Claes de Faire:
Författare

Claes de Faire: "Det är som om Lars Norén skulle åka på sällskapsresa."

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 17 oktober 2017

Vi tog ett glas med Claes de Faire, journalist och författare aktuell med den drabbande romanen Ingen lever i samma familj.

Hej Claes, vad vill du ha att dricka?
– Numera dricker jag helst bara öl och champagne.

I din nya roman Ingen lever i samma familj blir semestern inte alls vad Martin och Fanny planerat. Har du själv haft någon semester som får dig att rysa vid minnet?
– Dels har jag dåligt minne men sedan är jag rätt anpassningsbar och har inte så höga krav. När jag är ledig blir jag också lätt och tillfälligt lobotomerad. Sitter mest och tittar rakt fram. Oftast inte kontaktbar långa stunder. Ett problem jag haft är dock att alla båtar jag ägt alltid går sönder i maj och aldrig blir lagade förrän sista veckan i augusti. I år gällde det även bilen. Men jag satt kvar och glodde.

Även i dina tidigare romaner har du skildrat konsekvenserna av att lägga fokus på yta och yttre sken, och att bakom perfekta fasader döljer sig ofta något helt annat. Är det viktigt att framhålla att ytorna som visas upp sällan är de sanna?
– Inte för sakens skull utan mest för att den skiftningen är rätt intressant att skildra.

Tror du att människor idag sveps med i vad de tror är det perfekta livet, till följd av sociala medier? Och hur tycker du att vi bör förhålla oss till de perfekta bilder som läggs upp?
– Man får det flöde som man förtjänar. Det finns ju värre saker i världen att irritera sig över. Jag tycker det mest intressanta inte är vilka människor är utan vilka de utger sig för att vara och hur de polerar den bilden. Jag uppskattar människor av andra anledningar men det roar mig att se den strävan.

Var hämtar du inspiration till dina romaner?
– Jag tror mindre på inspiration och mer på arbete. Fast jag är en flitig iakttagare. Utom när jag är på semester. En läsare sa att Ingen lever i samma familj är som Lars Norén skulle åka på sällskapsresa.

Vilken bok kommer du aldrig att glömma?
Philip Roths Envar. Återkommer ofta till den.

Om du fick ta en drink med vem som helst i hela världen – vem skulle det vara?
– Jag har gjort det. Det var inte alls så roligt som man skulle kunna tro.

Köp boken

Köp boken

Fakta

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!