Klassiker, tweedkläder och lyckliga slut – din guide till Light Academia
Boktips

Klassiker, tweedkläder och lyckliga slut – din guide till Light Academia

Längtar du efter att få sitta och läsa Jane Austens klassiker under ett träd? Är din garderob fylld med vita och krämfärgade kläder? Om ja, så är Light Academia något för dig.

Av: Linnea Ivares
Publicerad: 15 mars 2022

Längtar du efter att få sitta och läsa Jane Austens klassiker under ett träd? Är din garderob fylld med vita och krämfärgade kläder? Om ja, så är Light Academia något för dig.

Vad är Light Academia?

Light Academia är en estetik och subkultur som hittar ett hem i böcker som Stolthet och Fördom och filmer som Finding Neverland. Liksom sin motsvarighet, Dark Academia, hämtar denna estetik inspiration från det akademiska livet och romantiserar bilden av att läsa klassiker och historia, natur, poesi, lärande, arkitektur och konst, men medan Dark academia fokuserar på mörka och djupa ting som litterär tragedier och meningen med livet, tar Light Academia vid kring mer positiva teman, såsom optimism, kärlek, familj, glädje, vänskap och lyckliga slut.

Sno stilen

Till en typisk Light Academia-look hör färger som vit, brun, kräm, beige och andra dova nyanser. Det är den gladare och mer romantiska motsvarigheten till Dark Acadmeia och till stilen hör enkla och neutrala kläder som i allmänhet ser ”akademiska” ut. Plagg som blazers, polotröjor, koftor, linneshorts, kjolar, trenchcoats och Oxford skor är aldrig fel.

Men som med alla trender blir Light Academia-stilen som allra bäst om du använder den som inspiration och lägger till din egen touch.

Från @myfairesttreasure på Instagram

Från @myfairesttreasure på Instagram

11 böcker i äkta Light Academia-anda

Här listas elva typiska Light Academia-böcker som kommer att fånga ditt hjärta.

Bok 1

Stolthet och fördom av Jane Austen

Jane Austens är ett måste om du är intresserad av Light Academia. Författarens kanske mest kända verk, Stolthet och fördom, som handlar om hur Elizabeth Bennet och den svåråtkomlige mr Darcy på kringliga vägar kantade av förvecklingar och högmod långsamt närmar sig varandra, är en av tidernas största kärleksberättelser.

Bok 2

Unga kvinnor av Louisa May Alcott

Berättelsen om systrarna March skrevs 1868 och har fängslat genera­tioner av läsare. Den vackra och lite fåfänga Meg, pojkflickan Jo, känsliga Beth och romantiska Amy är väldigt olika, men ställer alltid upp för varandra. Deras far är ute i kriget, så flickorna får hjälpa sin mor att tjäna pengar och ta hand om hemmet. Men förutom arbete, fylls deras dagar med lek, hemligheter, romanser och både roliga och mer otäcka händelser.

Bok 3

Försoning av Ian McEwan

Försoning är berättelsen om en kärlek som lyckats överleva trots allt, om skam och skuld och förlåtelse. En het sommardag tar Cecilia av sig kläderna och dyka ner i trädgårdens fontän, mitt framför ögonen på deras barndomsvän Robbie Turner. Trettonåriga Briony Tallis står i sitt flickrum och ser allt, och innan dagens slut kommer de tre ungdomarnas liv att ha förändrats för alltid.

Bok 4

Den hemliga trädgården av Frances Hodgson-Burnett

Inbunden
Köp boken

Tioåriga Mary Lennox förlorar båda sina föräldrar i en koleraepidemi. Hon skickas från Indien till sin farbrors ensliga hem i England och lär känna en kusin som hon inte visste fanns och finner nyckeln till en trädgård som varit låst i tio år förändras allt…

Bok 5

Alice i Underlandet av Lewis Carroll

Inbunden
Köp boken

Generationer av barn och vuxna har läs och älskat berättelsen om Alice som faller ner i kaninhålet. I denna utgåva förhöjer Tove Jansson en redan oförglömlig läsupplevelse med sina stämningsfulla illustrationer.

Bok 6

Emma av Jane Austen

Emma anses av många vara Jane Austens främsta roman. Bokens protagonist, överklassflickan Miss Emma Woodhouse, försöker para ihop sin väninna med byns unge kyrkoherde, som i sin tur blir intresserad av Emma, men det är Emmas betydligt äldre granne och mentor, Mr Knightley, som väcker hennes kärlek…

Bok 7

Kirke av Madeline Miller

Många känner till Kirke som häxan i Odysséen som förvandlade Odysseus manskap till svin. Hon anses vara den första häxan i västerländsk litteratur, och här får hon äntligen en egen, episk äventyrsberättelse. Kirke av Madeline Miller är full av magi, förtrollning, resor och mirakel.

Bok 8

Sofies värld av Jostein Gaarder

I postlådan hittar Sofie ett brev till sig själv. Utan frimärke, utan poststämpel och utan avsändare. ”VEM ÄR DU?” Det står det bara, och det är det första brevet av många. Sofie får det ena tjocka kuvertet efter det andra, och de visar sig innehålla en grundkurs i filosofi.

Bok 9

Mot fyren av Virginia Woolf

Virginia Woolfs klassiker Mot fyren är ett porträtt i miniatyr av en familj, med det är också ett porträtt av livet självt, om vad tiden och historien gör med människors drömmar och förhoppningar, och en hyllning till det som består.

Bok 10

Ett rum med utsikt av Edward Morgan Forster

Lucy Honeychurch och hennes kusin Charlotte Bartlett är på besök i Florens, men får inte de rum med utsikt som de blivit lovade. De får byta med den påstridigt vänlige mr Emerson och hans son George. Ett byte och ett möte som får stora konsekvenser och påverkar Lucys liv på ett sätt hon inte kan ana.

Bok 11

Gång på gång är skogarna rosa av Emily Dickinson

Emily Dickinson är en av de största amerikanska poeterna genom tiderna. Naturen, kärleken, språket och döden är återkommande teman i hennes författarskap. I Gång på gång är skogarna rosa presenteras hon i urval och i tolkning av poeten Ann Jäderlund.

Läsmusik: Light Acadmeia

Vi på SelmaStories har tagit fram en musiklista som du kan lyssna på för att komma i riktig Light Academia-stämning.

En sida till? Fortsätt läs!