

  • Bakgrund:

    Hon har som ”Doktor Cecilia” drivit en av Sveriges mest lästa bloggar om barn och föräldraskap www.barnakuten.nu och medverkar regelbundet som expert och krönikör i föräldratidningar och föräldrasajter.

  • Aktuell:
Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!