Crazy rich i Asien är en en galen roadtrip genom Singapores rikaste elit
Boktips

Crazy rich i Asien är en en galen roadtrip genom Singapores rikaste elit

På ön Singapore bor ungefär fem miljoner människor, av dessa är en av 34 miljonär. Det är i den här världen full av lyx och överdåd som Kevin Kwans Crazy rich i Asien utspelar sig. Nu kommer den hajpade boken äntligen på svenska.

Av: Karin Östlund
Fotograf: Warner Bros/Pressbild
Publicerad: 16 april 2019

På ön Singapore bor ungefär fem miljoner människor, av dessa är en av 34 miljonär. Det är i den här världen full av lyx och överdåd som Kevin Kwans Crazy rich i Asien utspelar sig. Nu kommer den hajpade boken äntligen på svenska.

Filmatiseringen av Crazy rich i Asien blev en av Hollywoods största filmsuccéer under 2018. Det är den första Hollywoodproduktionen på 25 år där majoriteten av rollbesättningen är av asiatiskt ursprung. Utöver sin kommersiella framgång har filmen satt igång ett viktigt samtal om mångfald i Hollywood. Den har dessutom tagit in sig på topplistan över den romantiska komedi som har dragit in mest pengar de senaste tio åren. Nu kommer äntligen boken bakom filmen på svenska.

Läs mer: Malin Persson Giolito om Netflix-serien Störst av allt: ”Det är så jävla bra!”

Crazy rich i Asien handlar om den obegripligt välbärgade familjen Young. Deras äldste son Nick har sedan flera år bott i New York men ska återvända till Singapore för delta på sin bäste väns bröllop. Nick bestämmer sig för att bjuda med sin flickvän Rachel på resan som ser fram emot att för första gången träffa sin pojkväns familj. Vad hon inte vet är att Nick tillhör en av Asiens rikaste familjer som lever ett liv präglat av extrem rikedom och flärd. Deras vardag kantas av dyr champagne, privata jetplan och exklusiva designerkläder. Dessutom betraktas Nick som en av Asiens mest eftertraktade ungkarlar, vilket gör Nicks mor övertygad om att Rachel är helt fel för honom.

“Det finns rika, snuskigt rika och galet rika…”

Att läsa Crazy rich i Asien är som att få tillträde till en värld som man inte visste existerade. Det är en värld som består av excentriska karaktärer, svindlande miljöer och extrem rikedom. Författaren Kevin Kwan berättar för The Urban List om hur idén till boken kom till:

— Jag skrev en dikt på universitetet som hette “Singapore Bible Study”. Dikten handlar om ett gäng överklasskvinnor i Singapore som regelbundet träffas för att diskutera bibeln. Men istället blir mötena ett tillfälle att skryta om sina nya dyra smycken och skvallra om andra rika personer. Flera år senare bestämde jag mig för att omvandla dikten till ett bokkapitel, vilket blev början till boken Crazy Rich i Asien.

Läs också: 10 hjärtevärmande feelgood-böcker

Boken är en guidad tur till hur den rikaste överklassen i Singapore och övriga Asien lever. Berättelsen är helt rätt i tiden, menar författaren Kevin Kwan.

— Asien har gått igenom en enorm ekonomisk utveckling under bara de senaste tio åren. Mängden pengar som tjänas — och spenderas — är häpnadsväckande.

En internationell bästsäljare om jetsetlivet i Singapore

Kwan berättar i The Daily Beast att han ville introducera det samtida och moderna Asien till en amerikansk publik. Det är något han definitivt har lyckats med: Crazy rich i Asien har blivit en internationell bästsäljare och översatts till över 12 olika språk. Boken, som är den första delen i trilogin om familjen Young, har även gett Kevin Kwan en plats på TIME Magazines lista över de mest inflytelserika personerna 2018. Men vad är det då som gör boken så framgångsrik? Att läsa om människor med ofattbart mycket pengar är något som aldrig slutar att fascinera. Att dessutom få läsa om annat än västerländsk kultur är något som har bidragit till hajpen kring boken. Crazy rich i Asien är en träffsäker satir av asiatiskt jetsetliv och lämnar läsaren törstig efter mer.

Crazy rich i Asien

Crazy rich i Asien

Kevin Kwan

En sida till? Fortsätt läs!