Årets bok-nominerade Charlotte McConaghy:
Författare

Årets bok-nominerade Charlotte McConaghy: "Jag hoppas att boken återför oss till det vilda inom oss själva"

Charlotte McConaghy är nominerad till Årets bok 2022 för sin roman När vargarna kom. Vi har frågat henne om boken och författarskapet.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Emma Daniels/LavenderLit
Publicerad: 03 maj 2022

Charlotte McConaghy är nominerad till Årets bok 2022 för sin roman När vargarna kom. Vi har frågat henne om boken och författarskapet.

Grattis till nomineringen till Årets bok! Vad var första tanken när du fick beskedet?

— Jag var så taggad! Det är en ära, och jag är så tacksam att min bok har hittat en plats i Sverige, det betyder mycket för mig.

För de som kanske inte känner dig redan, hur skulle du beskriva dig själv?

— Jag är en australisk författare som bor i Sydney med min partner och lilla son. Jag älskar att skriva intima och episka känslomässiga berättelser som visar vår mänskliga koppling till naturen.

Och hur skulle du beskriva din roman När vargarna kom?

— Det är historien om Inti Flynn, en biolog som har till uppgift att återinföra vargar till de skotska högländerna för att återuppliva landskapet, men hon möter mycket motstånd från det lokala bondesamhället. När hon upptäcker den sargade kroppen av en bonde vet Inti att hennes vargar kommer att få skulden för mordet, så hon tar ett hänsynslöst beslut att skydda dem och hitta den riktiga mördaren. Det är ett mordmysterium, en kärlekshistoria, en berättelse om familj och systrar, i grunden är den en berättelse om att återuppbygga inte bara landskap utan också oss själva.

När vargarna kom har jämförts med Där kräftorna sjunger (vinnare av Årets bok i Sverige 2020) och vi håller helt med. Har du läst Där kräftorna sjunger och håller du i så fall med om att den har likheter med din roman?

— Jag har läst Kräftorna, det är en så otroligt populär roman så jag är såklart väldigt smickrad av jämförelsen och håller med om att min bok handlar om några gemensamma teman – natur, romantik och mord!

Vilka tankar och känslor önskar du att När vargarna kommer väcker hos läsarna?

— Jag hoppas att den väcker en nära kontakt till vilda platser och varelser. Jag hoppas att boken återför oss till det vilda inom oss själva. Och jag hoppas att det hjälper oss att sakta ner och lägga märke till allt det vackra i den här världen som vi ännu inte har förlorat, och som vi måste kämpa för att rädda.

Nu är du nominerad till ett svenskt litteraturpris. Vad har du för relation till Sverige? Har du någonsin varit här?

— Jag har inte varit i Sverige men jag skulle verkligen älska att åka! När kan jag komma?

Och en sista fråga, vilken är din absoluta favoritbok, som du aldrig glömmer?

— Jag älskar Felicity, av Pulitzerpristagaren Mary Oliver, som är en bok med hennes underbara och djupa kärlekspoesi om att få kontakt med naturen. Den är så vacker, och får mig att gråta varje gång jag läser den!

Köp boken här

Köp boken här

Lyssna på boken här

Lyssna på boken här

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!